Pagina 8 van 12

Geplaatst: 10-02-2016 11:09
door Jessy
propionic.,,

Geplaatst: 10-02-2016 11:28
door Jouke
Ja, dat klinkt wel logisch. Ik heb inderdaad ook van die piepkleine haarscheurtjes in de korst.
Maar de kleine had dat ook en doe smaakt prima!

Geplaatst: 10-02-2016 13:30
door Vera
Ik heb even zitten zoeken en vind je suggestie een hele goeie Jessy. Salpeter vermindert de groei o.a. de van nature in melk voorkomende propionic bacterieen las ik. Hmm, ik ga de vraag bij Pieter-Jan neerleggen.

Geplaatst: 10-02-2016 15:05
door Jouke
Agnes schreef:Die ervaring heb ik ook met de jarlsberg. Het is nu net een donut :lol:
Nou, donut is het echt niet. Hij is nog wel mooi rond, maar niet meer zo bol als hij geweest is. Hij is nog steeds ZO bol dat ik hem met 1 hand niet kan oppakken. Dan glijd hij echt uit mijn hand.

Geplaatst: 11-02-2016 12:11
door Agnes
Afbeelding
Donut

Geplaatst: 11-02-2016 12:16
door Agnes
Afbeelding

Dit is mijn voorraad, boven in wat oud moet worden. Onderin een bakje blauw. Voor het rekje staat ook nog een bakje met witschimmel. In de keuken twee maasdammer

Geplaatst: 11-02-2016 12:59
door Vera
Jij hebt ook een fijne voorraad liggen Agnes - die bleke kaas onderin is dat Buffel?

Geplaatst: 11-02-2016 14:52
door Agnes
Ja dat is buffel, transparante coating, de rest met geel.

Geplaatst: 11-02-2016 15:16
door Jouke
Mooie voorraad Agnes!

Dat is inderdaad echt een soort donut :-)
Die van mij is echt nog wel rond.

Dit is wat ik op het moment nog in mijn grot heb liggen:
Afbeelding
Ongeveer van links naar rechts (zigzag van beneden naar boven):
Rastdorfer naturel, Gouda naturel, Rastdorfer met boerenkool, Proosdij, Geitengouda, Kruidengouda, Kleine rastdorfer naturel, Jarlsberg.
En in de koelkast ligt nog een Port Salut en een Valencai (maar niet zo heel lang meer, denk ik)

Geplaatst: 11-02-2016 15:23
door Agnes
Die etiketten maken het wel heel mooi Jouke

Geplaatst: 11-02-2016 15:30
door Jouke
Dankje Agnes! Ik vind het zelf ook erg leuk.
Elke keer als ik in de trapkast moet zijn, is het een genot om naar te kijken :)

Geplaatst: 12-02-2016 10:29
door Siegfried
Ik kan alleen maar glimlachen als ik dat zie.

zonder woorden dus. :)

Geplaatst: 12-02-2016 10:56
door Vera
Leuke voorraad Jouke. Erg leuk inderdaad met je mooie etiketten.

Geplaatst: 12-02-2016 20:08
door inne
Afbeelding

Sinds gisteren hier ook een grotje...
Momenteel liggen er allemaal gewone kaasjes in.
Ze schelen nog te fel om te gaan experimenteren met andere recepten.
Wel al is een komijnen mosterdkaasje geprobeerd.

liggen nog een 6 bollekes van één kg in de pekel en 4 kleintjes te drogen.

Nelly heeft melk genoeg :-)

Geplaatst: 13-02-2016 16:39
door Jouke
Mooie grotten met indrukwekkende inhoud!

Geplaatst: 13-02-2016 16:45
door Vera
Leuk als je je kaas gewoon in de kelder kunt laten rijpen.
Inne wat bedoel je met gewone kaasjes?

Geplaatst: 14-02-2016 20:21
door inne
Dag Vera,

Hier in huis worden het Nilskes genoemd. Ook in logboek staan ze zo genoteerd.

Eigenlijk zijn het gewoon goudse kaasjes met af en toe een smaakje.
recept van Nils hier doorgelinkt gekregen.

Tegen manlief zijn verjaardag zou ik nog andere kaasjes willen maken maar loop beetje verloren in receptjes en productjes dus bermoed dat het dan nog goudse met eventueel extra smaakje zullen zijn.

Ik vind het geweldig hier al die fototjes te zien van die kaasjes in alle maten en kleurkes :-)

Geplaatst: 14-02-2016 20:27
door Vera
Dag Inne, ik snap hem... Nilskes...
Maar misschien een klein uitstapje naar een ander kaasje is toch wel leuk. Yoghurt als vervanging van thermofiele cultuur en je kunt Proosdijkaas maken bijvoorbeeld. Heb je toch weer net iets anders.

Kleurkes... wat is Vlaams toch een prachtige taal.
Ik heb al eerder vermeld, mijn ouders hadden Vlaamse vrienden. Klinkt toch liever als je hoort 'nog een glaske wijn Maria' als in het Nederlands 'nog wijn Rie'... :wink:

Geplaatst: 14-02-2016 20:33
door inne
In mijn starters kitje zat ook cultuur om yochurt te maken denk.
Kben hier op snuffeltocht dus nu gerichte snuffeltocht.

En ja vlaams is een heel ander taaltje idd. Bij de ene komt dit al iets leuker over dan bij de andere.
Maar leuk dat jet leuk vind.
Ik hoor mijn nederlandse vrienden dan weer graag bezig.
Klinkt harder maar blijf het een geweldige taaltje vinden :-)

Geplaatst: 14-02-2016 20:40
door Vera
Complimenten zijn weer over en weer gewisseld!

Gewone winkelyoghurt werkt ook hoor! Hoeft niet perse zelfgemaakt te zijn.

Geplaatst: 14-02-2016 20:44
door inne
Ja het feit is dat we eu melk teveel hebben. Dus als ik nu een liter verzuur en deze in portie's invries zoals met kaaszuur.... hebben we weer een literkes melk nuttig besteed:-)

En complimentje van tijd tot tijd... altijd leuk :-)

Geplaatst: 14-02-2016 22:09
door Vera
Ok dan mijn 'recept' voor yoghurt. Melk warmen naar ca 40 graden - fikse scheut yoghurt erbij. Goed doorroeren. Op deze temperatuur houden gedurende ca 5 uur (thermoskan) . En klaar is je yoghurt. En dan kun je steeds weer doorstarten tot je yoghurt slijmerig en echt zuur wordt. Dan overnieuw starten met winkelyoghurt.

Geplaatst: 15-02-2016 18:50
door webmaster
Haha, mijn grot staat vol met het speciaaltje voor Vlieland. Maar ik zet lekker nog geen foto neer😊

Geplaatst: 15-02-2016 19:43
door Vera
Flaaaaauuuww Herman.
Grot vol - dan hebben we wel te bikken op Vlieland. :wink:

Geplaatst: 19-02-2016 20:39
door Jouke
Ik heb vandaag mijn grot uitgebreid. Extra plankje opgehangen. Nu kan ik ineens 2x zoveel kaas kwijt.
Morgen ga ik weer met 20 liter aan de slag!

Afbeelding