Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
-
Vera
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
-
Contacteer:
#51
Bericht
door Vera » 19-03-2019 20:18
Jouke schreef:Friemeltje schreef:
Na 15, 5, 5, 10, 10 min....eindelijk zo goed als niet meer draaien....dus ik moet dan voor 135 min stremmen?
Dat ligt aan het recept, het staat er soms in met hoeveel je moet vermenigvuldigen.
Ik vind het geen fijne methode.
Sinds ik de Hup methode ken, ben ik dáár fan van 😄
Ik ook!!! Al wijk ik nog steeds af van dat kwartier en dan vlokken. Mijn melk vlokt op 30 minuten pas.... Dus ik strem nu gewoon 45 minuten en altijd ok. Ga ook niet meer kijken naar het vlokken.
Maar met alle aanpassingen van Gerhard ben ik in ieder geval niet meer anderhalf uur of twee uur aan het stremmen :wink:
Ik zie een cross met Herman!! Hoe is het mogelijk even zwaaien!!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
Reza
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
-
Contacteer:
#52
Bericht
door Reza » 20-03-2019 08:15
Dat kort verzuren is een belangrijke factor bij Hup-methode. En verhoogde CaCl natuurlijk. Hoewel er nog andere factoren zijn. Zomermelk of wintermelk. Gekoelde melk, of zo uit de koe.
Dat bakje draaien deed ik ook. Maar nu kijk ik met een theelepeltje. Een paar keer had ik stremming na nog geen half uur. Maar afgelopen zaterdag had ik pas na 50 minuten stremming. Ondanks Hup.
-
Friemeltje
- Oude kaas
- Berichten: 608
- Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
-
Contacteer:
#53
Bericht
door Friemeltje » 20-03-2019 16:55
Als ik het recept aan hou (die goudse van Nils) dan doe ik normaal 45 min en dan snijden.
Eigenlijk heb ik altijd wel een mooie breuk, maar soms als ik er dan doorheen ga met mijn hand is mijn hand daarna super vettig van de melk, voor mij een gevoel dat het dus niet helemaal goed gegaan is.
Daarom ben ik "betere" methodes aan het testen om te kijken of ik wat meer richting het "lukt altijd" kom.
Eindelijk de chefkok in ons bedrijf zo ver gekregen dat hij het toch wel erg leuk gaat vinden....wie weet zit er een kaas maak loopbaan in naast ICT/grafisch centrum/travel control specialist/muziek&podium opbouwer/PV bestuurder....de lijst gaat door :D
-
webmaster
#54
Bericht
door webmaster » 27-03-2019 20:14
Vera schreef:
Ik zie een cross met Herman!! Hoe is het mogelijk even zwaaien!!
:} :}
Herman zwaait terug ;-)
Herman heeft het een beetje erg druk met een heleboel dingen. Ik lees nog regelmatig, maar antwoord niet zo veel. Hoeft ook niet met zo'n volwassen forum met zoveel kennis aan boord…. :lol:
-
MartijnKaas
#55
Bericht
door MartijnKaas » 26-09-2019 09:14
Wat is de flocculatie methode? Kan het helaas niet teruglezen.
-
Jouke
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
-
Contacteer:
#56
Bericht
door Jouke » 26-09-2019 10:14
Hoi Martijn,
volgens mij heb ik het bericht in de beginpost kunnen terugzetten en is het nu weer te lezen.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten