Update: Wat heb jij in je kaasgrot!

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#101 Bericht door Gerda » 18-12-2014 19:56

Prachtig gezicht, mag je trots op zijn.
Momenteel hier de grot op een kier, anders heb ik ook direkt schimmel. Op een kier gaat prima, hoef niet te poetsen momenteel.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Herms

#102 Bericht door Herms » 18-12-2014 20:04

Ha ha.
Durf best wel. Maar wil de basis eerst goed onder de knie krijgen.
Heb daarnaast een hele grote famillie. Die wil ik niet gelijk afschrikken met schimmelkaasjes, voordat ze een beetje vertrouwen in mijn nieuwe hobby hebben..
De groten(1300 gram) gebruiken wij zelf en twee kleintjes geef ik weg.
Zo is de hele productie van een week op.

Heb mij al ingelezen in de stilton en parmezaan. Maar nog niet aan de slag gegaan. Mijn kastje is ook niet zo ruim. Ik ben nu helemaal ingericht op die drie kaasjes per week. Daar doe ik het nog even mee.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#103 Bericht door Vera » 18-12-2014 20:24

Deur op een kier werkt niet in een verwarmde kamer vrees ik. Dan staat hij constant te koelen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#104 Bericht door johnshadows » 19-12-2014 09:24

Het is winter nu en de vochtigheid buiten is flink toegenomen.
Ook hier in de grot 90% RV zonder toevoeging van water.
En inderdaad flink wat schimmel.
En zoals Vera zegt zijn er kazen die er niet onderhevig aan zijn.
Ik zit me ook af te vragen waar dat verschil aan ligt.
Hier zijn ze allemaal op dezelfde manier gecoat.
Dus waar ligt het dan aan?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#105 Bericht door Gerda » 19-12-2014 11:13

Lijkt me toch weer een mooie vraag voor Pieter Jan!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#106 Bericht door pj » 23-12-2014 07:16

Bijzonder, Vera schrijft dat alleen de gecoate schimmelt en de natuurkorsten niet. Zo.n natuurkorst krijgt wel zijn eigen flora, meestal beginnend met verschillende gisten. Ook kunnen de bacterien in de korst als deze niet afgesloten is door een coating beter alle suikers omzetten. Zou dat een verklaring kunne zijn?
Pieter-Jan

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#107 Bericht door johnshadows » 23-12-2014 15:09

Het verklaart niet alles.
Hier is het gecoat en gecoat.
En toch met een verschillend resultaat. :?:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#108 Bericht door Vera » 03-03-2015 17:23

:D Veel!

Afbeelding

Kilo's
Proosdij
Proosdij komijn
Rastdorfer Käse
2x Jarlsberg (2x 800 gr.)
Fontina

Pondjes:
Butterkäse nagerijpt in koffie, met koffiekorst
Idem, in gemberthee
2x Proosdij
2x Fontina
1x Rastdorfer

Niet op de foto ivm coaten - testpondjes met blauwschimmel en de zondag gemaakte variatie op Leerdammer.

Nog even terugkomend op het niet schimmelen van de natuurkorsten - dat zou heel goed kunnen PJ die verklaring die jij geeft. Nog steeds geen schimmel op de natuurkorsten.

Wat ik heel apart vind is het kleurverschil de Jarlsberg's zo wit en de Fontina's zo geel!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#109 Bericht door johnshadows » 03-03-2015 19:11

Vera, dag Vera!, heb je een soort vilt onder je kazen gelegd?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#110 Bericht door Vera » 03-03-2015 19:30

Dag, dag Jonh!!!! :D
Ik heb keukenpapier onder de kazen liggen, elke dag een verse laag en in mijn beleving heb ik dan minder last van schimmel. :D
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#111 Bericht door johnshadows » 03-03-2015 19:50

Amai, dat lijkt me dik keukenpapier te zijn. :?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#112 Bericht door Vera » 03-03-2015 19:56

Dag John, nee John, is heel dun (Lidl - het allergoedkoopste) , ligt dubbelgevouwen onder de kaas.
:D
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#113 Bericht door johnshadows » 03-03-2015 19:57

Dat had ik dus niet gezien. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#114 Bericht door Vera » 03-03-2015 20:05

D.J. gaten in je gezicht, ook nog een brilletje nodig?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#115 Bericht door johnshadows » 03-03-2015 20:36

Om te lezen eigenlijk altijd.
Op mijn leeftijd...
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#116 Bericht door Vera » 03-03-2015 21:35

En dat heb ik dan weer niet gelukkig. Kan prima lezen, moet er wel mijn bril voor afzetten.....Afbeelding
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

woeco

#117 Bericht door woeco » 05-05-2015 19:40

Yes yes yes....
We hebben een grotere koelkast/grot. Heerlijk, nu kunnen er ook meer grote kazen in. Aan het werk dus maar.
Afbeelding
Er liggen nu 2 proosdij kazen in. 1 van rond de kilo en 1 van rond de 3 kilo. Ook een parmazan en 2 oude Goudse van rond de 2 kilo. Ook nog een paar kleine kruiden kaasjes.
Nu kan ik dus zeggen.... Er kan nog meer bij 😄😄
Gr, Jacqueline

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#118 Bericht door Vera » 05-05-2015 19:44

Heerlijk he Jacqueline. Ziet erg goed uit joh!
Ik heb ook een grotere koelkast en ben er ook erg blij mee.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

woeco

#119 Bericht door woeco » 05-05-2015 19:51

En de kleine koelkast gaan we gebruiken voor de schimmel kaas. 😄
De 2 camembertjes liggen daar al lekker in rond de 12/13 graden 😎

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#120 Bericht door Gerda » 05-05-2015 19:57

Prachtig!! Mooie grote grot Jaqueline.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#121 Bericht door johnshadows » 05-05-2015 20:33

Woeco wat leg jij onder de kazen én op de glasplaat?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#122 Bericht door Vera » 05-05-2015 20:38

Ik heb de foto ook even vergroot - wat heb jij voor bruine kaasjes liggen op de tweede plank? Nee, we zijn niet nieuwsgierig, Maar we willen wel alles heel precies van je weten!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#123 Bericht door johnshadows » 05-05-2015 20:49

Vera schreef:Nee, we zijn niet nieuwsgierig, Maar we willen wel alles heel precies van je weten!
Kijk, daar ben ik het nou helemaal mee eens! :wink: :lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

woeco

#124 Bericht door woeco » 05-05-2015 21:58

John, ik heb kaas gaas (of hoe dat ook heet) onder de kaas op het glas. Ik hoop dat het hierdoor toch nog iets ventileert.
En Vera, dat zijn de paarse kazen van mijn dochters 😜
Door het licht lijken ze bruin.
Nog meer vragen?? Stel ze gerust 😉
Gr, Jacqueline

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#125 Bericht door Vera » 27-05-2015 20:16

Zijn de paarse kazen al aangesneden?
Merk jij ook Jacqueline dat nu je een grotere koelkast hebt je minder last hebt van schimmel?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten