Update: Wat heb jij in je kaasgrot!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ha ha.
Durf best wel. Maar wil de basis eerst goed onder de knie krijgen.
Heb daarnaast een hele grote famillie. Die wil ik niet gelijk afschrikken met schimmelkaasjes, voordat ze een beetje vertrouwen in mijn nieuwe hobby hebben..
De groten(1300 gram) gebruiken wij zelf en twee kleintjes geef ik weg.
Zo is de hele productie van een week op.
Heb mij al ingelezen in de stilton en parmezaan. Maar nog niet aan de slag gegaan. Mijn kastje is ook niet zo ruim. Ik ben nu helemaal ingericht op die drie kaasjes per week. Daar doe ik het nog even mee.
Durf best wel. Maar wil de basis eerst goed onder de knie krijgen.
Heb daarnaast een hele grote famillie. Die wil ik niet gelijk afschrikken met schimmelkaasjes, voordat ze een beetje vertrouwen in mijn nieuwe hobby hebben..
De groten(1300 gram) gebruiken wij zelf en twee kleintjes geef ik weg.
Zo is de hele productie van een week op.
Heb mij al ingelezen in de stilton en parmezaan. Maar nog niet aan de slag gegaan. Mijn kastje is ook niet zo ruim. Ik ben nu helemaal ingericht op die drie kaasjes per week. Daar doe ik het nog even mee.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Het is winter nu en de vochtigheid buiten is flink toegenomen.
Ook hier in de grot 90% RV zonder toevoeging van water.
En inderdaad flink wat schimmel.
En zoals Vera zegt zijn er kazen die er niet onderhevig aan zijn.
Ik zit me ook af te vragen waar dat verschil aan ligt.
Hier zijn ze allemaal op dezelfde manier gecoat.
Dus waar ligt het dan aan?
Ook hier in de grot 90% RV zonder toevoeging van water.
En inderdaad flink wat schimmel.
En zoals Vera zegt zijn er kazen die er niet onderhevig aan zijn.
Ik zit me ook af te vragen waar dat verschil aan ligt.
Hier zijn ze allemaal op dezelfde manier gecoat.
Dus waar ligt het dan aan?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
- Contacteer:
Bijzonder, Vera schrijft dat alleen de gecoate schimmelt en de natuurkorsten niet. Zo.n natuurkorst krijgt wel zijn eigen flora, meestal beginnend met verschillende gisten. Ook kunnen de bacterien in de korst als deze niet afgesloten is door een coating beter alle suikers omzetten. Zou dat een verklaring kunne zijn?
Pieter-Jan
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
:D Veel!
Kilo's
Proosdij
Proosdij komijn
Rastdorfer Käse
2x Jarlsberg (2x 800 gr.)
Fontina
Pondjes:
Butterkäse nagerijpt in koffie, met koffiekorst
Idem, in gemberthee
2x Proosdij
2x Fontina
1x Rastdorfer
Niet op de foto ivm coaten - testpondjes met blauwschimmel en de zondag gemaakte variatie op Leerdammer.
Nog even terugkomend op het niet schimmelen van de natuurkorsten - dat zou heel goed kunnen PJ die verklaring die jij geeft. Nog steeds geen schimmel op de natuurkorsten.
Wat ik heel apart vind is het kleurverschil de Jarlsberg's zo wit en de Fontina's zo geel!
Kilo's
Proosdij
Proosdij komijn
Rastdorfer Käse
2x Jarlsberg (2x 800 gr.)
Fontina
Pondjes:
Butterkäse nagerijpt in koffie, met koffiekorst
Idem, in gemberthee
2x Proosdij
2x Fontina
1x Rastdorfer
Niet op de foto ivm coaten - testpondjes met blauwschimmel en de zondag gemaakte variatie op Leerdammer.
Nog even terugkomend op het niet schimmelen van de natuurkorsten - dat zou heel goed kunnen PJ die verklaring die jij geeft. Nog steeds geen schimmel op de natuurkorsten.
Wat ik heel apart vind is het kleurverschil de Jarlsberg's zo wit en de Fontina's zo geel!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Yes yes yes....
We hebben een grotere koelkast/grot. Heerlijk, nu kunnen er ook meer grote kazen in. Aan het werk dus maar.
Er liggen nu 2 proosdij kazen in. 1 van rond de kilo en 1 van rond de 3 kilo. Ook een parmazan en 2 oude Goudse van rond de 2 kilo. Ook nog een paar kleine kruiden kaasjes.
Nu kan ik dus zeggen.... Er kan nog meer bij 😄😄
Gr, Jacqueline
We hebben een grotere koelkast/grot. Heerlijk, nu kunnen er ook meer grote kazen in. Aan het werk dus maar.
Er liggen nu 2 proosdij kazen in. 1 van rond de kilo en 1 van rond de 3 kilo. Ook een parmazan en 2 oude Goudse van rond de 2 kilo. Ook nog een paar kleine kruiden kaasjes.
Nu kan ik dus zeggen.... Er kan nog meer bij 😄😄
Gr, Jacqueline
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten