Kaas roken

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#76 Bericht door mariawitte » 08-07-2017 07:09

Dree schreef:Ik weet dat gerookte komijnekaas heel lekker is... gerookte mosterdkaas??
gerookte komijne nog nooit gegeten net als gerookte mosterdkaas keer proberen maar dan.maar eerst even voorraadje kaas weer aan leggen om te kunnen roken

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#77 Bericht door Vera » 09-07-2017 21:15

Gisteren hebben we camembert gerookt. Ik had gelezen dat dat wat warmer kan als harde kaas. Maar helaas barsten de beide kaasjes open na verloop van tijd. Temperatuur was steeds rond de 50 graden. Ze hadden toen wel al ca 45 minuten in de rook gelegen en de smaak was super. Schoonzoon heeft foto's gemaakt, maar die nog niet doorgestuurd.

Ik heb nu appelmeel besteld en toch ook zo'n apparaatje om koud te roken.

Van de week gaan we forellen roken...... en weer zalm. Hoezo verslaafd?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#78 Bericht door mariawitte » 09-07-2017 23:02

Vera schreef:Gisteren hebben we camembert gerookt. Ik had gelezen dat dat wat warmer kan als harde kaas. Maar helaas barsten de beide kaasjes open na verloop van tijd. Temperatuur was steeds rond de 50 graden. Ze hadden toen wel al ca 45 minuten in de rook gelegen en de smaak was super. Schoonzoon heeft foto's gemaakt, maar die nog niet doorgestuurd.

Ik heb nu appelmeel besteld en toch ook zo'n apparaatje om koud te roken.

Van de week gaan we forellen roken...... en weer zalm. Hoezo verslaafd?
leuk is dat roken en nog lekker ook
ik zou ook wel weer al iets willen roken maar nu eerst vakantie

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#79 Bericht door mariawitte » 04-08-2017 20:03

afgelopen dinsdag weer kaas gerookt gewoon baby goudse euhm ruikt goed alleen de vorm van de kaas is beetje uit zijn voegen gekomen zit dikke put in kaas werd te warm helaas .heb hem vandaag in de wax gezet en in de grot gelegd zien wel waar de kaasjes stranden


wat ik als eerste heb gerookt daar hebben ze vorige week vrijdag om geknokt wie het laatste stukje mee naar huis mogt nemen :lol:
de sambalkaas die wij te pittig vonden ging er in als koek de komijn werd gekeurd en goed bevonden,de jonge kaas was erg jong nog 3 weken net ,mosterd lekker maar mogt nog meer naar mosterd proeven
een boel feedback gekregen van mijn mede kokerellen groepje dames hadden een dagje georgainseert om elkaars specialiteit te proeven

Dree

#80 Bericht door Dree » 09-08-2017 19:02

Er zit weer kaas aan te komen dus ik heb mijn kist verherbouwd :)
De rook komt nu van onderen en ik kocht zo'n rook-generatortje.

Afbeelding

Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#81 Bericht door Vera » 09-08-2017 20:05

Yep, wij hebben ook zo'n dingetje aangeschaft, maar een kleintje.
Aha dus nu een open bodem - en het rooktoestel eronder.
Als de weersvoorspelling zo blijft komt er hier ook kaas aan vrijdag!
En dan ga ik zeker ook weer een paar kleintjes roken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Dree

#82 Bericht door Dree » 09-08-2017 20:24

Die van mij is ook klein hoor 15x15 cm.

Dree

#83 Bericht door Dree » 11-08-2017 14:46

Poging 2.

Het is half tien.
Na de verherbouw van de kist weer een klein kaasje in de rookkist.
Die nieuwe smoke-generator werkt veel beter dan mijn metalen schaaltje, er
is meer lucht.
De handleiding zegt kaarsje weghalen maar uitblazen lijkt me makkelijker, ik
blaas wel een boel zaagsel in het rond.

Als zeeman ben je natuurlijk ook opgeleid als brandweerman en de
handleiding zegt dat je er bij moet blijven, ik doe dat niet, geen zin om
urenlang op zolder te gaan zitten, daarom een klein appje op mijn telefoon
gezet zodat ik het vanuit hier op mijn computer kan zien als mijn huisje in
brand vliegt. Naar buiten hoor ik je denken, ik heb geen zin om elke keer
met de kist te gaan slepen en het enige buiten wat ik heb is bij de vogels..

In de praktijk blijkt dat ik op de camera kijk of het nog rookt, ik ga soms
naar boven, de termometer verrekt geen spier.

Het is half drie en de kaas zit nog steeds in de kist, het gaat zo goed, relaxed,
dat ik hem nog even laat gaan, kan je iets te lang roken?
Hij begint een mooie kleur te krijgen.

Inmiddels was de batterij van mijn telefoon na 2 uur leeg dus die is daar ook
weg, ik heb nog wel een kort filmpje opgenomen 47 sec.

Vanavond foto van de kaas.

Dree

#84 Bericht door Dree » 11-08-2017 16:00

Hij is mooi Goudgeel geworden :)

Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#85 Bericht door Vera » 11-08-2017 20:02

Mooi geworden Dree! Oei, stinkt dat niet geweldig als je binnen rookt? Gelukkig is je huis niet afgefikt. Hoe langer je rookt hoe intensiever de smaak.

Wij hebben ook gerookt vanmiddag - pinda's, gebakken schoenzool, tofu en pompoenpitten. De pitten zijn in het brooddeeg gegaan. Pinda's vanavond lekker bij de borrel en de rest weet ik nog niet.

Ons nieuwe dingetje deed het bijna 4 uur en zeker is dat relaxt roken zo.

Ik zag allemaal nieuwe filmpjes op je site, leuk die ga ik later bekijken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Dree

#86 Bericht door Dree » 11-08-2017 20:31

Het is boven met een raam open dus het ruikt niet erg, nu ligt de laas te
drogen in de huiskamer en het ruikt heerlijk naar rook-kaas :)

Het zijn geen nieuwe filmpjes hoor, alleen dan van de kist :)
Het filmpje "de Appel" is geweigerd, daar moet ik een ander muziekje onder
zetten.

Dree

#87 Bericht door Dree » 11-08-2017 23:28

de Appel is er weer!!

Yess..
Afbeelding

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#88 Bericht door mariawitte » 12-08-2017 07:24

hebben jullie dat nu ook je je hebt gerookt en eigenlijk wil je gelijk stukje proeven?
dree je kaasjes zien er erg mooi uit

Dree

#89 Bericht door Dree » 12-08-2017 09:02

Dank je :D

Aan het eind van vorig verlof had ik net zo'n kaasje en heb die meegenomen
naar het schip, iemand vroeg zich af hoe ik die zou laten rijpen, ik deed dat
niet, ik at hem op. Nu had dat kaasje een heerlijke rooksmaak maar qua kaas
was hij natuurlijk te vers en dus smaakloos.

Met dit in gedachten is het niet moeilijk hem een paar weken te laten liggen :)

Vervolg is natuurlijk om rookkaas jong - jong belegen - belegen - ouder te laten
worden, uit de winkel is hij volgens mij altijd vrij jong.

Dree

#90 Bericht door Dree » 20-08-2017 10:57

Gisteren een kaasje gerookt, vanmorgen nog een uurtje want het vuur was
uitgegaan gisteren.
Er zit komijn in en wat specerijen, hij ruikt goddelijk.

Afbeelding

Die grote is niet gerookt, daar zit mosterdpoeder in van de AH, ik las iets over
iemand die haar mosterdkaas sterker wilde, toen ik het door de wrongel
mengde schoten de tranen me in de ogen, sterk spuk al ruik ik nu mede door
het rookkaasje niets aan die kaas, de toekomst zal het leren.

Afbeelding

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#91 Bericht door Knuddefrutje » 21-08-2017 06:54

Grappig! Dat poeder heb ik van de week ook gekocht, maar dan voor in de gele tomatenketchup:-)
Ik had volgens recept maar een mespuntje nodig. Nu nog zien waar ik de rest van dat blikje voor ga gebruiken....

Dree

#92 Bericht door Dree » 06-12-2017 16:21

Eindelijk tevreden over de hoeveelheid rook, ik stak mijn brander in het midden
aan en ook aan de buitenkant waar het hoort. Zo duurde het deze keer niet de
hele dag.

Afbeelding


Afbeelding

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#93 Bericht door thex » 06-12-2017 17:59

Brand je gewoon op rookbox spaandels ?
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

Dree

#94 Bericht door Dree » 06-12-2017 18:25

Nee, heb ik geprobeerd, voor koud roken gebruik je het best rookmot (zaagsel)
andere spaanders, krullen, snippers enz. branden niet of moeilijk zonder kolen.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#95 Bericht door Vera » 06-12-2017 18:32

Wij hebben vorige week ook weer twee kaasjes gerookt. Is echt een winterding eigenlijk, nu was het makkelijk om de temperatuur goed te houden....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Dree

#96 Bericht door Dree » 06-12-2017 18:51

Bij mijn zwager had ik in een zomer eens een paar hele platte kazen, ze
smelten de kazen!! riepen we toen :)
Ik kon het deze zomer beter in de hand houden al stond de wijzer toen op 20
en ging hij tijdens het roken niet omhoog, vandaag met meer brand stond hij
op 16 en aan het eind op 18 ofzo, prima te doen.

In de winter kaas roken, in de zomer gatenkaas :)

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#97 Bericht door thex » 06-12-2017 19:19

Hee Dree, wat is dat voor een kikke drooginstallatie ?
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

Dree

#98 Bericht door Dree » 06-12-2017 19:46

Jaaah, high teg :)

Moest effe zoeken maar hier het stukje erover en hoe je er zelf makkelijk 1 maakt.

kaasdroger-t1183.html

Anna73

#99 Bericht door Anna73 » 02-02-2018 20:08

Dree, hoe gaat het met je rookkast? Ik zit er over te denken om ool zoiets te mskrn. Is het moeilijk? Heb je een beschrijving?

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#100 Bericht door thex » 02-02-2018 20:12

Ik heb een Ikea pan gepakt (serie 360) met 2 metalen stoominzetten en een rookgenerator van fonq. Voila. De tweede inzet is om het geheel koel te houden.

https://mb.fcdn.nl/square768ng/87789/ba ... pakket.jpg
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten