Pagina 3 van 3

Re: Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 03-06-2020 12:57
door interstar
Het is weer een tijd geleden dat hier iets geschreven is.

Ik heb zelf volgens aangegeven recept 1l moedercultuur van Lactoferm + UHT volle melk van Campina gemaakt: 24u+12u in de koelkast.
Echter was de uitkomst niet dik(yoghurtachtig).
Wat heb ik gemist???

Ik heb al 2 keer de blokjes(1%) gebruikt om kaas te maken(melk verzuren) en het lijkt dat hij wel het verzuurt.
In iedere geval smaakt het niet naar melk of onverzuurde kaas.

Graag hoor ik jullie reacties...

Re: Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 03-06-2020 16:27
door Vera
Ik heb zelf bar weinig ervaring met moederzuursel, maar er staat me iets van bij dat het pas bij de volgende keer doorstarten dikkig wordt.

Re: Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 03-06-2020 23:54
door Friemeltje
Eigenlijk doe je de eerste batch (en of 2de) niet gebruiken om kaas te maken.

Deze gebruik je meestal om door te enten, dit kun je 1 a 2x doen voordat het teveel andere dingen (bacteriën) meeneemt.

Mijn eerste batch was niet echt dik, 2de batch was ook niet echt dik en 1x raden, de 3de batch was ook niet echt dik.
Het verzuurde de melk wel.

Persoonlijk ben ik vrijwel direct erna over gestapt op cultuur.

Re: Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 07-06-2020 15:18
door Jouke
Bij mij bleef de dikte ook wat karnemelkachtig, herinner ik me. Ik kon het in ijsblokzakjes schenken.
Maar het verzuurde wel prima.
Tegenwoordig gebruik ik alleen nog maar poederstarters.

Re: Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 07-06-2020 17:05
door interstar
Bedankt voor jullie reacties!

Uit de reacties begrijp ik dat het best normaal is dat het niet dik wordt. Eigenlijk misschien beter ook. Ik heb de verzuurde moedercultuur in zakjes voor ijsblokjes gedaan. Uit 900 ml melk (ik had een beetje uit het pak gehaald om makkelijker te kunnen schudden) kwamen er 3 zakjes van 24 blokjes uit.
Het voordeel is dat bij gebruik makkelijk kan gedoseerd worden.
Het nadeel is dat het wel ruimte inneemt in de vriezer.
Inmiddels heb ik al 4 keer kaas gemaakt (voornamelijk verse halfharde kaas) en het smaakt prima.
De bevroren blokjes doe ik in de melk, laat even ontdooien. Vervolgens verwarm ik de melk, voeg ik Cacl toe en laat ik 45 min tot 1 uur staan waarna het stremsel aan toevoeg.

De uitkomst van de laatste keer was 662 gram uit 3 l melk.
Normaal gesproken is 500 - 550 gram, uit gepasteuriseerde melk van Dirk of Jumbo.

Re: Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 07-06-2020 18:00
door Vera
interstar schreef:
07-06-2020 17:05
Bedankt voor jullie reacties!
Vervolgens verwarm ik de melk, voeg ik Cacl toe en laat ik 45 min tot 1 uur staan waarna het stremsel aan toevoeg.

De uitkomst van de laatste keer was 662 gram uit 3 l melk.
Normaal gesproken is 500 - 550 gram, uit gepasteuriseerde melk van Dirk of Jumbo.
Zo lang verzuren is echt niet nodig. Je kunt gerust maar 15 a 20 minuten verzuren. Lees even dit topic:
viewtopic.php?f=100016&t=1959&hilit=tips+gerhard
De tijd heeft uitgewezen dat het werkt en dat met moedercultuur ook kan.

Re: Het aanmaken van zuursel 1

Geplaatst: 08-06-2020 20:02
door Friemeltje
Het verzuren houd pas op zodra je het in de pekel legt....al die tijd is je kaas dus bezig, en dat is al veel langer dan 45min