Reiniging

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Herms

Reiniging

#1 Bericht door Herms » 09-11-2014 12:53

Hallo,

Graag wat info over de juiste reiniging van de materialen.
Ik lees ergens dat Gerda de vormen kookt. Ik heb dat ook in eerste instantie gedaan. De verkoper van de vormen stelt echter dat de vormen niet warmer mogen worden dan 80 graden. Aangezien de vormen redelijk kostbaar zijn wilde ik jullie ervaringen graag weten.
Volgens mij mogen ze ook niet in de afwasmachine.
De reiniging van de kaasdoeken is mij nog een raadsel. Ergens lees ik het advies om ze in de was mee te wassen... Ook heb ik begrepen dat ze niet warmer mogen dan 40 graden. In mijn onschuld heb ik ze eerst gekookt.
Wat is de juiste methode? Hoe reinigingen jullie vóór het bereiden, en hoe erna? Gebruiken jullie bijvoorbeeld een chlooroplossing voor de materialen en de doeken?

Groet.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#2 Bericht door Gerda » 09-11-2014 13:43

Ik ontsmet inmiddels ( omdat ik alleen nog kadova vormen heb en die inderdaad niet warm gereinigd mogen ) alleen nog maar met een verdund chloorwater (niet warmer dan 40 graden) Dit doe ik na het kaasmaken en dan voor het kaasmaken nogmaals. Alles wat ik gebruik word zo ontsmet. Kaasdoeken gaan in de wasmachine. Gaasdoek niet, gaat ook in een chloorwater.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#3 Bericht door Nils » 09-11-2014 14:53

Alles wordt met de hand afgewassen. Daarna zet ik het in warm water met een chloortablet. Voor gebruik even afspoelen. thats it

Herms

#4 Bericht door Herms » 09-11-2014 16:10

Dank jullie wel! Het is mij een stuk duidelijker geworden.
Eerst maar eens twee grote nieuwe emmers kopen en er met grote letters "alleen voor kaas!" op schrijven..
De keuken wordt wel steeds voller zo..

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#5 Bericht door Nils » 09-11-2014 17:21

Een gewone emmer waar je ook de ramen mee lapt is ook prima. Ontsmetten is ontsmetten. Sopje er door en chloorwater er in en klaar.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#6 Bericht door Vera » 12-11-2014 17:17

Ik gebruik gewoon chloor uit de supermarkt, kan je dus helaas niet helpen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Flurkmans

#7 Bericht door Flurkmans » 12-11-2014 20:33

Ik vrees dat het een miskoop is..... er stonden er op hun website waarvan je er twee op een emmer moest doen, maar die heb ik daar niet zien staan. In plaats daarvan stonden deze bij de kaasspullen.... maar 2 van die blokken op een emmer water lijkt mij er wat over :D

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#8 Bericht door Vera » 12-11-2014 21:51

Haal maar gewoon chloor bij de supermarkt. Scheutje in een emmer dat gaat prima. Wel goed naspoelen met schoon water.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

wouter en leen
Verse kaas
Berichten: 62
Lid geworden op: 12-09-2014 11:40
Contacteer:

#9 Bericht door wouter en leen » 17-11-2014 14:10

Kent er iemand een goed middel dat milieuvriendelijker is dan chloor? Wij hebben geen afvoer (zijn niet aangesloten op de riolering), alles gaat buiten naar de plantjes..
Dus chloor gebruiken is geen oplossing.
Nu kook ik mijn kadovavormen meestal, maar dat mag blijkbaar ook niet (oeps) :)
Nog geen problemen mee gehad nochthans.
Azijn lijkt me inderdaad ook niet de beste oplossing..
Maar wat dan wel? Caustic soda? Klinkt ook niet al te milieuvriendelijk..

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#10 Bericht door johnshadows » 17-11-2014 18:22

Omdat ik ook niet zo een fan ben van milieu-onvriendelijke produkten gebruik ik niks.
Ik was af met een beetje afwasmiddel en warm water, dus niet heet.
En dat geeft tot nu toe geen problemen met schimmels en aanverwanten.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Herms

#11 Bericht door Herms » 21-11-2014 13:50

Over reiniging gesproken..
Wat voor een verhouding water, azijn, zout gebruiken jullie om de kaasjes af te vegen in de kaasgrot.
Witte vlekken komen bij mij al een dag later weer terug..

Groet.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#12 Bericht door johnshadows » 21-11-2014 16:29

Ik gebruik puur azijn, geen zout.
Pardon, ik bedoel dan op gecoate kazen.
Kazen à la Brie en zo worden wel gewassen met pekel, maar geen azijn.
tenminste ten huize John gaat dat zo. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Herms

#13 Bericht door Herms » 21-11-2014 16:55

Oh! Ik dacht een kopje water met alleen een scheutje azijn...
Ik bedoelde inderdaad gecoate kaasjes.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#14 Bericht door johnshadows » 21-11-2014 19:59

Er zijn forumleden die het azijn aanlengen met water.
Daar heeft ieder zo zijn/haar idee over.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#15 Bericht door Vera » 21-11-2014 20:01

Ik poets de gecoate kazen met verdunde azijn. De ongecoate met pekel.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Herms

#16 Bericht door Herms » 22-11-2014 09:08

Dag Vera,
Wat bedoel je met verdunnen? 50-50?

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#17 Bericht door Vera » 22-11-2014 10:54

Ja half azijn, half water.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Matthew

#18 Bericht door Matthew » 23-11-2014 10:02

ik gebruik bij het biermaken starsan (verkrijgbaar bij die brouwwinkel). Ik ontsmet er mijn gistvat mee en alls wat met mijn bier in aanraking komt..
Ook gebruik ik dat om mijn kaasspul te ontsmetten.

ik heb een plantenspuit daar gaat 2-5ml starsan in en dan een liter water. perfect spul!

Namevah

#19 Bericht door Namevah » 18-07-2016 17:47

Ik gebruik nu 50ml chloor op 1L water, is dat teveel of te weinig? Ruikt aardig chlorig :lol:

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#20 Bericht door Vera » 18-07-2016 20:30

Ik meet niet af - flinke scheut op een emmer water.....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#21 Bericht door Gerda » 19-07-2016 11:11

Lijkt me erg veel, net wat Vera zegt scheutje in een emmer van 10 liter is voldoende.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Namevah

#22 Bericht door Namevah » 19-07-2016 22:05

aha dan doe ik voortaan ook maar wat minder denk ik :')

webmaster

#23 Bericht door webmaster » 20-07-2016 16:28

En vooral alles wat in aanraking komt met chloorwater goed afspoelen: Chloor doodt bacterieen dus ook melkzuurbacterieen...

Namevah

#24 Bericht door Namevah » 21-07-2016 19:29

Hoe maken jullie je teil schoon waar je de melk in verwarmt e.d. Nu bereid ik mijn melk in een soeppan en ik kook de pan van te voren een kwartier lang schoon. Echter zoek ik nu een alternatief want ik ga opschalen na een 18L pan en ik vind het zonde om 15L water aan de kook te moeten brengen en vervolgens weg te gooien, als het ook anders kan.

Wat zijn jullie ideëen?

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#25 Bericht door Gerda » 21-07-2016 19:35

Oplossing maken van watermet chloor. Met een schoon sponsjes alles goed reinigen en 5 minuten laten staan, daarna heel goed omspoelen met schoon water.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten