Kaas roken
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
Het zal wel een poosje druk blijven hier, een paar mensen hebben elkaar
aangestoken met het rook-virus. Is heel goed dan kunnen we elkaar tips geven
en ervaringen uitwisselen.
Ik ben net om planken geweest om een rookkist in elkaar te schroeven, ik
wilde wat kant en klare schuifjes kopen om er lucht in te laten maar die moet
ik ook maar van hout maken, in de ijzerwinkel hadden ze alleen onhandige
grote dure.
Ik zal foto's maken tijdens de bouw :)
aangestoken met het rook-virus. Is heel goed dan kunnen we elkaar tips geven
en ervaringen uitwisselen.
Ik ben net om planken geweest om een rookkist in elkaar te schroeven, ik
wilde wat kant en klare schuifjes kopen om er lucht in te laten maar die moet
ik ook maar van hout maken, in de ijzerwinkel hadden ze alleen onhandige
grote dure.
Ik zal foto's maken tijdens de bouw :)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
B en E, ik ben ook volslagen leek hoor. Heb er alleen wat dingen over gelezen. Volgende week mijn eerste rookervaring met het oventje.
Ik zal de hoofdzaken vertalen Maria. Maar dat wordt morgen, nu gaat Vera eerst maar slapen.
Leuk Dree, hou ons op de hoogte.
Ik zal de hoofdzaken vertalen Maria. Maar dat wordt morgen, nu gaat Vera eerst maar slapen.
Leuk Dree, hou ons op de hoogte.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
https://www.bol.com/nl/p/barbecook-rook ... ype=browse
Kan je volgens mij niet maken voor deze prijs...
Kan je volgens mij niet maken voor deze prijs...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik las op https://smokeyjohn.nl/ dat hij allemaal zelfgemaakte kasten zag als
hij de rookwedstrijden bezoekt..... er zijn wedstrijden van :? ? Las ik dat goed?
Ik ben al aardig aan het schroeven terwijl mijn melk aan het stremmen is, ik
moet wel preciezer werken dan normaal en ik kan het ook al niet maskeren
met een zooi houtlijm... dat mag ik niet gebruiken, ik zie wel een kiertje zo hier
en daar maar so far so good.
hij de rookwedstrijden bezoekt..... er zijn wedstrijden van :? ? Las ik dat goed?
Ik ben al aardig aan het schroeven terwijl mijn melk aan het stremmen is, ik
moet wel preciezer werken dan normaal en ik kan het ook al niet maskeren
met een zooi houtlijm... dat mag ik niet gebruiken, ik zie wel een kiertje zo hier
en daar maar so far so good.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Dan gaan wij ons aanmelden Dree, jij met een sigaartje en ik met mijn sjekkie.....
Mooie kist hoor!
Melk staat in de koelkast. Dat wordt morgen Fontinakaas. In ieder geval moet er een kleine blauwe komen en verder wordt het naturel, waarschijnlijk wel 1 of twee met een korst van kruiden. Allemaal pondjes om te roken behalve de blauwe. We gaan er voor.
Maria, ik zal morgen tijdens het kaasmaken het belangrijkste uit dat duitse stuk vertalen. Vandaag te druk geweest en nu ga ik bankhangen.
Mooie kist hoor!
Melk staat in de koelkast. Dat wordt morgen Fontinakaas. In ieder geval moet er een kleine blauwe komen en verder wordt het naturel, waarschijnlijk wel 1 of twee met een korst van kruiden. Allemaal pondjes om te roken behalve de blauwe. We gaan er voor.
Maria, ik zal morgen tijdens het kaasmaken het belangrijkste uit dat duitse stuk vertalen. Vandaag te druk geweest en nu ga ik bankhangen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Ik kon niet stoppen, nu moet ik wel ik heb geen schroeven meer...
Morgen:
Het rookkanaal vastmaken, staat nu nog een beker onder.
Deksels maken en thermometer die vandaag kwam daarin monteren.
Een metalen bakje en rekje opzoeken bij de Xenos.
Schuifjes printen kan nu al.
Proef-roken onder het genot van een sigaartje :)
Morgen:
Het rookkanaal vastmaken, staat nu nog een beker onder.
Deksels maken en thermometer die vandaag kwam daarin monteren.
Een metalen bakje en rekje opzoeken bij de Xenos.
Schuifjes printen kan nu al.
Proef-roken onder het genot van een sigaartje :)
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
ziet er goed uit dree mijn complimenten hiervoorDree schreef:Ik kon niet stoppen, nu moet ik wel ik heb geen schroeven meer...
Morgen:
Het rookkanaal vastmaken, staat nu nog een beker onder.
Deksels maken en thermometer die vandaag kwam daarin monteren.
Een metalen bakje en rekje opzoeken bij de Xenos.
Schuifjes printen kan nu al.
Proef-roken onder het genot van een sigaartje :)
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
Vera schreef:Dan gaan wij ons aanmelden Dree, jij met een sigaartje en ik met mijn sjekkie.....
En Maria met een gewone vaste sigaret
Mooie kist hoor!
Melk staat in de koelkast. Dat wordt morgen Fontinakaas. In ieder geval moet er een kleine blauwe komen en verder wordt het naturel, waarschijnlijk wel 1 of twee met een korst van kruiden. Allemaal pondjes om te roken behalve de blauwe. We gaan er voor.
Maria, ik zal morgen tijdens het kaasmaken het belangrijkste uit dat duitse stuk vertalen. Vandaag te druk geweest en nu ga ik bankhangen.
dat is goed hoor vera wij maken op zijn vroegst as dinsdag weer kaas
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Klopt Dree. Om koud te roken heb je Sägemehl nodig - stevig aandrukken.
Is je rookkist nu helemaal klaar?
Wij gaan stoken met een waxinelichtje, dat in een kookring plaatsen. Erop een Grilbakje van alufolie bekleed met alufolie waar gaatjes in geprikt worden.
Als het Sägemehl eenmaal smeult dan de warmtebron weg en maar kijken of we de temperatuur onder de 25 graden kunnen krijgen. Bij een te hoge temperatuur het spul vaster aandrukken of wat afkoelen met water.
Ik vind het helemaal leuk.
Is je rookkist nu helemaal klaar?
Wij gaan stoken met een waxinelichtje, dat in een kookring plaatsen. Erop een Grilbakje van alufolie bekleed met alufolie waar gaatjes in geprikt worden.
Als het Sägemehl eenmaal smeult dan de warmtebron weg en maar kijken of we de temperatuur onder de 25 graden kunnen krijgen. Bij een te hoge temperatuur het spul vaster aandrukken of wat afkoelen met water.
Ik vind het helemaal leuk.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Cross....
Hij is heel mooi geworden Dree. De kaas die je gisteren maakte ga je roken zeker. :D
Hier staat de kaas te rechten. Morgen pekelen, dagje of twee(?)drogen en als ze droog genoeg zijn naar mijn zin ga ik roken. Kan niet wachten. Morgen de oven in elkaar zetten en proefroken.
Hij is heel mooi geworden Dree. De kaas die je gisteren maakte ga je roken zeker. :D
Hier staat de kaas te rechten. Morgen pekelen, dagje of twee(?)drogen en als ze droog genoeg zijn naar mijn zin ga ik roken. Kan niet wachten. Morgen de oven in elkaar zetten en proefroken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Ik wil een foto zien van je opstelling van je waxinelichtje enzo, ik weet niet wat
een kookring is... google... ah, kookring, de kok weet nu wat een kookring is :)
Waxine lichtjes heb ik ook nog een zak van duizend, goed idee.
Ja ik heb een klein kaasje van het zoutbad meteen in de grot gelegd om te
roken, ik moet nu nog wel weer effe wachten op mijn Sägemehl. Ik heb appel
en kersen besteld.
Heel spannend allemaal.
een kookring is... google... ah, kookring, de kok weet nu wat een kookring is :)
Waxine lichtjes heb ik ook nog een zak van duizend, goed idee.
Ja ik heb een klein kaasje van het zoutbad meteen in de grot gelegd om te
roken, ik moet nu nog wel weer effe wachten op mijn Sägemehl. Ik heb appel
en kersen besteld.
Heel spannend allemaal.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Weer wat geleerd dan Dree en de kookring was niet nodig... Lukte heel goed.
Ik zal straks foto's plaatsen, nu eerst eten klaarmaken.
En voor een volgende keer. Je kunt die houtspanen en Sägemehl bij een winkel kopen waar ze hengelsportartikelen verkopen. En in Zierikzee zo'n wereldstad heb je vast wel een 'viswinkel'.
Nu ga ik zalm roken.....
Ik zal straks foto's plaatsen, nu eerst eten klaarmaken.
En voor een volgende keer. Je kunt die houtspanen en Sägemehl bij een winkel kopen waar ze hengelsportartikelen verkopen. En in Zierikzee zo'n wereldstad heb je vast wel een 'viswinkel'.
Nu ga ik zalm roken.....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Helaas vergeten foto's te maken van de rookopstelling...
Kan het wel beschijven - onderin de oven hangt een bak met een klein rooster erop. In de bak hebben we een waxinelichtje gezet op het rooster een aluminiumbakje met het Sägemehl. Bedoeling is dat het meel gaat smeulen. Duurde even, maar toen was het zover....
Boven in de oven hangt weet een bak met een rooster erop met daarop een alufolie bakje met de kaas.
Ik had gisteren de Rastdammer aangesneden (Rastdorfer met propionic kaasje van de maand januari) daar had ik wat stukjes afgesneden. Kaas was overheerlijk touwens, ik kan dat recept aan iedereen aanraden. Zie Rastdorfer en gewoon wat propionic erbij gedaan.
Toen de oven op temperatuur was ca 23 graden de kaas erin gelegd. Het werd al snel te warm, dan even de deksel eraf en dan daalde de temp. weer.
Kaas ongeveer een haf uurtje gerookt en echt wat een geweldige rooksmaak....
De foto's en een filmpje:
https://youtu.be/fg4JfsLTBQM
Toen hadden we de smaak te pakken. Er stond gegrilde zalm op het menu vandaag dus waarom niet eerst roken? Wat warmer gerookt en na het roken even onder de gril gedaan. Was overheerlijk.....
Voor de testfase kan ik zeggen dat het prima werkt allemaal.
Paar notities we hebben met beuken gerookt. Overmorgen als we de hele kaajes gaan roken gaan we eens kijken of het Sägemehl sneller aan het smeulen kan worden gebracht door er een stukje van een aanmaakblokje voor de houtkachel bij te leggen. Nu duurde het bijna een uur voor het meel ging smeulen.
En o ja, Dree. Jij rookte eerder een pondje - hoe lang heb je dat in de rook laten liggen?
Ik heb ook pondjes en ik schat zomaar een uur roken?
Kan het wel beschijven - onderin de oven hangt een bak met een klein rooster erop. In de bak hebben we een waxinelichtje gezet op het rooster een aluminiumbakje met het Sägemehl. Bedoeling is dat het meel gaat smeulen. Duurde even, maar toen was het zover....
Boven in de oven hangt weet een bak met een rooster erop met daarop een alufolie bakje met de kaas.
Ik had gisteren de Rastdammer aangesneden (Rastdorfer met propionic kaasje van de maand januari) daar had ik wat stukjes afgesneden. Kaas was overheerlijk touwens, ik kan dat recept aan iedereen aanraden. Zie Rastdorfer en gewoon wat propionic erbij gedaan.
Toen de oven op temperatuur was ca 23 graden de kaas erin gelegd. Het werd al snel te warm, dan even de deksel eraf en dan daalde de temp. weer.
Kaas ongeveer een haf uurtje gerookt en echt wat een geweldige rooksmaak....
De foto's en een filmpje:
https://youtu.be/fg4JfsLTBQM
Toen hadden we de smaak te pakken. Er stond gegrilde zalm op het menu vandaag dus waarom niet eerst roken? Wat warmer gerookt en na het roken even onder de gril gedaan. Was overheerlijk.....
Voor de testfase kan ik zeggen dat het prima werkt allemaal.
Paar notities we hebben met beuken gerookt. Overmorgen als we de hele kaajes gaan roken gaan we eens kijken of het Sägemehl sneller aan het smeulen kan worden gebracht door er een stukje van een aanmaakblokje voor de houtkachel bij te leggen. Nu duurde het bijna een uur voor het meel ging smeulen.
En o ja, Dree. Jij rookte eerder een pondje - hoe lang heb je dat in de rook laten liggen?
Ik heb ook pondjes en ik schat zomaar een uur roken?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
wat geweldig Vera ,onze melk leverancier is onderweg dus vandaag kaasjes maken en dan als ze droog zijn roken.gaan straks nog even om rookmot ervoor.rrok oven ziet er goed uit Vera
dree wij bestellen ook vaak via internet is sneller dan er om heen te moeten voordeel wij wonen in een hele grote stad die bijna elke winkel wel heeft ,maar parkeren is soms knudde
richard heeft vroeger heel veel vis gerookt
dree wij bestellen ook vaak via internet is sneller dan er om heen te moeten voordeel wij wonen in een hele grote stad die bijna elke winkel wel heeft ,maar parkeren is soms knudde
richard heeft vroeger heel veel vis gerookt
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten