Is dit een handige vorm?

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

Is dit een handige vorm?

#1 Bericht door Jouke » 11-02-2015 10:23

Ik heb een 10 liter pan en wil proberen om met 10 liter tegelijk Gouda te maken.
Is de Tomme vorm die ik gezien heb hier handig voor?
Of kan ik beter iets anders bestellen?

Het gaat om deze vorm met de volgende specificaties:
Double-Tomme Käseform 1.200-2.000 gr, Maße: 200/200/150

Aanvulling:
Ik zie er ook nog 1 die iets kleiner is:
Tomme Käseform 800-1.200 gr, Maße: 191/180/93

Kan ik daar met 10 liter melk misschien beter mee vooruit, of is die te klein?
Afbeelding

Dree

#2 Bericht door Dree » 11-02-2015 11:57

Als alles perfect bij elkaar komt en de boerin schiet uit met haar melk dan is je opbrengst meer dan in de laatste past.
Precies afgepast haal ik zo'n 2200 gr uit 15 liter, dat is bijna 1500 voor 10 liter, ik zou dus de eerste nemen.
Je kan ook de tweede nemen en nog een kleinere erbij, altijd handig voor de weggeef :D

Dree

Edit: Een tomme is natuurlijk geen klassieke vorm van Gouda...

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#3 Bericht door Jouke » 11-02-2015 12:40

Dree schreef:Als alles perfect bij elkaar komt en de boerin schiet uit met haar melk dan is je opbrengst meer dan in de laatste past.
Precies afgepast haal ik zo'n 2200 gr uit 15 liter, dat is bijna 1500 voor 10 liter, ik zou dus de eerste nemen.
Je kan ook de tweede nemen en nog een kleinere erbij, altijd handig voor de weggeef :D
Dat klinkt heel logisch. De grote zal het dus moeten worden.
Ik heb wel een kleine vorm uit het startpakket, van 450 gram (Schat ik), dus als ik nog iets wil maken voor de weggeef, dan kan dat ook nog.
Dree schreef: Edit: Een tomme is natuurlijk geen klassieke vorm van Gouda...
Haha! Nee, klopt! Maar als ik vasthoud aan het principe dat het altijd kaas wordt, denk ik dat het best zal smaken :-)
Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#4 Bericht door Gerda » 11-02-2015 19:23

Ik zou bij 10 liter voor de kleine gaan, zelfs als je wat veel wrongel hebt kun je dan de kaas veel mooier persen, ik heb zelf de grote en dan is 10 liter echt niet veel wrongel, probleem is dat de volger dan niet mooi aan kan drukken bij het persen.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#5 Bericht door Jouke » 25-02-2015 07:56

Ik ben dus na jouw tip (Gerda) voor de kleinere gegaan. Halverwege mijn bestelling aangepast. Die mevrouw was heel aardig.
Maar volgens mij hebben ze mij toch de grotere geleverd.
Ik zal hem eens een keer opmeten.

Voor de volgende keer dus OF mijn volger wat kleiner maken OF een kleinere vorm erbij kopen OF een grotere pan kopen zodat ik meer melk kan verkazen.
Haha, ik blijf spullen kopen...
Afbeelding

Dree

#6 Bericht door Dree » 25-02-2015 08:11

Stond de kleinere op de rekening/afleverbon?

Dree

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#7 Bericht door Gerda » 25-02-2015 20:20

Jouke schreef:Ik ben dus na jouw tip (Gerda) voor de kleinere gegaan. Halverwege mijn bestelling aangepast. Die mevrouw was heel aardig.
Maar volgens mij hebben ze mij toch de grotere geleverd.
Ik zal hem eens een keer opmeten.

Voor de volgende keer dus OF mijn volger wat kleiner maken OF een kleinere vorm erbij kopen OF een grotere pan kopen zodat ik meer melk kan verkazen.
Haha, ik blijf spullen kopen...
hihihi Ik heb dat ook, de lades puilen uit, maar ben nu klaar hoor (zeg ik)

Wil je een foto maken, de grote tomme is heel hoog, die heb ik.
In de kleine kun je denk ik wel een kaas tot 1,5 wellicht 2 kilo maken. Ik zou voor een grotere pan gaan. Je bent net zo veel tijd kwijt aan 10 liter verwerken als aan 20 liter verwerken, ik ik herken de verslaving al. Ik maak inmiddels 60 liter ineens ;)
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#8 Bericht door Vera » 25-02-2015 20:29

Grotere pan Jouke!

Ik dacht in begin ook - 2 mensen, die eten al die kaas niet op. Maar ik verwerk nu 20 liter per keer - zeer regelmatig - en we hebben nooit kaas teveel.
Ok, ik geef graag veel weg, maar dat is alleen maar leuk. En sommige kazen moeten lekker lang rijpen....

60 liter gaat boven mijn kunnen - pan - maar dat wil ik ook niet. Ik wil vaak kaasmaken en dan liefst steeds iets anders.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#9 Bericht door Jouke » 26-02-2015 08:03

Dree: De kleinere stond op de bon en ook op de rekening.

Gerda: Als ik het zou inschatten kan er inderdaad makkelijk wel 2 kg kaas in die vorm. Daarom dacht ik dat het die grotere was. De inhoud bij die kleinere zei duidelijk 800-1200 gram namelijk.

Ik heb wel een foto met mijn telefoon gemaakt van de laatste bestelling. De vorm staat daar niet zo heel duidelijk op. Hij lijkt in verhouding niet echt heel hoog.
Op de foto ligt er een stapeltje kaaspapier naast en een rolletje "uitlek-gaas"

Afbeelding

Vera: Ja, ik geloof inderdaad dat het een grotere pan moet worden. Net zoveel werk en meer kaas. Dat klinkt echt wel goed :-)
Op naar de IKEA dan maar...
Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#10 Bericht door Gerda » 27-02-2015 10:02

Dat is inderdaad de kleine.

Maar dan ga je toch al gauw wil je een mooie kaas naar de 15 liter melk.

Grotere pan dus.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten