Cadeaukaas

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Cadeaukaas

#1 Bericht door Vera » 09-09-2014 17:29

Zaterdag Edammer gemaakt - allemaal om cadeau te geven. Ik heb ze opgeleukt met takjes kruiden. Dat gaat bij de Edammers heel goed. Omdat de kaas na het eerste persen een half uur in de warme wei (52 graden) moet liggen wordt de kaas heel zacht. Toen ze eruit kwamen in de vaatjes terug gedaan, wat takjes kruiden erop gelegd en vervolgens persen. Ze staan nu 1x in de gele coating. Vervolgens doe ik twee lagen transparante coating erop en sluit af met een laag geel. 4 lagen coating omdat de kruiden (met name de bloemetjes) erop liggen en dat dus wat relief geeft.

Grote en kleine met munt:

Afbeelding

Afbeelding

Met Thijm

Afbeelding

Met Salie:

Afbeelding

Met Marjolein

Afbeelding
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

España

#2 Bericht door España » 09-09-2014 19:51

Echt super mooi Vera!
Als dat geen prachtig cadeaukaasje is wauw!

woeco

#3 Bericht door woeco » 09-09-2014 21:14

Leuk idee. Vind je ook de smaak van de kruiden terug in de kaas? Of alleen ter decoratie.
Gr. Jacqueline

phoebe

#4 Bericht door phoebe » 09-09-2014 22:09

Wow, Vera, ziet er super uit. Ik had afgelopen vrijdag ook een blaadje Salie meegeperst, een keer eerder hier van jouw op het forum gezien.

Met recht: cadeaukaas :)

pmeijers

#5 Bericht door pmeijers » 09-09-2014 22:13

Dat ziet er top uit :)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#6 Bericht door Vera » 09-09-2014 22:19

Dank jullie wel!

Ik denk niet dat de smaak terug komt in de kaas Jacqueline, daarom heb ik er juist voor gekozen
om alleen in de korst de kruiden te persen. Je weet immers niet wat de verkrijger van de kaas lekker vindt. Nu heb ik een neutrale kaas die er toch feestelijk uitziet.

Als ik het voor mezelf zou doen dan deed ik de kruiden wel in de kaas. Heb dat eerder met salie gedaan en dat is goed bevallen. Laagje salie in de kaas en takje salie meegeperst.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#7 Bericht door webmaster » 10-09-2014 07:47

Kans is volgens mij redelijk groot dat je een deel van de smaak terug gaat vinden in de kaas, gezien mijn eigen ervaringen en het proeven van soortgelijke kazen (o.a. de geitenkaas van Doetie, Gerda weet welke ik bedoel...)
Maar het zijn inderdaad een paar schitterende kaasjes!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#8 Bericht door johnshadows » 10-09-2014 08:23

Het zijn mooie geschenkjes.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#9 Bericht door Vera » 10-09-2014 20:25

Ik heb al een keer saliekaas gemaakt (en salie is best een opdringerige smaak) - met stukjes salie erin en een takje salie erop, maar van de smaak van salie was geen sprake. Dus ik denk zelf dat het met de kruidensmaak wel mee zal vallen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Ingeborg

#10 Bericht door Ingeborg » 11-09-2016 13:34

Wat een geweldig leuk idee Gerda! Ze zien er echt mooi uit!!!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten