Update: Wat heb jij in je kaasgrot!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Update: Wat heb jij in je kaasgrot!
Naar aanleiding van de post van Elke, Elke wil jij jouw post kopiëren en in dit topic plakken, ik vind het een hele leuke om in elkaars grot te mogen kijken.
Foto's zijn natuurlijk leuk erbij!
Foto's zijn natuurlijk leuk erbij!
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
even een up - date van de grot :
cheddar , natuurkorst : gaat goed , in de barstjes zit groen schimmel, verder veel witte harde aanslag die ik niet kan wegwassen , P Can ? ruikt wel naar bauwschimmel
gouda , natuurkorst : idem geen barstjes dus alleen de geur van blauwschimmel en witte harde aanslag
kleine bieslook : idem gouda
stilton : in container : krijgt mooie schimmel, vooral op boven en onderzijde, erg harde vaste kaas geworden
fenegriek in parafinne : op de plaatsen waar de parafinne gebarsten is zit er groene schimmel onder de laag, zou ik die ervan afhalen ? of gewoon zo laten ?
verder perfect , geen spoortje schimmel aan de buitenkant
kleine look en chili : volledig in de parafinne, niets aan te zien
7 camenbertjes ; in de container , mooi wit , beginnen zachter te worden in de kern , 1 uit de grot , over de nacht laten rijpen op kamertemperatuur en morgen njam njam ,( met foto ! )
2 camenbertjes geinjecteerd met BL , de BL begint te werken , als ik de container opendoe komt eidelijk de typische geur me tegemoet ! ben nieuwschierig wat dat gaat geven , nog een dag of 3 wachten denk ik
ik was mijn natuurkorsten om de 3 à 4 dagen 's avonds met pekel en laat ze dan de nacht op kamertemperatuur drogen, lijkt te werken
mijn grot t° richt temp 13.5° C en H2O aan de hoge kant , rond de 90 %
en hoe zit het met jullie grot ? vetrel eens wat er daar allemaal in te zien is ?
cheddar , natuurkorst : gaat goed , in de barstjes zit groen schimmel, verder veel witte harde aanslag die ik niet kan wegwassen , P Can ? ruikt wel naar bauwschimmel
gouda , natuurkorst : idem geen barstjes dus alleen de geur van blauwschimmel en witte harde aanslag
kleine bieslook : idem gouda
stilton : in container : krijgt mooie schimmel, vooral op boven en onderzijde, erg harde vaste kaas geworden
fenegriek in parafinne : op de plaatsen waar de parafinne gebarsten is zit er groene schimmel onder de laag, zou ik die ervan afhalen ? of gewoon zo laten ?
verder perfect , geen spoortje schimmel aan de buitenkant
kleine look en chili : volledig in de parafinne, niets aan te zien
7 camenbertjes ; in de container , mooi wit , beginnen zachter te worden in de kern , 1 uit de grot , over de nacht laten rijpen op kamertemperatuur en morgen njam njam ,( met foto ! )
2 camenbertjes geinjecteerd met BL , de BL begint te werken , als ik de container opendoe komt eidelijk de typische geur me tegemoet ! ben nieuwschierig wat dat gaat geven , nog een dag of 3 wachten denk ik
ik was mijn natuurkorsten om de 3 à 4 dagen 's avonds met pekel en laat ze dan de nacht op kamertemperatuur drogen, lijkt te werken
mijn grot t° richt temp 13.5° C en H2O aan de hoge kant , rond de 90 %
en hoe zit het met jullie grot ? vetrel eens wat er daar allemaal in te zien is ?
Ik schaam me, maar in mijn grot liggen alleen een Cranberry-proosdij die binnenkort aangesneden gaat worden en mijn Oberlander, die momenteel nog iedere avond gewassen wordt, afwisselend met pekel en met een pekel-rode wijn oplossing. Er begint zich een laagje "smeer" te vormen inmiddels...
Temperatuur 11-12C, RV met moeite op 70%, daarom (en omdat de Zwitserse kaasmaker dit suggereerde) houd ik de Oberlander nat. Na het wassen is hij echt kledder...
Temperatuur 11-12C, RV met moeite op 70%, daarom (en omdat de Zwitserse kaasmaker dit suggereerde) houd ik de Oberlander nat. Na het wassen is hij echt kledder...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Leuk idee.
Je hebt behoorlijk wat liggen Elke!
Hier ligt er een Parmezaan, gemaakt op 9 oktober. Is wat spikkelig, maar schimmelt verder niet. Keihard en glad kaasje.
De Witte Stiltons met cranberries - zijn niet wit meer maar verkleuren gestaag naar bruin..... Gemaakt op 9 november. Hebben wel blauwschimmel zo nu en dan. Ik was ze nog wel regelmatig met pekelwater en laat ze dagelijks even luchten een uurtje ofzo omdat ze plakkerig willen worden. Ruiken nou ruiken, stinken echt geweldig naar zweetvoeten.....
En dan 6 Edammertjes, allemaal verschillend in grootte. Gemaakt op 16 januari.
Een grote en een kleine naturel (kleintje wordt een cadeautje) - eentje met twee kleuren pesto, een gember, een met Salatkräuter, eentje met peper (groene peperkorrels en grof gemalen 4 seizoenenpeper). Strakke kaasjes, schimmel nergens te bekennen.
Helaas vergeten er eentje ongecoat te laten....
En in de koelkast ligt nog een stuk Goudse met fenegriek, daar genieten we nu van! Wink
Volgende week ook maar weer eens aan de gang, ik denk dat het Montery Jack wordt - eentje naturel en de rest met verschillende kruiden, waaronder eentje met chilivlokken, die was de vorige keer heel lekker.
Heeft iemands al eens gewoon sambal toegevoegd aan kaas, ik dacht Gerda? Hoe was dat?
_________________
Je hebt behoorlijk wat liggen Elke!
Hier ligt er een Parmezaan, gemaakt op 9 oktober. Is wat spikkelig, maar schimmelt verder niet. Keihard en glad kaasje.
De Witte Stiltons met cranberries - zijn niet wit meer maar verkleuren gestaag naar bruin..... Gemaakt op 9 november. Hebben wel blauwschimmel zo nu en dan. Ik was ze nog wel regelmatig met pekelwater en laat ze dagelijks even luchten een uurtje ofzo omdat ze plakkerig willen worden. Ruiken nou ruiken, stinken echt geweldig naar zweetvoeten.....
En dan 6 Edammertjes, allemaal verschillend in grootte. Gemaakt op 16 januari.
Een grote en een kleine naturel (kleintje wordt een cadeautje) - eentje met twee kleuren pesto, een gember, een met Salatkräuter, eentje met peper (groene peperkorrels en grof gemalen 4 seizoenenpeper). Strakke kaasjes, schimmel nergens te bekennen.
Helaas vergeten er eentje ongecoat te laten....
En in de koelkast ligt nog een stuk Goudse met fenegriek, daar genieten we nu van! Wink
Volgende week ook maar weer eens aan de gang, ik denk dat het Montery Jack wordt - eentje naturel en de rest met verschillende kruiden, waaronder eentje met chilivlokken, die was de vorige keer heel lekker.
Heeft iemands al eens gewoon sambal toegevoegd aan kaas, ik dacht Gerda? Hoe was dat?
_________________
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Mijn koelkast, redelijk bezet omdat er wat oudjes in liggen, waar ik niet aan mag komen :wink:
Boven links Proosdijkaas, september gemaakt, rechts boven kruidnagel
en middenvoor Old Gerda's
Daaronder twee kleintjes over van de kerstcadeau's tuinkruiden en normaal gouda van november, heel grappig deukje in het midden gevallen.
Kleine gouda van vorige week zondag die ik wel coat , en mijn grote Tomme gouda, waarvan het bolletje niet groeit dus hoop dat het zo blijft.
Daaronder kleine gouda met natuurkorst. En mijn Parmezaan van 23/9
En mijn twee Edammers op de onderste plank van 12/1
temp, 11.6 en vochtigheid 91% Van de week de deur van de koelkast open en de deur van de voorraadkamer omdat de temp te laag werd, te koud in de kast.
Vera , voor een sambal heb ik gewoon een schepje sambal in de wrongel geroerd in een pannetje en dan in de vorm gedaan, zeer pittig maar heel lekker kaasje was het maar van een overschotje en 300 gram stoppen ze hier in een holle kies. hihihi Dus ga ik dit ook nog eens herhalen.
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
foto vera ?Vera schreef:Leuk idee.
Je hebt behoorlijk wat liggen Elke!
Hier ligt er een Parmezaan, gemaakt op 9 oktober. Is wat spikkelig, maar schimmelt verder niet. Keihard en glad kaasje.
De Witte Stiltons met cranberries - zijn niet wit meer maar verkleuren gestaag naar bruin..... Gemaakt op 9 november. Hebben wel blauwschimmel zo nu en dan. Ik was ze nog wel regelmatig met pekelwater en laat ze dagelijks even luchten een uurtje ofzo omdat ze plakkerig willen worden. Ruiken nou ruiken, stinken echt geweldig naar zweetvoeten.....
En dan 6 Edammertjes, allemaal verschillend in grootte. Gemaakt op 16 januari.
Een grote en een kleine naturel (kleintje wordt een cadeautje) - eentje met twee kleuren pesto, een gember, een met Salatkräuter, eentje met peper (groene peperkorrels en grof gemalen 4 seizoenenpeper). Strakke kaasjes, schimmel nergens te bekennen.
Helaas vergeten er eentje ongecoat te laten....
En in de koelkast ligt nog een stuk Goudse met fenegriek, daar genieten we nu van! Wink
Volgende week ook maar weer eens aan de gang, ik denk dat het Montery Jack wordt - eentje naturel en de rest met verschillende kruiden, waaronder eentje met chilivlokken, die was de vorige keer heel lekker.
Heeft iemands al eens gewoon sambal toegevoegd aan kaas, ik dacht Gerda? Hoe was dat?
_________________
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
ja vera die stilton ziet eruit alsof hij je elk moment kan aanvallen :lol:Gerda schreef:Je stilton zien er bijzonder uit Vera!! aparte korst, ben heel benieuwd!
Je parmezaan oogt anders dan de mijne inderdaad.
Mooi gevuld je grot! :D
dat wil ik echt wel weten hoe hij smaakt als je hem aansnijdt !!! zeker foto's nemen hé
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
ja , de grote oranje , in het begin rook hij echt zalig ! maar nu ruikt hij naar schimmel, ik heb wel de indruk dat de kleur niet overal even intens is , misschien volgende keer langer roeren om de kleur te mengenGerda schreef:Ben heel nieuwsgierig naar je cheddar Elke, das toch die mooi oranje??
je zal nog wel wat geduld moeten hebben , moet nog wel een paar maandjes liggen :D
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Denk elke dag als ik hem laat drogen - zal ik? Ik heb er stiekum al eens een klein stukje vanaf gesneden, dat was erg sterk van smaak (hij smaakt net zo sterk als hij ruikt - arme Nils....). Maar dat was natuurlijk korst, misschien is hij binnen wel lekker. Het zijn maar kleintjes dus ik denk eigenlijk dat het best kan.
Als ik hem aan ga snijden zul ik zeker een foto maken.
Dit plaatje heb ik van internet, ziet er qua kleur eigenlijk net zo uit.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... UorNCpI0ty
Als ik hem aan ga snijden zul ik zeker een foto maken.
Dit plaatje heb ik van internet, ziet er qua kleur eigenlijk net zo uit.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... UorNCpI0ty
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
ik heb mijn parmezaan ook al eens gewassen met azijnwater toen ik sterke schimmel in de grot had. daarna goed droog maken en ingesmeerd met olie. Ik heb niet een schimmeltje in de grot. Zet je grot gewoon eens een paar uur open, af en toe met een chloor oplossing je hele grot schoonmaken zodat verstopte schimmels verdwenen zijn. Bij mij werkte dat super.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Maar Gerda, ik heb geen schimmel in de grot! Die Stilton hoort zo te verkleuren en die spikkels op de Parmezaan daar heb ik ook geen angst voor. Lees Hermans post daarover maar, dat zit in of op de korst en die gooi je weg... :wink:
Luchtvochtigheid in de grot is rond de 80 - 85% steeds. Dus ok.
Die sterke smaak van de Stilton hoort bij de kaassoort. Plakkerig is ook normaal, dat los je op met elke dag even drogen.
Luchtvochtigheid in de grot is rond de 80 - 85% steeds. Dus ok.
Die sterke smaak van de Stilton hoort bij de kaassoort. Plakkerig is ook normaal, dat los je op met elke dag even drogen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Nee ik bedoelde Elke Vera, die heeft wat schimmellucht aan haar cheddar!! :oops:Vera schreef:Maar Gerda, ik heb geen schimmel in de grot! Die Stilton hoort zo te verkleuren en die spikkels op de Parmezaan daar heb ik ook geen angst voor. Lees Hermans post daarover maar, dat zit in of op de korst en die gooi je weg... :wink:
Luchtvochtigheid in de grot is rond de 80 - 85% steeds. Dus ok.
Die sterke smaak van de Stilton hoort bij de kaassoort. Plakkerig is ook normaal, dat los je op met elke dag even drogen.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik heb nu ongeveer 30 kilo kaas liggen allemaal na 1 januari gemaakt. We hebben een aantal baby goudse opgegeten. Erg lekker !Ook mn eerste brandnetel kaasje smaakte prima. Ben benieuwd hou de smaak verandert als de kazen wat ouder worden. Ik probeer nu iedere week 30 liter melk te verkazen. Gr Bert
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast