Kaas roken

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Dree

#51 Bericht door Dree » 03-07-2017 11:01

Ik heb daar een filmpje van gezien, staken ze aan met een brander.
Omdat ik geen twaalf uur rooktijd nodig heb denk ik dat een metalen bakje wel
genoeg is voor mij.

In dit filmpje doen ze het weer wel met een kaarsje zoals Othon zegt.

https://www.youtube.com/watch?v=3MIMdbTeocM&t=8s

Ik heb een kleintje in mijn winkelmandje gezet voor als het heel goed gaat en
ik zalm wil gaan roken :)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#52 Bericht door Vera » 03-07-2017 12:00

Maria, even opletten dat je echt zaagmeel koopt en geen grove mot. Als Rich vis gerookt heeft zal hij warm gerookt hebben. Gewone snippers worden te heet.

Die spiraal had ik ook gezien, maar wat Dree schrijft een metalen bakje met een waxinelichtje eronder werkt prima.

Kaasjes liggen te drogen, morgen ga ik er een paar roken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Ingeborg

#53 Bericht door Ingeborg » 03-07-2017 12:48

Oh wat LEUK allemaal!! Ik krijg er ook zin in. Wat ik even niet begrijp Dree is wat je in de hengelsportwinkel wilde?
En ook begrijp ik niet dat het met smeulende grove mot te heet wordt. In dat filmpje over koud roken gebruiken ze dat toch ook of zie ik dat verkeerd?
Oh mensen dit is overigens een hartstikke
leuk iets om te gaan doen op de forumdag!

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#54 Bericht door mariawitte » 03-07-2017 13:05

Vera schreef:Maria, even opletten dat je echt zaagmeel koopt en geen grove mot. Als Rich vis gerookt heeft zal hij warm gerookt hebben. Gewone snippers worden te heet.

Die spiraal had ik ook gezien, maar wat Dree schrijft een metalen bakje met een waxinelichtje eronder werkt prima.

Kaasjes liggen te drogen, morgen ga ik er een paar roken.
komt voor elkaar richard had het er al over dat het andere soort rookspul was wat we nodig hebben
richard deed inderdaad voorheen warm roken
zal mij eens benieuwen heb er nu al zin in om te gaan roken vanmiddag kaasjes maken gaan nu voor de kleine pondjes kaas deze keer willen roken

Othon

#55 Bericht door Othon » 03-07-2017 13:49

Dree schreef:Ik heb daar een filmpje van gezien, staken ze aan met een brander.
Omdat ik geen twaalf uur rooktijd nodig heb denk ik dat een metalen bakje wel
genoeg is voor mij.

In dit filmpje doen ze het weer wel met een kaarsje zoals Othon zegt.

https://www.youtube.com/watch?v=3MIMdbTeocM&t=8s

Ik heb een kleintje in mijn winkelmandje gezet voor als het heel goed gaat en
ik zalm wil gaan roken :)
Dit weekend zalm gerookt op deze manier in een uur of 6. Heerlijk. Het kaarsje werkt bij mij wel goed. Het is een ronde spiraal van Barbecook en het kaarsje gaat er makkelijk in en uit. Je hebt er werkelijk geen werk aan.

Daarnaast, wat zou het probleem zijn als je het gewoon uitblaast en laat zitten?

Dree

#56 Bericht door Dree » 03-07-2017 15:00

@ Ingeborg.
Ik ga niet vissen!!
Ik heb mijn rookkist klaar, ik heb mijn kaasje klaar maar mijn zaagsel moet
nog binnen komen dus zei Vera dat ik naar een hengelsport winkel moest
lopen voor zaagsel, ik zoeken op internet maar niks in de buurt te vinden.

Ik denk dat Vera snippers bedoeld, Op deze pagina zie je zaagsel, krullen
en snippers naast elkaar.
Ik kreeg die snippers die ik heb geeneens aan het branden, die hoor je bij het
warm roken op je kolen te gooien denk ik en dat wordt heet met kolen.

@Othon
Dat viel me in zo'n filmpje ook op, die man zat moeilijk te doen om het kaarsje
eruit te halen...

Dree

#57 Bericht door Dree » 03-07-2017 15:54

Ik wel eens op zee maar ik ben geen visser :)
Foto's op pagina 3, het begint helemaal bovenaan met het ontwerp.

Ingeborg

#58 Bericht door Ingeborg » 03-07-2017 17:34

:oops: sorry, die had ik niet gezien! jeetje wat ben jij toch handig zeg! En die 3D-printer komt steeds weer van pas he? Ik zit nu ook te roken ha ha! Maar wel gewoon een shaggie (lekker he Vera?). Vanavond even melk halen en morgen weer een gewoon Goudse maken.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#59 Bericht door Vera » 03-07-2017 18:52

Daar kun je echt van genieten Ingeborg.

Ik ben heel benieuwd naar het resultaat met Maria's kogelgril. Als dat lukt dan kun je meedelen in de kaasrookpret - kleine kogelgril van de Action heeft ze gekocht. Dat zal je de kop niet kosten.

Of anders een grote RVS-pan? Dat moet toch ook kunnen lukken? Ik heb vorig jaar twee RVS pannen op Marktplaats gevonden - 5 en 8 liter samen 12 euro geloof ik. Daar blanceer ik mijn groenten uit de tuin in voor ik ze invries en in de kleinere maak ik mijn blauw en wit schimmel kaas.

Wat denk jij Dree? Een rookoven in een pan? Ha, nu krijg ik gelijk zin dat morgen ook uit te proberen.....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Dree

#60 Bericht door Dree » 03-07-2017 19:07

Roken in een pan.
Ik denk wel dat het kan maar dat het een stuk moeilijker is om je temperatuur
in de gaten te houden, en lucht.. zuurstof? Zal dat niet opraken? Daalt zuurstof
de pan in? blijft je vuurtje branden of moet je er gaten in gaan boren?
We weten er te weinig van, van roken in een pan :)

Ik ben benieuwd.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#61 Bericht door Vera » 03-07-2017 20:16

Dree schreef:Roken in een pan.
Ik denk wel dat het kan maar dat het een stuk moeilijker is om je temperatuur
in de gaten te houden, en lucht.. zuurstof? Zal dat niet opraken? Daalt zuurstof
de pan in? blijft je vuurtje branden of moet je er gaten in gaan boren?
We weten er te weinig van, van roken in een pan :)

Ik ben benieuwd.
Even de deksel oplichten of schuin op de pan zetten? Dan daalt de temp. en heb je zuurstof.
Nee we gaan geen gaten boren, ben je mal, in een goede pan....
Ik ga het morgen zeker testen.

Ingeborg heb je een grote pan?

Nu ben ik nieuwgierig en erg off topic eigenlijk Dree, je houdt duidelijk niet van vissen wel van vis?
Mijn ouders waren beiden fervente zeevissers van de wal en vanaf zo'n boor die dan de zee opvaart en waar hengelsporters dan midden in een school vis helemaal blij worden, ik haatte vis - GRATEN. Ik vis nog net niet zelf maar ben inmiddels dol op vis. Hoera voor de gefileerde vis.

Kan me nog zo goed heugen dat we dan bijvoorbeeld rode poon aten. Yak, elke hap vis was een halve hap graten. Jeugdtrauma.:wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Dree

#62 Bericht door Dree » 03-07-2017 21:14

Ik heb in mijn leven wel redelijk wat gevist hoor, hier op het strand vroeger of
op een dijk, toen er nog vis zat...
In de tropen vanaf een schip dat voor anker ligt.. rode poon en ook die rare
regenboogvissen teruggooien, bek vol graten hou ik ook niet van.

Vis eten daar ben ik gek op en ik ga zeker wat proberen roken.

Afbeelding

inge
Jonge kaas
Berichten: 103
Lid geworden op: 29-09-2016 17:18
Contacteer:

#63 Bericht door inge » 03-07-2017 22:08

Ik wil ook eens een kaasje gaan roken....moet me nog wel even verdiepen in dat koud roken.....
Een rookton heb ik al...

Afbeelding

Dree

#64 Bericht door Dree » 03-07-2017 22:14

Jeemig the peemig, ZE SMELTEN DE KAZEN!!

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

ons kaas rook avontuur

#65 Bericht door mariawitte » 05-07-2017 07:28

ons avontuur met kaas roken
een kleine bol bbq van de action voor 9,95 gehaald en daar roken we dus in nu
rookmot wilde eerst niet zo best roken gaan maar toen ik het wat minder dik op elkaar had liggen ging het beter
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
zeker voor herhaling vatbaar hebben nu gewoon gerookt voor 2,5 uur,
elke kant 1,15 minuten,
kaas lag wel wat te zweten athans de dunnere stukken,
die waren dus al rijp en waren ook al in de bijenwax geweest dit er af gehaald tuurlijk
kleine kaasje (250 grams) was eergisteren gemaakt en dit lag dus niet te zweten. deze gaat vandaag in de bijenwax en dan in apart doosje in de grot om verder te rijpen.
de smaak is erg goed ik vond het dikke halve bolletje zelf lekkerder richard de dikke plakken
word dus vervolgd

Dree

#66 Bericht door Dree » 05-07-2017 08:38

Mooi!! Dat ziet er lekker uit :P

Dree

#67 Bericht door Dree » 05-07-2017 21:31

Vandaag kwam mijn bestelde zaagsel, brand goed.

Afbeelding

maar ik weet nog niet of ik tevreden ben, het is net of het grote gedeelte van
mijn kist niet genoeg met rook gevuld wordt, ik heb er nog wel een waaier bij gezet.

Afbeelding

Volgend verlof meer testen en proberen. Hij zal denk ik wel naar rook smaken
al ziet hij er niet zo mooi bruin uit als die van Maria..

Hij ruikt wel gerookt.

Afbeelding

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#68 Bericht door mariawitte » 06-07-2017 17:37

Dree schreef:Vandaag kwam mijn bestelde zaagsel, brand goed.

Afbeelding

maar ik weet nog niet of ik tevreden ben, het is net of het grote gedeelte van
mijn kist niet genoeg met rook gevuld wordt, ik heb er nog wel een waaier bij gezet.

Afbeelding

Volgend verlof meer testen en proberen. Hij zal denk ik wel naar rook smaken
al ziet hij er niet zo mooi bruin uit als die van Maria..

Hij ruikt wel gerookt.

Afbeelding
hoelang heb je gerookt dree wij aan beide kanten 1.15 minuut .(kaasje van 250 gram )maar je kist zit er goed uit net als je kaasje

Dree

#69 Bericht door Dree » 06-07-2017 18:42

beide kanten 1.15 minuut
Je bedoelt een uur en een kwartier neem ik aan, ja ik heb ook zoiets gedaan,
mijn zwager deed twee keer een uur maar omdat ik zag dat ik minder rook
had heb ik iets langer gedaan. Ik heb het kaasje in huishoudfolie in de koelkast
gedaan want ik ga het morgen meenemen naar het schip, de koelkast ruikt
naar rook dat is een goed teken :)

Ik ga denk ik wel mijn kist verbouwen zodat her kleine brand gedeelte onder
het grote rookgedeelte komt.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#70 Bericht door Vera » 06-07-2017 20:18

Maria, jouw kaas ziet er zo prachtig bruin uit! Die van mij zijn goudgeel - maar dat zijn hun ongerookte broers ook....
Wat heb je voor zaagsel gebruikt - van welke boom bedoel ik?

Nog wat sleutelen aan de kist Dree. Je hebt een maand de tijd om er iets op de bedenken.
Hoe ga je de kaas laten rijpen aan boord?

Ik had twee kaasjes van ruim 400 gram en een oud stuk kaas van ca 400 gram. 2x een uur gerookt. Koelkast ruikt ook penetrant naar rook. Verse kaasjes zijn inmiddels gecoat. Maar delucht komt door de coating heen. Die gaan vanavond als ze droog zijn de grot in. Mogen ze daar verder stinken.

Kijk Ingeborg, inventief. En hou je gemak als je lijf aangeeft dat het genoeg is.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Dree

#71 Bericht door Dree » 06-07-2017 20:28

Ik weet nog niet van dat rijpen, ik ben bang dat ik hem zo opeet, het is
om te testen of hij naar rook smaakt, t'is maar een pondje.

Ik had appel-zaagsel en de binnenkant van het kleine hokje van m'n kist is net
zo mooi gekleurd geworden als de kaas van Maria :)

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#72 Bericht door mariawitte » 07-07-2017 09:20

Dree schreef:
beide kanten 1.15 minuut
Je bedoelt een uur en een kwartier neem ik aan,

Ik ga denk ik wel mijn kist verbouwen zodat her kleine brand gedeelte onder
het grote rookgedeelte komt.

inderdaad dree 1 uur en 15 minuten
ik liet jou kist zien aan mijn man en die zei gelijk rook gaat omhoog niet opzij heeft vroeger veel vis en zo gerookt

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#73 Bericht door mariawitte » 07-07-2017 09:25

ik heb beuken gebruikt en daar zatten kleine besjes ook nog in
mot bij de hengelsport winkel gehaald,en heb het gewoon zo op het rooster gelegd jou aluminium voorbeeld werkte hier niet naar mijn zin



ik heb de rook kaas nu ook in de grot liggen heb er bijenwax omheen en dan in een apart doosje reuk in kaas grot valt mee nu

Dree

#74 Bericht door Dree » 07-07-2017 13:45

Dat van rook omhoog had ik dus ook begrepen, het gaat goed komen.
Ik gebruik ook geen folie, dan is er niet genoeg zuurstof.

Vannacht al stiekem een stukje geprobeerd en het smaakt heerlijk rooksmaak :)

mariawitte
Belegen kaas
Berichten: 288
Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
Contacteer:

#75 Bericht door mariawitte » 07-07-2017 20:17

Dree schreef:Dat van rook omhoog had ik dus ook begrepen, het gaat goed komen.
Ik gebruik ook geen folie, dan is er niet genoeg zuurstof.

Vannacht al stiekem een stukje geprobeerd en het smaakt heerlijk rooksmaak :)
lekker is de rook kaas he kon er ook niet afblijven net als van mijn mosterdkaasje met echte groninger mosterd van abrahams mosterdmakerij gewoon 2 eetlepels mosterd in pondje kaaswrongel gedaan volgende keer iets meer dan heb ik nog meer mosterdsmaak

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten