Kaasboortje

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Herms

Kaasboortje

#1 Bericht door Herms » 17-11-2014 22:25

Dag allen.
Ik ben op zoek naar een kaasboortje die ik ook kan gebruiken bij kleine kaasjes van 400/500 gram.
Hebben jullie tips?

woeco

#2 Bericht door woeco » 18-11-2014 00:04

Een appelboor? Maar waarom niet gewoon doorsnijden? Bij boren zit er daarna een gat in. Wat volgens mij alleen bacteriën en schinkels naar binnen kan brengen? Of moet je een party keuren 😄
Gr, Jacqueline

woeco

#3 Bericht door woeco » 18-11-2014 00:05

Schinkels moet natuurlijk schimmels zijn 😳

Herms

#4 Bericht door Herms » 18-11-2014 22:00

Ik wil graag het rijpingsproces bijhouden zonder dat ik de kaas hoef aan te snijden. Er zijn genoeg grote kaasboren. Ik zoek een kleintje.

woeco

#5 Bericht door woeco » 18-11-2014 22:17

Grote ken ik idd wel. Kleine nog nooit tegengekomen.
Ben benieuwd of dat bestaat.
Gr, Jacqueline

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#6 Bericht door Gerda » 18-11-2014 22:41

Bij de laatste meeting gaf de heer Weenink aan dat hij niet boort in de kazen, het risico op schimmels is heel groot.

Ik heb inderdaad al eens geboord met een appelboor in de kleine kaasjes , daarna weer dopje erin en coating erover. Resultaat schimmel binnen in de kaas.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

webmaster

#7 Bericht door webmaster » 19-11-2014 07:34

Ik heb er zelf geen ervaring mee maar ik weet dat Boska rvs boortjes heeft in verschillende maten. Kijk even op hun website. Zijn wel prijzig.

@Woeco: Je boort hiermee een stukje uit de kaas en proeft van het binnenste. Het restant wordt weer terug gestopt en krijgt een likje coating.

woeco

#8 Bericht door woeco » 19-11-2014 08:27

Ja Herman, ik ken het wel bij grote kazen. Maar niet voor de kleine. 😄

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#9 Bericht door Danuta » 19-11-2014 09:22

Kaasboren gaan de autoclave in voor men de kaas aanboort, ook de kaas wordt even met alcohol of zout water gekuist daar waar hij gestoken gaat worden, plastik handschoenen aan en een gesteriliseerd mes om een stukje van de kaas af te snijden om daarna de rest weer terug te zettne
Goed uitgevoerd moeten er geen problemen zijn....

Voor zover ik weet is de kleinste kaasboor met een aanzet van 10 mm.....je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een hobbyist die metalen fijnvoorwerpen produceert....

Ik kan mij een probe-puler herinneren die meer was als een soort gootje met scherpe punt en scherpe kanten wat je erin stak, even draaien, klaar....
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

Herms

#10 Bericht door Herms » 19-11-2014 20:09

Heb een setje van boska gevonden. Toevallig in de aanbieding bij bol.com. Leuk voor sinterklaas.. Bedankt allemaal.
Ook even een foto van mijn nieuwste aanwinst!



Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#11 Bericht door johnshadows » 20-11-2014 09:41

Mooi materiaal! :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

woeco

#12 Bericht door woeco » 20-11-2014 10:12

👍

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten