melk met extra calcium

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
a Scheele

melk met extra calcium

#1 Bericht door a Scheele » 19-01-2015 16:55

Hallo,

Ik ben een nieuwe kaasmaker :D
Het is begonnen met een cursus die ik voor mijn verjaardag kreeg.
Dat ging makkelijk! Het leek me allemaal niet al te moeilijk Dus ik via marktplaats diverse spullen aangeschaft en ik meen nu redelijk voorzien te zijn van alle materialen.

Ik heb nu in anderhalve maand al een 90 liter melk tot kaas verwerkt. En eigenlijk is het maar één keer niet goed gegaan. En dat was toen ik bij het standaard goudarecept een beetje Camp!na melk met extra calcium toevoegde. Opeens duurde het stremmen drie keer zo lang en zelfs toen nog slappe wrongel en een platte kaas die heel lang nat blijft.

Heeft iemand daar dezelfde ervaring mee? Is het nou echt daarvan of moet ik het ergens anders gaan zoeken.

groet Arjan

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#2 Bericht door Nils » 19-01-2015 17:37

Die melk met extra Calcium is inderdaad raar spul. Ik heb er nooit mee gewerkt maar wel eens een uitzending van de keuringsdienst van waarde gezien die er over ging. Beste maar gewoon normale melk gebruiken. Liefst vers van de boer, maar gewone volle melk uit de supermarkt werkt ook prima. Al dat soort "lang lekker" "extra calcium" etc, daar is mee geknoeid, lijkt me niet goed

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#3 Bericht door Vera » 19-01-2015 18:04

Hallo Arjan, welkom in ons midden! Al 90 liter melk verkaasd......
Heb je al van je zelfgemaakte kaas geproefd?

Verder sluit ik me geheel bij Nils aan, gewone melk gebruiken, of zelfs een boer zoeken die je rauwe melk wil verkopen, kaas van verse melk is zoveel leukerder.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#4 Bericht door Gerda » 19-01-2015 18:46

Vera schreef:, kaas van verse melk is zoveel leukerder.
...en lekkerder.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#5 Bericht door Vera » 19-01-2015 19:04

Gerda schreef:
Vera schreef:, kaas van verse melk is zoveel leukerder.
...en lekkerder.
Dat wilde ik dus eigenlijk tikken - :lol:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

a Scheele

#6 Bericht door a Scheele » 19-01-2015 23:23

Nou, ik denk dat ik het wat dat betreft wel goed voor elkaar heb.
Ik heb een boer gevonden waar ik als ik wil zelfs de koe kan kiezen waar ik de melk van wil hebben. Krijg de overzichten van de eiwit en de kalkpercentages te zien als ik wil etc. Echt heel erg leuk. 50 cent de liter. Maar het contact is zo leuk dat ik zelfs de boer die dichterbij woont en nog 10 cent goedkoper is maar even laat voor wat het is.
Uit 21 liter haal ik nu bijna drie kilo kaas.

IK ben een geduldig mens maar kaas lang laten liggen gaat me nog niet goed af. Vandaar de hoge productie haha dan moet ik het wel laten liggen.
Dus al voldoende geproefd. En met steeds beter resultaat moet ik zeggen.
Om eerlijk te zijn was het eerste kaasje van de cursus behoorlijk zuur.

Dus: ik pasteuriseer niet en laat de melk niet eerst afkoelen om het daarna weer op te warmen. Bij de boerderij gaat het zuursel er in en als ik een half uurtje later thuis ben hoef ik niet lang te wachten tot het stremsel er bij gaat. Dat doe ik nu bij 32-33 graden. Na een half uur is het normaal genoeg gestremt.

Komijnekaasjes gemaakt, gewone uiteraard, maar ook allerlei kruidenkaasjes.

Wil binnenkort met brie starten maar heb nog niet alles compleet.

Bedankt voor alle reacties. Die kunnen er niet genoeg zijn. Ik leer echt enorm veel van dit forum. Als het kan zou er wat mij betreft een apart fotoalbum mogen komen. Of zie ik die over het hoofd.

Nog een vraag of moet ik die apart melden: Keltisch zeezout? De kaasboerderij waar ik die cursus had die gaan dat gebruiken. Iemand ervaring mee?

Groeten. Arjan

webmaster

#7 Bericht door webmaster » 20-01-2015 07:41

Geen ervaring met Keltisch zeezout. Het zout is normaliter alleen om te pekelen en gewoon zout voldoet daar uitstekend voor. Hoeft niet eens jodiumvrij te zijn, zie het artikel van onze microbioloog PJ daarover.....

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#8 Bericht door johnshadows » 20-01-2015 07:52

Keltisch zeezout is gezonder dan gewoon zout van de winkel.
Het is een natuurproduct dat mineralen bevat.
Gewoon zout is eigenlijk chemisch afval dat overblijft bij de productie van chemicaliën.
Maar de prijs is ook navenant natuurlijk.
Meer info http://www.keltischzeezout.be/
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#9 Bericht door Nils » 20-01-2015 13:33

Ik hoorde laatst dat het pekelen mee zeezout lekkerder is. Zelf pekel ik daar ook mee. maar om nou echt goed te kunnen vergelijken...

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#10 Bericht door johnshadows » 21-01-2015 12:07

Wij vinden hier dat zeezout naar smaak stukken lekkerder is dan gewoon keukenzout.
Dat wel.
Maar om te pekelen?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#11 Bericht door pj » 28-01-2015 20:04

Pieter-Jan

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#12 Bericht door johnshadows » 29-01-2015 09:25

pj schreef:Al het zout komt uit de zee.
http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/s ... 13-10-2006
Dat durf ik betwijfelen. :)
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten