Het aanmaken van zuursel 1
Hoi,
Volgens mij gaat het er dan zo uit zien:
Blijkbaar wordt er zuursel verkocht zonder gebruiksaanwijzing erbij, vandaar dat ik hier nog even de standaardprocedure daarvoor neerschrijf:
- Maak een weckfles van een liter schoon met kokend water.
- Vul deze met een liter gepasteuriseerde melk, dit mag voor deze toepassing UHT of houdbare melk zijn.
- Meng het zuursel goed door de melk.
- Laat deze 24 uur op kamertemperatuur op een trillingsvrije plek staan (niet in direct zonlicht).
- Na 24 uur de weckfles in de koelkast zetten en daar nog 12 uur laten staan.
- De melk moet nu een yoghurt-achtige dikte hebben.
- Ijsblokjes-zakjes (of gesteriliseerde vormen voor ijsblokjes) vullen met het zuursel en deze in de vriezer plaatsen (niet het vriesvak van de koelkast, die is niet koud genoeg). [/quote]
Doeg Dree
Volgens mij gaat het er dan zo uit zien:
Blijkbaar wordt er zuursel verkocht zonder gebruiksaanwijzing erbij, vandaar dat ik hier nog even de standaardprocedure daarvoor neerschrijf:
- Maak een weckfles van een liter schoon met kokend water.
- Vul deze met een liter gepasteuriseerde melk, dit mag voor deze toepassing UHT of houdbare melk zijn.
- Meng het zuursel goed door de melk.
- Laat deze 24 uur op kamertemperatuur op een trillingsvrije plek staan (niet in direct zonlicht).
- Na 24 uur de weckfles in de koelkast zetten en daar nog 12 uur laten staan.
- De melk moet nu een yoghurt-achtige dikte hebben.
- Ijsblokjes-zakjes (of gesteriliseerde vormen voor ijsblokjes) vullen met het zuursel en deze in de vriezer plaatsen (niet het vriesvak van de koelkast, die is niet koud genoeg). [/quote]
Doeg Dree
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Hoi!
Omdat ik binnenkort binnen nu en anderhalve week, mijn eerste doe-het-zelf-poging kaasmaken wil gaan doen, misschien een voor de hand liggende vraag:
Ik heb zo'n zakje zuursel vanuit het startpakket.
Dit gooi ik volgens uitleg in 1 liter melk, laat dat dus 24 + 12 uur staan.
Daarna is het bruikbaar om of direct in de melk te gooien die in de kaas moet. en dan heb ik 100ml per 10 liter melk nodig.
De andere 900 ml zou ik verdeeld en wel in de vriezer kunnen doen, om nog 9 x een kaas van een kilo te kunnen maken?
Is deze zeer versimpelde voorstelling correct?
Omdat ik binnenkort binnen nu en anderhalve week, mijn eerste doe-het-zelf-poging kaasmaken wil gaan doen, misschien een voor de hand liggende vraag:
Ik heb zo'n zakje zuursel vanuit het startpakket.
Dit gooi ik volgens uitleg in 1 liter melk, laat dat dus 24 + 12 uur staan.
Daarna is het bruikbaar om of direct in de melk te gooien die in de kaas moet. en dan heb ik 100ml per 10 liter melk nodig.
De andere 900 ml zou ik verdeeld en wel in de vriezer kunnen doen, om nog 9 x een kaas van een kilo te kunnen maken?
Is deze zeer versimpelde voorstelling correct?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik heb nog enkele beginnersvragen over zuursel nu ik er mee bezig ben:
- ik heb zuursel gemaakt met halfvolle melk. Is dit ok? Heb er niet echt bij stil gestaan en gewoon de melk die in de kast stond gebruikt.
- Om zuursel te enten las ik dat je 2 blokjes uit de diepvries in 1 liter melk doet. Hoeveel ml is dit aangezien niet alle blokjes even groot zijn?
- Als je ingevroren zuursel bij de melk doet laten jullie dit dan eerst ontdooien of gooi ik het bevroren zuursel zo in de opgewarmde melk?
-Wat is de meest praktische manier om het zuursel in de diepvrieszakjes te krijgen zonder al te veel verlies van gemorst zuursel?
Alvast bedankt voor het antwoord.
- ik heb zuursel gemaakt met halfvolle melk. Is dit ok? Heb er niet echt bij stil gestaan en gewoon de melk die in de kast stond gebruikt.
- Om zuursel te enten las ik dat je 2 blokjes uit de diepvries in 1 liter melk doet. Hoeveel ml is dit aangezien niet alle blokjes even groot zijn?
- Als je ingevroren zuursel bij de melk doet laten jullie dit dan eerst ontdooien of gooi ik het bevroren zuursel zo in de opgewarmde melk?
-Wat is de meest praktische manier om het zuursel in de diepvrieszakjes te krijgen zonder al te veel verlies van gemorst zuursel?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Hoi,
Over het gebruik van halfvolle melk zullen anderen wel antwooden, geen
ervaring mee.
Ik doe het zuursel bevroren in de melk 'terwijl' die opwarmt naar 30 graden
(voor Gouda)
Ik gebruik deze Hema ijklont zakjes dan zijn de blokjes redelijk gelijk en twee
daarvan om nieuw zuursel te maken met 1 liter houdbare volle melk werkt
perfect.
Doeg Dree
Over het gebruik van halfvolle melk zullen anderen wel antwooden, geen
ervaring mee.
Ik doe het zuursel bevroren in de melk 'terwijl' die opwarmt naar 30 graden
(voor Gouda)
Ik gebruik deze Hema ijklont zakjes dan zijn de blokjes redelijk gelijk en twee
daarvan om nieuw zuursel te maken met 1 liter houdbare volle melk werkt
perfect.
Doeg Dree
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik heb zelf niet veel ervaring met moedercultuur, maar probeer je te antwoorden.
Halfvolle melk lijkt me geen probleem.
De keren dat ik het gemaakt heb heb ik een klein trechtertje gebruikt om de zakjes te vullen, dan is het morsen minimaal.
Om door te enten: 1% zuursel (10 cc) op een liter melk völgens het mooie stroomschema van Jouke in dit topic:
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/moeder ... t1361.html
Zoals Dree al schrijft kan het bevroren in de melk, maar vooraf ontdooien is ook prima.
Succes!
Halfvolle melk lijkt me geen probleem.
De keren dat ik het gemaakt heb heb ik een klein trechtertje gebruikt om de zakjes te vullen, dan is het morsen minimaal.
Om door te enten: 1% zuursel (10 cc) op een liter melk völgens het mooie stroomschema van Jouke in dit topic:
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/moeder ... t1361.html
Zoals Dree al schrijft kan het bevroren in de melk, maar vooraf ontdooien is ook prima.
Succes!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Wil ik eigenlijk ook nog even op inhaken, als dat mag. Ik heb net de "tweede" kweek gemaakt van een zakje ferment van de Brouwmarkt.
Eerste kweek, 3 ijsblokjes-zakken vol en een beetje(denk 75 ml ofzo, niet gemeten). Van dat beetje heb ik de tweede kweek gemaakt en ik heb nu weer 3 zakken à 24 klontjes, plus nog een beetje die ik niet invries en morgen ga gebruiken.
Ik krijg dus zo'n 75 klontjes uit 1 liter. Betekent dat dat wanneer ik 20 liter ga verkazen, ik 15 klontjes moet gebruiken (1%)?
Eerste kweek, 3 ijsblokjes-zakken vol en een beetje(denk 75 ml ofzo, niet gemeten). Van dat beetje heb ik de tweede kweek gemaakt en ik heb nu weer 3 zakken à 24 klontjes, plus nog een beetje die ik niet invries en morgen ga gebruiken.
Ik krijg dus zo'n 75 klontjes uit 1 liter. Betekent dat dat wanneer ik 20 liter ga verkazen, ik 15 klontjes moet gebruiken (1%)?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik deed het makkelijker. Ik kreeg 75 klontjes van 1 liter, dus 7.5 klontje op 10 liter is 1%. Laten we dan maar voor het gemak 20 liter verkazen, dan kan ik 15 hele klontjes pakken haha (overigens vind ik die zakjes wel een geklieder :? )Vera schreef:Ja klopt helemaal. 1 Liter 1000 ml. 75 klontjes van 13.33 ml *15 - 199,99999999 ml
Is 1% van 20 liter.
Met dank aan de zakjapanner.
Maar die 2 klontjes om die "tweede kweek" te maken klopt wel, of is dat te weinig?
Oeps, edit. Klein foutje. Als wiskundige heb ik dit even aangepast.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 454
- Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten