Pagina 2 van 5

Geplaatst: 29-06-2017 18:03
door Bert_en_Ernie
Een vraagje, als je zo'n rookoventje gebruikt wordt het dan niet te warm op de plek waar de kaas ligt en gaat die dan niet smelten? Of heb ik het helemaal verkeerd voor?

Geplaatst: 29-06-2017 18:17
door Vera
Kaas wordt gerookt op een temperatuur van 15 - 25 graden, dus koud roken. Ik zal dat in de openingspost even erbij zetten. Dank je.

Geplaatst: 29-06-2017 20:10
door mariawitte
Vera je mag voor mij wel vertalen mijn duits gaat niet verder dan bitte en danke :P

Geplaatst: 29-06-2017 20:55
door Dree
Het zal wel een poosje druk blijven hier, een paar mensen hebben elkaar
aangestoken met het rook-virus. Is heel goed dan kunnen we elkaar tips geven
en ervaringen uitwisselen.

Ik ben net om planken geweest om een rookkist in elkaar te schroeven, ik
wilde wat kant en klare schuifjes kopen om er lucht in te laten maar die moet
ik ook maar van hout maken, in de ijzerwinkel hadden ze alleen onhandige
grote dure.

Ik zal foto's maken tijdens de bouw :)

Geplaatst: 29-06-2017 20:56
door Bert_en_Ernie
Vera schreef:Kaas wordt gerookt op een temperatuur van 15 - 25 graden, dus koud roken. Ik zal dat in de openingspost even erbij zetten. Dank je.
Bedankt! Ik ken niks van roken dus wist niet dat er zoiets bestond als koud roken. We leren weer bij :lol: .

Geplaatst: 29-06-2017 21:20
door Dree
Normaal als ik iets timmer maak ik niet zo'n mooie en uitgebreide tekening
vantevoren maar nu was ik toch bezig...

Afbeelding

Geplaatst: 29-06-2017 22:28
door Vera
B en E, ik ben ook volslagen leek hoor. Heb er alleen wat dingen over gelezen. Volgende week mijn eerste rookervaring met het oventje.

Ik zal de hoofdzaken vertalen Maria. Maar dat wordt morgen, nu gaat Vera eerst maar slapen.

Leuk Dree, hou ons op de hoogte.

Geplaatst: 30-06-2017 01:11
door mariawitte
Vera schreef:B en E, ik ben ook volslagen leek hoor. Heb er alleen wat dingen over gelezen. Volgende week mijn eerste rookervaring met het oventje.

Ik zal de hoofdzaken vertalen Maria. Maar dat wordt morgen, nu gaat Vera eerst maar slapen.

Leuk Dree, hou ons op de hoogte.
top vera

Geplaatst: 30-06-2017 10:02
door Othon
https://www.bol.com/nl/p/barbecook-rook ... ype=browse

Kan je volgens mij niet maken voor deze prijs...

Geplaatst: 30-06-2017 11:33
door Dree
Ja dat istie van Vera die vandaag afgeleverd wordt :)

Tot nu toe 35 euro uitgegeven aan hout en ik moet nog wel een keer naar de Praxis maar ik denk dat ik er onder blijf.
Maar daar doe ik het niet voor t'is een soort hobby, beetje knutselen.

Geplaatst: 30-06-2017 12:07
door Vera
Is toch ook heel erg leuk om zoiets zelf te maken. Ons ontbreekt het op dit moment aan tijd om zelf iets te maken.

Vanavond ga ik melk halen, ik heb er helemaal zin in! Nieuwe dimensie aan het kaasmaken.

Geplaatst: 30-06-2017 12:49
door Dree
Ik las op https://smokeyjohn.nl/ dat hij allemaal zelfgemaakte kasten zag als
hij de rookwedstrijden bezoekt..... er zijn wedstrijden van :? ? Las ik dat goed?

Ik ben al aardig aan het schroeven terwijl mijn melk aan het stremmen is, ik
moet wel preciezer werken dan normaal en ik kan het ook al niet maskeren
met een zooi houtlijm... dat mag ik niet gebruiken, ik zie wel een kiertje zo hier
en daar maar so far so good.

Afbeelding

Geplaatst: 30-06-2017 20:07
door Vera
Dan gaan wij ons aanmelden Dree, jij met een sigaartje en ik met mijn sjekkie.....

Mooie kist hoor!

Melk staat in de koelkast. Dat wordt morgen Fontinakaas. In ieder geval moet er een kleine blauwe komen en verder wordt het naturel, waarschijnlijk wel 1 of twee met een korst van kruiden. Allemaal pondjes om te roken behalve de blauwe. We gaan er voor.

Maria, ik zal morgen tijdens het kaasmaken het belangrijkste uit dat duitse stuk vertalen. Vandaag te druk geweest en nu ga ik bankhangen.

Geplaatst: 30-06-2017 21:33
door Dree
Ik kon niet stoppen, nu moet ik wel ik heb geen schroeven meer...

Morgen:
Het rookkanaal vastmaken, staat nu nog een beker onder.
Deksels maken en thermometer die vandaag kwam daarin monteren.
Een metalen bakje en rekje opzoeken bij de Xenos.

Schuifjes printen kan nu al.

Proef-roken onder het genot van een sigaartje :)

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 01-07-2017 01:24
door mariawitte
Dree schreef:Ik kon niet stoppen, nu moet ik wel ik heb geen schroeven meer...

Morgen:
Het rookkanaal vastmaken, staat nu nog een beker onder.
Deksels maken en thermometer die vandaag kwam daarin monteren.
Een metalen bakje en rekje opzoeken bij de Xenos.

Schuifjes printen kan nu al.

Proef-roken onder het genot van een sigaartje :)

Afbeelding

Afbeelding
ziet er goed uit dree mijn complimenten hiervoor

Geplaatst: 01-07-2017 01:27
door mariawitte
Vera schreef:Dan gaan wij ons aanmelden Dree, jij met een sigaartje en ik met mijn sjekkie.....

En Maria met een gewone vaste sigaret

Mooie kist hoor!

Melk staat in de koelkast. Dat wordt morgen Fontinakaas. In ieder geval moet er een kleine blauwe komen en verder wordt het naturel, waarschijnlijk wel 1 of twee met een korst van kruiden. Allemaal pondjes om te roken behalve de blauwe. We gaan er voor.

Maria, ik zal morgen tijdens het kaasmaken het belangrijkste uit dat duitse stuk vertalen. Vandaag te druk geweest en nu ga ik bankhangen.



dat is goed hoor vera wij maken op zijn vroegst as dinsdag weer kaas

Geplaatst: 01-07-2017 14:53
door Dree
Ik had rooksnippers besteld maar dat brand voor geen meter, na wat onderzoek
denk ik dat die bedoelt zijn op je al brandende kolen te gooien en zodoende
rook te genereren, maar dat is warm roken.

Nu wat palets en rookmot besteld, dat moet op zich zelf blijven branden.

Geplaatst: 01-07-2017 20:19
door Dree
Hij is af.

Ik ben alleen nog handvaten voor de deksels aan het printen en aan de
voorkant komt nog net zo'n schuifje als op het grote deksel.

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 01-07-2017 20:24
door Vera
Klopt Dree. Om koud te roken heb je Sägemehl nodig - stevig aandrukken.
Is je rookkist nu helemaal klaar?

Wij gaan stoken met een waxinelichtje, dat in een kookring plaatsen. Erop een Grilbakje van alufolie bekleed met alufolie waar gaatjes in geprikt worden.
Als het Sägemehl eenmaal smeult dan de warmtebron weg en maar kijken of we de temperatuur onder de 25 graden kunnen krijgen. Bij een te hoge temperatuur het spul vaster aandrukken of wat afkoelen met water.
Ik vind het helemaal leuk.

Geplaatst: 01-07-2017 20:29
door Vera
Cross....

Hij is heel mooi geworden Dree. De kaas die je gisteren maakte ga je roken zeker. :D

Hier staat de kaas te rechten. Morgen pekelen, dagje of twee(?)drogen en als ze droog genoeg zijn naar mijn zin ga ik roken. Kan niet wachten. Morgen de oven in elkaar zetten en proefroken.

Geplaatst: 01-07-2017 21:12
door Dree
Ik wil een foto zien van je opstelling van je waxinelichtje enzo, ik weet niet wat
een kookring is... google... ah, kookring, de kok weet nu wat een kookring is :)
Waxine lichtjes heb ik ook nog een zak van duizend, goed idee.

Ja ik heb een klein kaasje van het zoutbad meteen in de grot gelegd om te
roken, ik moet nu nog wel weer effe wachten op mijn Sägemehl. Ik heb appel
en kersen besteld.

Heel spannend allemaal.

Geplaatst: 02-07-2017 18:38
door Vera
Weer wat geleerd dan Dree en de kookring was niet nodig... Lukte heel goed.

Ik zal straks foto's plaatsen, nu eerst eten klaarmaken.

En voor een volgende keer. Je kunt die houtspanen en Sägemehl bij een winkel kopen waar ze hengelsportartikelen verkopen. En in Zierikzee zo'n wereldstad heb je vast wel een 'viswinkel'.

Nu ga ik zalm roken.....

Geplaatst: 02-07-2017 20:54
door Vera
Helaas vergeten foto's te maken van de rookopstelling...
Kan het wel beschijven - onderin de oven hangt een bak met een klein rooster erop. In de bak hebben we een waxinelichtje gezet op het rooster een aluminiumbakje met het Sägemehl. Bedoeling is dat het meel gaat smeulen. Duurde even, maar toen was het zover....
Boven in de oven hangt weet een bak met een rooster erop met daarop een alufolie bakje met de kaas.
Ik had gisteren de Rastdammer aangesneden (Rastdorfer met propionic kaasje van de maand januari) daar had ik wat stukjes afgesneden. Kaas was overheerlijk touwens, ik kan dat recept aan iedereen aanraden. Zie Rastdorfer en gewoon wat propionic erbij gedaan.
Toen de oven op temperatuur was ca 23 graden de kaas erin gelegd. Het werd al snel te warm, dan even de deksel eraf en dan daalde de temp. weer.
Kaas ongeveer een haf uurtje gerookt en echt wat een geweldige rooksmaak....
De foto's en een filmpje:



Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

https://youtu.be/fg4JfsLTBQM

Toen hadden we de smaak te pakken. Er stond gegrilde zalm op het menu vandaag dus waarom niet eerst roken? Wat warmer gerookt en na het roken even onder de gril gedaan. Was overheerlijk.....


Afbeelding

Afbeelding

Voor de testfase kan ik zeggen dat het prima werkt allemaal.

Paar notities we hebben met beuken gerookt. Overmorgen als we de hele kaajes gaan roken gaan we eens kijken of het Sägemehl sneller aan het smeulen kan worden gebracht door er een stukje van een aanmaakblokje voor de houtkachel bij te leggen. Nu duurde het bijna een uur voor het meel ging smeulen.

En o ja, Dree. Jij rookte eerder een pondje - hoe lang heb je dat in de rook laten liggen?
Ik heb ook pondjes en ik schat zomaar een uur roken?

Geplaatst: 03-07-2017 08:50
door mariawitte
wat geweldig Vera ,onze melk leverancier is onderweg dus vandaag kaasjes maken en dan als ze droog zijn roken.gaan straks nog even om rookmot ervoor.rrok oven ziet er goed uit Vera


dree wij bestellen ook vaak via internet is sneller dan er om heen te moeten voordeel wij wonen in een hele grote stad die bijna elke winkel wel heeft ,maar parkeren is soms knudde

richard heeft vroeger heel veel vis gerookt

Geplaatst: 03-07-2017 10:23
door Othon
Afbeelding

Dit systeem werkt wel goed. Na kwartiertje als je zagemeel smeult, gewoon kaarsje uitblazen. Je kan tot 12u koud roken hiermee.