Coaten van kaas

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Marie-José

Coaten van kaas

#1 Bericht door Marie-José » 20-04-2015 14:12

Waar coaten jullie de kaas mee?

Groetjes; Marie-José

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#2 Bericht door Vera » 20-04-2015 15:15

Hallo Marie-Jose, dat is lang geleden!

Ik coat met schimmelwerende gele of niet schimmelwerende transparante coating van Brouwmarkt.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#3 Bericht door webmaster » 20-04-2015 16:48

Het zelfde :lol:

Dree

#4 Bericht door Dree » 20-04-2015 17:29

Ze hebben nu ook schimmelwerende transparant!
Ik doe mijn geitenkaas rood :)

Dree

Marie-José

Coaten van kaas

#5 Bericht door Marie-José » 20-04-2015 17:59

Wat een snelle reactie's! Bedankt!

Ik maak nog steeds met regelmaat Goudse Kaas.
Sinds begin dit jaar ben ik parttime gaan werken en krijg nu wat meer tijd om met regelmaat kaas te maken. De kelder ligt al aardig vol.
Tijdens ons vorige uitje, in Liefelde, heb ik veel bijgeleerd en het lukt steeds beter.
Helaas kan ik deze keer niet mee naar België. Had het graag gedaan.
Ik zing in een koor, VEL, en juist in dat weekend geven we een concert.

Wat gebruiken jullie om de coating erop te smeren? Een spons of misschien een borsteltje of wat is handig. Ik zit er echt mee te hannesen.

Marie-José


:shock:

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#6 Bericht door Vera » 20-04-2015 18:30

:D Leuk in een koor zingen!

Ik gebruik een siliconenkwastje, lekker makkelijk schoon te maken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Dree

#7 Bericht door Dree » 20-04-2015 18:39

Er zijn meer wegen naar Rome, ik gebruik een gewone verfkwast, gaat heel goed en makkelijk uit te spoelen.
(Ik hou deze kwast wel alleen voor de kaas)

Afbeelding

Dree

Marie-José

#8 Bericht door Marie-José » 20-04-2015 18:50

En met ROOD!

Nog nooit mee gewerkt.

Bedankt voor de tips! :oops:
Marie-José

Dree

#9 Bericht door Dree » 20-04-2015 19:15

Je moet een zonnebril dragen anders krijg je epileptische aanvallen zo rood.
Er is wit, transparant, geel en zwart, allemaal met schimmelwerende werking dus even opletten want het staat allemaal door elkaar.

http://www.brouwmarkt.nl/yoghurt-komboe ... offen.html

Dree

hovenees

#10 Bericht door hovenees » 20-04-2015 21:29

Wauw, dat is wat voor de Dld'ers onder ons, schwarz-rot-gold. Nu nog blauw er bij voor de NL'ers.

Wat hebben we toch een kleurrijke hobby 8) .

groet,
hans

Dree

#11 Bericht door Dree » 20-04-2015 22:21

Je kan er voor kiezen je blauwe kaas niet te coaten :P

Dree

hovenees

#12 Bericht door hovenees » 20-04-2015 22:37

Brrrrrrr, snel aan PJ vragen hoe gevaarlijk blauwe schimmels zijn op de korst van de kaas i.p.v. binnenin.

Nee, dan maar een gezonde gele Goudse.

webmaster

#13 Bericht door webmaster » 21-04-2015 07:38

Nou, die vraag kan ik zelfs beantwoorden: Blauwe schimmels op de korst zin niet gevaarlijk :). De korst van een Blue Stilton is ook gewoon eetbaar!
Het schijnt dat geen van de schimmels die op de korst van kaas groeien gevaarlijk zijn...

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#14 Bericht door johnshadows » 21-04-2015 11:27

En zwarte schimmels dan?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Dree

#15 Bericht door Dree » 21-04-2015 11:36

Ja, er kan altijd iets misgaan, Jorieke krijgt ook onverwachte schimmel aan de buitenkant van de blauwe kaas...

http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/blauwe ... -t952.html

Dree

webmaster

#16 Bericht door webmaster » 21-04-2015 12:53

johnshadows schreef:En zwarte schimmels dan?
Heb ik zelf op een natuurlijke korst nog nooit gezien. Ik heb de uitspraak over de schimmels op een natuurlijke korst niet van mijzelf, maar van een professionele kaasmaker....
PJ, jij hebt vast wel een mening hierover?

hovenees

#17 Bericht door hovenees » 21-04-2015 22:09

Dank Herman voor de vertrouwen wekkende info. Het kàn dus, rood-wit-blauwe kaas. Lijkt me echt iets voor een kaasje van de maand, 2 coatings en een schimmel en we hebben met vlag en wimpel onze driekleur in een kaasvariëteit vereeuwigd.

Nicky09

#18 Bericht door Nicky09 » 13-07-2015 20:21

Ik heb laatst me eerste kaasjes gecoast maar het drogen ervan duurt per kant wel iets van 2 uur.. Is dit normaal? En kan ik ze gewoon in de kaas "grot" laten drogen? Of doe ik het echt te dik...er moeten zoizo 2 lagen of voordat het helemaal dekt (zwarte coatig)

Hoelang duurt het drogen bij jullie?

Dree

#19 Bericht door Dree » 13-07-2015 20:30

Het ligt aan het weer en aan de plek waar ze liggen te drogen.
Ik doe drie lagen dat is dus zes keer verven, ik doe daar zo'n 2 dagen over.
Soms is het in een dag klaar, soms 3 als ik tussendoor een dag weg moet en/of het drogen wat langer duurt.

Dree

Nicky09

#20 Bericht door Nicky09 » 13-07-2015 20:32

Ooh oke ik dacht al ik doe iets niet goed maar nu ben ik weer gerust gesteld :) bedankt!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#21 Bericht door Vera » 13-07-2015 22:10

Ik doe het tegenwoordig erg rustig aan met coaten - kaasjes van donderdag zijn nu pas 2x gecoat. Inmiddels heb ik door dat je dan veel minder last hebt van schimmel. Eerder had ik met vier dagen drie lagen coating erop en ja, dus veel schimmelige kazen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#22 Bericht door webmaster » 14-07-2015 07:34

Ook de "methode John" kan hierbij helpen: De kaasjes buiten de grot laten drogen met een ventilator er bij die de lucht in beweging houdt. Scheelt in droogtijd. En idd wat Vera zegt, als de kaas voor het coaten droger is, zal je minder snel last van schimmel hebben.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten