Pagina 1 van 3

Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 10-07-2013 07:40
door webmaster
Het aanmaken van zuursel (moedercultuur) vanaf de zakjes van Lactoferm.

Blijkbaar wordt er zuursel verkocht zonder gebruiksaanwijzing erbij, vandaar dat ik hier nog even de standaardprocedure daarvoor neerschrijf:
- Maak een weckfles van een liter schoon met kokend water.
- Vul deze met een liter gepasteuriseerde melk, dit mag voor deze toepassing UHT of houdbare melk zijn.
- Laat deze 24 uur op kamertemperatuur op een trillingsvrije plek staan (niet in direct zonlicht).
- Na 24 uur de weckfles in de koelkast zetten en daar nog 12 uur laten staan.
- De melk moet nu een yoghurt-achtige dikte hebben.
- Ijsblokjes-zakjes (of gesteriliseerde vormen voor ijsblokjes) vullen met het zuursel en deze in de vriezer plaatsen (niet het vriesvak van de koelkast, die is niet koud genoeg).

1/4 tl zuursel in poedervorm overeen met ongeveer 60 ml moedercultuur.

De moedercultuur kan ook gebruikt worden om verder te kweken met 1 liter melk, maar dat zou ik niet vaker dan 1x doen om daarna weer nieuw zuursel te kopen.

Geplaatst: 19-07-2013 10:12
door Danuta
Ik gebruik de kleinste maat ziplok zakje die ik kan vinden en doe daar afgemeten hoeveelheden zuursel in, die doe ik allemaal in een grote zak en pak er dan uit wat ik nodig hebt, errug accurate methode :)

Ik gebruik een diepvriezer die nu op 24˚ staat en zelfs na 2 jaar is het zuursel nog goed in orde.


MVG


Danuta

Geplaatst: 19-07-2013 12:44
door webmaster
Danuta schreef: Ik gebruik een diepvriezer die nu op 24˚ staat en zelfs na 2 jaar is het zuursel nog goed in orde.
Ik neem aan -24C?

Geplaatst: 19-07-2013 13:05
door Danuta
Grijns, ja, natuurlijk bedankt :oops: Dat streepje mis ik nogal eens een keertje :)

MVG


Danuta

Geplaatst: 26-08-2014 19:29
door Segtom
moet de melk echt trillingvrij blijven staan of kan het ook de eerste 12u? zou de cultuur thuis maken maar de kaas niet omdat het materiaal ergens anders staat om dat we daar wat meer ruimte hebben dus moet het vervoerd worden voor de 24u om zijn

Geplaatst: 26-08-2014 22:58
door Gerda
Geloof dat ik het zuursel eerder zou maken en na de 12 uur koelkast meenemen daar waar je kaas gaat maken. Dam pas is je zuursel gebruiksklaar.

Geplaatst: 27-08-2014 08:58
door johnshadows
Ik volg Gerda.

Geplaatst: 18-11-2014 10:18
door Jorieke
Ik heb een hele tijd geleden een liter van die cultuur gemaakt, en ingevroren in ijsblokjeszakken. Daar pak ik dan steeds een paar klontjes van, om kaas te maken.

Nu heb ik nog 3 klontjes liggen, daarna is het op. Kan ik met die 3 (dus al best oude, ingevroren) klontjes weer een nieuwe liter maken? Of koop ik beter weer een zakje poeder?

Geplaatst: 18-11-2014 11:35
door Gerda
Ik gebruik het eerste zuursel van een zakje ferment altijd om weer om een nieuw zuursel te maken. Nu maak ik ook ineens van 60 liter melk kaas en zou dan telkens de zakjes ferment moeten kopen. Dus maak ik 2 dagen voor het kaasmaken van 2 ijsklontjes een nieuwe liter zuursel, ik vind een tweede enting ook wat krachtiger van smaak ( mijn mening) . De rest vries ik in en hoef dan één keer geen vers te maken omdat ik deze dan gebruik.

Van de overige blokjes kun je dus nog weer nieuw zuursel maken, alleen van de blokjes die je daarna krijgt zou ik nog hooguit een keer nieuw zuursel maken om door enten te voorkomen.

Je kunt dus beter van je eerste zuursel telkens een blokje nemen om een nieuw zuursel te maken om mee te werken. Zo heb je geen mogelijkheid op slecht zuursel door te veel door enten.

Geplaatst: 18-11-2014 20:15
door Jorieke
Bedankt Gerda, doe ik dat :)
Ik maak niet zoveel kaas, en hooguit een kilo per keer. Dus het vliegt er niet echt door, dat zuursel. Maar toch :)

Geplaatst: 11-12-2014 17:02
door Herms
Hoi allen,

Ik lees op een site waar je culturen kunt kopen dat je van bevroren zuursel twee keer zoveel moet gebruiken als vers.

Klopt dat?

Geplaatst: 11-12-2014 22:21
door Nils
als je met een moederzuursel werkt klopt dat inderdaad. Met de poeder zuursels heb ik het idee dat de dosering niet zo heel nauw komt. Heb je het zuursel als blokjes ingevroren? blokje erxtra er bij kieperen, zit je altijd goed

Geplaatst: 16-12-2014 21:36
door Herms
Dank je, Nils.

Maar ik gebruik 15 liter melk per keer.
Tot nu toe doe ik daar 150 ml bevroren zuursel bij.
Ik wil het graag goed doen. Is het nu zo dat ik eigenlijk 300 ml zuursel moet toevoegen?
Wat zou overigens het kaas-resultaat zijn als je te weinig zuursel gebruikt?

Zijn er nog meer meningen?
Of staat er nog ergens iets hierover in het forum wat ik gemist heb?

Groet.

Geplaatst: 16-12-2014 22:47
door Gerda
150 ml gebruiken op 15 liter melk. 10 ml meer maakt niet veel uit.

bij moederzuursel 10ml per liter melk gebruiken
bij karnemelk 20 ml per liter melk gebruiken

bij poederzuursel omschrijving recept. Alleen ben ik van mening dat de recepten te veel aangeven. Als je bekijkt dat je met zon zakje 500 of 1000 liter melk kunt verzuren gebruiken wij te veel. Maar dit is weer een persoonlijke mening.

Ik heb wel eens te veel zuursel gebruikt en kreeg bittere kaas.

Geplaatst: 17-12-2014 21:49
door Herms
Dus het maakt niet uit of het 'vers' of bevroren is?

Geplaatst: 18-12-2014 00:36
door Dree
Ik gebruik alleen bevroren en 1% zoals Gerda en meer mensen op deze site doen. Ik heb heerlijke kaas.
Ik denk niet dat je het dubbele hoeft te gebruiken, dat staat meen ik op de Brouwmarkt-site, ik zou het negeren of je moet het gewoon eens proberen.... we zijn benieuwd.

Groet Dree

Geplaatst: 18-12-2014 09:49
door Nils
Zolang je maar voldoende de tijd neemt om het zuursel z'n werk te laten doen. Na het opwarmen van de melk zuursel toevoegen en rustig laten inwerken. Ook het rechten mag wel wat tijd hebben. Zolang je daar rekening mee houdt komen de hoeveelheden niet zo precies

Geplaatst: 13-01-2015 21:30
door eline
Kan ik ook karnemelk gebruiken als zuursel?? Zo ja hoeveel per liter melk?

Geplaatst: 13-01-2015 23:17
door Nils
Ja, dat gaat prima. Maar uiteindelijk zal een goed zuursel meer smaak aan de kaas geven. 2% karnemelk toevoegen

Geplaatst: 23-01-2016 11:00
door Anna
Waarom kan je geen UHT of houdbare melk gebruiken om zuursel te maken?

Geplaatst: 23-01-2016 13:35
door johnshadows
Ik gebruik UHT om zuursel moedercultuur aan te maken.
Gaat prima!

Geplaatst: 23-01-2016 17:11
door webmaster
Ja, de UHT hoeft in dit geval niet te gaan stremmen, is alleen een eerste voedingsbasis voor de vermenigvuldiging van de bacterieen en daarna wordt het proces stilgezet door alles te bevriezen.
Op het moment dat je het gaat gebruiken worden de bacterieen toegevoegd aan de melk die weer volop voeding heeft.

Geplaatst: 23-01-2016 17:20
door Vera
Misschien is het dan handig om de openingspost even aan te passen Herman, want daarin staat geen UHT of houdbare melk gebruiken.

Geplaatst: 23-01-2016 17:28
door webmaster
Vera schreef:Misschien is het dan handig om de openingspost even aan te passen Herman, want daarin staat geen UHT of houdbare melk gebruiken.
Bij deze gedaan, goed opgemerkt!

Geplaatst: 24-01-2016 11:11
door Anna
Bedankt voor de uitleg! Het zuursel is in de maak!