Beginners

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

Beginners

#1 Bericht door johnshadows » 13-07-2013 11:32

Wanneer je kaas begint te maken heb je enkele zaken nodig.
Het duurst is de kaasvorm en eventueel de pers.
Om te ondervinden of kaasmaken iets voor jou is zou ik beginnen met de dingen die je gewoon in je keuken vindt.
Zo blijft de kost beperkt tot de grondstoffen voor de bereiding en niet voor het materiaal. :wink:

https://picasaweb.google.com/1000668496 ... asWebfotos#
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#2 Bericht door raf » 25-07-2013 10:04

Voor de harde kazen worden de dozen gebruikt zoals ze op elkaar gestapeld worden met kaasdoek natuurlijk?
Heb je voor camenbert de kleine potjes nodig met bodem of zonder bodem?
Hoe groot zijn de gaatjes in de plastieken potjes?
Hoever staan ze uit elkaar, ook in de bodem?
De kaasvormen kunnen ook gebruikt worden als zeef voor de wei te verwijderen.

Mvg

Raf

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#3 Bericht door Danuta » 25-07-2013 10:35

Pfff ik heb gisteren een recept gevolgd uit een boek voor een camembert. De laatste keer had ik gewoon een bodemloze vorm gebruikt (met gaatjes aan de kanten) die ik op een doek op een fijn rooster geplaatst, werkte prima voor mij toen, mooie gelijkmatige kaasjes.

Nu een camembertmandje met doek er in volgens het recept....mooi prut dus, de vorm was niet echt recht, de doek maakte plooien, de curd bleef plakken aan de doek, de vorm van de kaas zakte uit toen ik hem gedraaid had vanwege de net iets bredere bovenkant van de vorm.......... naja, het wordt vast wel kaas maar niet zo netjes zoals ik wil :))

Er zijn veel verschillende soorten plastieken potjes, mandjes, rechte, ronde, taps toelopende pyramides etc, met fijne mazen, met rond gaatje, veel of weinig dus veel is afhankelijk van je eigen wens om een kaas een bepaalde vorm te geven. Gaatjes in verschillende grootte..., spleetjes etc.

Voor de camembert heb ik dus echt de voorkeur voor een bodemloze :))
http://www.kaesereibedarf-leidinger.com ... Kaseformen

Een kaasvorm heeft in bepaalde gevallen een kaasdoek/zeef nodig om de wei te kunnen laten wegfilteren zonder verlies van curd. Anderen zijn zo fijnmazig en de curd van specifieke kaas grover zodat een zeef/doek neit nodig is :)) enz...
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#4 Bericht door johnshadows » 25-07-2013 14:27

raf schreef:Heb je voor camenbert de kleine potjes nodig met bodem of zonder bodem?
Ik heb de bodem er in gelaten.
raf schreef:Hoe groot zijn de gaatjes in de plastieken potjes?
Hoever staan ze uit elkaar, ook in de bodem?
Gaatjes gemaakt met een boortje van 3mm.
Hoe ver ze uit elkaar staan is niet zo belangrijk.
Ik heb in de bodem ook een 7-tal gaten gemaakt.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 25-07-2013 14:30

Danuta, ondertussen gebruik ik ook de gewone rechte vormen zonder bodem.
Uiteraard werken die iets eenvoudiger.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#6 Bericht door Danuta » 25-07-2013 14:46

Hi John, ik vind ze echt heel simpel en de vorm blijft gewoon erg mooi, dus voor mij, na mijn ervaring, terug naar de bodemloze :)

Ik heb trouwens ooit een kaaspersje gekocht , zo een simpele met schuine hefboom. Naja simpel, ik had al herrie met het ding toen ik hem in elkaar moest zetten, pastte niks goed en er ging wat schuur en vijlwerk aan vooraf en ik moet zeggen dat ik het een reuze stom geval vind.... Ik heb al een keer een kaasvorm vol met curd over de tafel weg laten schieten met het ding, vraag mij niet hoe, ik weet wel dat ik zelf stomverbaasd geheel en al besproeid met wei stond te kijken naar 2 teckels die onvermoeid de zooi snel en efficient opruimden.....

Dus ik wil een andere pers... iemand die er mij eentje kan aanraden, zelf bouwen etc...even ter info, mijn Tuinkabouter is nerd, gediplomeerd en weet ik veel wat enzo...is nu bezig met zijn 2 de 3D printer dus aangepaste componenten etc is geen probleem, die worden gewoon gemaakt, of met de hand uit metaal en of hout of uit plastic geprint na ontwerp...

Dus ideeen iemand ? Voorbeelden, Url?


MVG


Danuta
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

webmaster

#7 Bericht door webmaster » 25-07-2013 17:04

Afbeelding

Ik heb de foto zodanig geupload dat je hem kan aanklikken.
Gemaakt van eikenhout en afgewerkt met botenlak (zuurbestendig).
Bodem waar vorm op staat heeft een randje rondom en een gaatje met afvoerpijpje. Bodem ligt los op frame en is groot genoeg voor een vorm van 22cm doorsnee.
Arm is +- 49 cm en afstand van scharnier tot drukpunt is 7 cm.
Dat betekent dat zonder katrol(len) 1 kg = (49/7) * 1 kg = 7 kg op de vorm.
Het is wel van belang om het scharnier goed te bevestigen om verbuigen te voorkomen bij grotere gewichten.

Afbeelding

Ik hoor het wel als je mer info nodig hebt...

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#8 Bericht door Danuta » 25-07-2013 20:45

Bedankt Herman, de Tuinkabouter is de andere al onder handen aan het nemen en ik moest deze van hem uitprinten, no prob werd er gemompeld :))


MVG


Danuta
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#9 Bericht door johnshadows » 25-07-2013 21:12

Ik kan iedereen alleen maar het toestel van Herman aanraden.
Top! :!:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

webmaster

#10 Bericht door webmaster » 26-07-2013 07:29

Heb ik al foto's gezien van jouw pers, John?

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#11 Bericht door johnshadows » 26-07-2013 08:41

Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#12 Bericht door raf » 26-07-2013 10:18

Hallo John,

Kan je ook een dikke PVC buis (110 mm ) als vorm gebruiken voor Camenbert?
In de buis gaatjes boren of niet?

Mvg

Raf

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#13 Bericht door Danuta » 26-07-2013 11:06

Hi Raf, als je wilt kazen, voedsel dus, is het aan te raden voedsel veilig plastic te gebruiken, pvc is dat zeker niet :)

De gewone vormpjes voor zachte kaas zijn niet duur en bij de brouwmarkt te bekomen, geven geen giftige stoffen af en voegen geen ongewenste
geur, kleur en smaakstoffen aan je kaasje :)

http://www.brouwmarkt.nl/kaasvormen-zac ... 1_436.html
http://www.zelfkaasmaken.nl/20-delige-f ... akset.html
enz.

Ik heb een kennisje gehad die heeft van die kleine rechte emmertjes waarin mayo zat enzo, omgebouwd tot bodemloze kaasvormpjes, die maakte rijen emt kleine gaatjes met 3 cm ertussen dan verspringen een 3 cm lager de volgende rij enz. Belangrijk is (dat weet ik nu :)) dat de emmertjes recht zijn en niet taps toe/uitlopen.

Misschien heb je hier iets aan?


MVG


Danuta
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#14 Bericht door johnshadows » 27-07-2013 12:45

Hey Raf, in theorie gaat dat natuurlijk en met een paar gaatjes in de zijwand...
Maar zoals Danuta zegt, beter geen pvc.
Inderdaad deze vormen hoeven niet zoveel te kosten. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

webmaster

#15 Bericht door webmaster » 27-07-2013 16:29

De meningen over het gebruik van PVC zijn verdeeld, het is een kunststof die ontzettend veel toepassingen heeft, o.a ook voor aan en afvoer van water. Ik heb zelf een paar vormen die van pvc zijn gemaakt...

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#16 Bericht door Danuta » 27-07-2013 16:38

Contaminanten uit PVC verpakkingen

Polyvinylchloride (PVC) wordt gemaakt van de uitgangsstof vinylchloride. PVC is uit zichzelf een harde en brosse kunststof. Voor toepassingen waarbij het PVC rubberachtige eigenschappen moet hebben, worden weekmakers toegevoegd om het materiaal zacht en flexibel te maken. Er worden ook kleurstoffen en andere additieven aan PVC toegevoegd. Deze stoffen en ook andere stoffen waaronder ook losse moleculen vinylchlorde kunnen migreren naar het voedsel, met name naar vette levensmiddelen. Een aantal stoffen kan, vooral op langere termijn, schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bron Nederlandse voedsel en waren autoriteit, onderdeel van het Ministerie van Economische zaken.

Aangezien een kaas een zeer vet levensmiddel is raad ik het ten zeerste af........


MVG


Danuta
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

webmaster

#17 Bericht door webmaster » 27-07-2013 16:53

mmmm, misschien toch eens vervanging gaan zoeken? Het zijn 2 vormen die ik so wie so weinig gebruik....

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten