Update: Wat heb jij in je kaasgrot!

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
woeco

#76 Bericht door woeco » 07-09-2014 19:13

De grot is nu mooi op temperatuur 😃
Straks dus de 5 kleine kaasjes erin doen als we de rooster hebben schoongemaakt. En een bakje water er nog in.

We zaten nog wel te twijfelen of we zo nog even een kaasje van de eerste keer zullen aansnijden. (Nu 3 weken oud)Als we dat doen, hoe bewaren we dan het rest stukje na het proeven? Vacumeren als het nog verder moet rijpen?
Of weer waxen?
Groet Jacqueline

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#77 Bericht door Vera » 07-09-2014 19:29

woeco schreef:De grot is nu mooi op temperatuur 😃
Straks dus de 5 kleine kaasjes erin doen als we de rooster hebben schoongemaakt. En een bakje water er nog in.

Groet Jacqueline
En een foto maken!!!

Ik zou als hij nog verder moet rijpen vacumeren. Kaas rijpt dan gewoon verder. Coaten is minder geslaagd, omdat je geen korst heb daar waar je hem doorgesneden hebt.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#78 Bericht door Gerda » 07-09-2014 19:52

Ik vacumeer inmiddels alle kazen die ik aansnijd en niet direkt zelf opeten kan. Blijft schimmel vrij en mooi lang houdbaar.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

woeco

#79 Bericht door woeco » 07-09-2014 20:03

Mooi, bedank voor de reacties.
Foto's volgen.
😄

woeco

#80 Bericht door woeco » 07-09-2014 21:10

Zo, een kaasje gesloopt. We weten niet of het de goeie was. Was tijdens het persen eronderuit geschoten. Daarna pas een goede pers gemaakt.
Hij rook nog iets naar karnemelk. Smaak op zich niet verkeerd. Iets weeïg.
En wat droog. Maar weer terug gelegd om later weer te proeven.


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#81 Bericht door johnshadows » 07-09-2014 22:10

Gerda schreef:Ik vacumeer inmiddels alle kazen die ik aansnijd en niet direkt zelf opeten kan. Blijft schimmel vrij en mooi lang houdbaar.
Heb je nog nooit een gevacumeerde kaas met schimmel gehad Gerda?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#82 Bericht door pj » 08-09-2014 07:13

In tegenstelling tot bacterien bestaan er geen schimmels die groeien zonder zuurstof.
Pieter-Jan

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#83 Bericht door johnshadows » 08-09-2014 07:17

pj schreef:In tegenstelling tot bacterien bestaan er geen schimmels die groeien zonder zuurstof.
Het is niet 100% zuurstofvrij met vacumeren dacht ik.
Of je moet al een hyperdeluxe professionele installatie hebben.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#84 Bericht door pj » 08-09-2014 07:19

Dat klopt maar de bacterien die nog in de kaas zitten zorgen er snel voor dat ook dat laatste beetje zuurstof weg is.
Pieter-Jan

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#85 Bericht door Gerda » 08-09-2014 18:48

Ik meen dat Vera al langer kazen in vacuum heeft liggen! Vera????
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#86 Bericht door Vera » 08-09-2014 22:53

Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#87 Bericht door johnshadows » 09-09-2014 11:27

Dank je voor het antwoord Vera.
Dat is duidelijk.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

woeco

#88 Bericht door woeco » 04-11-2014 22:03

Zo leuk vind ik dit.
Onze grot komt langzaam vol.
Nadat de eerst kaasjes goed mislukt waren, de komijn best te eten, wachten we nu af hoe de komende gaan smaken😋

Afbeelding

Hoe staat het nu bij jullie?
Gr, Jacqueline

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#89 Bericht door Gerda » 04-11-2014 22:22

Wat leuk Jacqueline.
Dat ziet er mooi uit!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

woeco

#90 Bericht door woeco » 05-11-2014 22:56

Ja hè Gerda, gaat helemaal goed komen. Chantal kwam vanmiddag al met 1 kaasje naar beneden of hij al klaar was. Helaasss
Gr, Jacqueline

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#91 Bericht door Elke » 28-11-2014 09:51

mijn kaasgrot eens uitgewassen en dat is natuurlijk DE moment om even wat foto's te plaatsen :D

Afbeelding

grote stapel : gouda in verschillende maten , de grootste is ong 7 kg
daarnaast, 2 mosterd,
daarnaast van boven naar onder : zevenblad, tuinkruiden en fenegriek
ervoor dat knalgele is nog een gewaxte geitengouda

en aan de andere kant , staat erop , parmezaan en geiten manchego

Afbeelding

Afbeelding

stilton in verschillende stadia van ontbinding :twisted:

Afbeelding

camenbert in wording , het wit komt minder snel door als ik zou willen , ze zijn een een week en half oud

Afbeelding

port salut , begint te kleuren en te ruiken :lol:

Flurkmans

#92 Bericht door Flurkmans » 28-11-2014 11:14

Dat ziet er mooi uit Elke, het water komt me in de mond :P

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#93 Bericht door Elke » 28-11-2014 14:38

Mij ook :lol:

woeco

#94 Bericht door woeco » 28-11-2014 19:27

Zo hee, veelll
Dat ziet er mooi uit. In hoeveel tijd eten jullie de camenbert? Dat je er zoveel hebt?
Gr, Jacqueline

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#95 Bericht door Vera » 28-11-2014 19:28

Zo Elke, het lijkt wel een kaaspakhuis!
Super om te zien.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#96 Bericht door Elke » 28-11-2014 19:39

woeco schreef:Zo hee, veelll
Dat ziet er mooi uit. In hoeveel tijd eten jullie de camenbert? Dat je er zoveel hebt?
Gr, Jacqueline
de camenbertjes zijn op bestelling voor mijn man zijn werk :) tegen 12 dec zouden ze a point moeten zijn 8)
en het zijn maar kleintjes een dikke 100 g , komt uit 10 l melk

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#97 Bericht door Gerda » 28-11-2014 20:49

Elke Prachtig, en wat een leuk idee om zo foto's te maken! Ziet er uit als een uitstelling op een verkoop stalletje!.

Heerlijk al die kaas!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

webmaster

#98 Bericht door webmaster » 30-11-2014 15:24

Elke ik ben jaloers..... :lol:

Herms

#99 Bericht door Herms » 18-12-2014 19:34

Dag iedereen,

Ik ben nu vanaf eind oktober aan de slag.
Elke week een kleine 2 kilo uit 15 liter melk.
Heb het idee dat ik de basis al een beetje onder de knie krijg.
Durf nu ook een foto te plaatsen.
Tot nu toe alllemaal goudse. Een enkele met oorsterse of provinciale kruiden.
Ook een grotere met aan twee zijden verschillende kruiden.
Gewoon een schotje in de vorm gehouden tijdens het vullen van de wrongel.

Tijdens de vakantiedagen ga ik wat andere kruiden proberen.

Als laatste mijn nieuwste aanwinst! Een rvs melkbus voor 20 liter!

Groet en fijne kerstdagen!
Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#100 Bericht door Vera » 18-12-2014 19:54

Prachtig gezicht zo! Durf je iets anders dan Goudse nog niet aan?

Mijn kaasgrot is leeg.....
Ik heb mijn kaas los in de provisiekamer liggen. Temperatuur is daar prima gelukkig. Ik kamp met vreselijk veel schimmel in de grot. Daar waar ik eigenlijk vrijwel nooit schimmel had.
Ik heb de kast al diverse keren helemaal uitgesopt, chloor, soda, Dettol. Niks helpt. Ik werd er gestoord van. Echt elke dag alle kaas moeten poetsen is niet leuk. Het gekke is dat de natuurkorsten die ik heb liggen niet schimmelen, alleen de gecoate kaas.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten