Wij gaan weer naar buiten!

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Dree

Wij gaan weer naar buiten!

#1 Bericht door Dree » 23-04-2015 20:25

De koeien bedoel ik.

Ik breng vanavond mijn melkemmer bij de boer om hem morgen vol weer op
te halen zie ik een spandoek in de tuin staan:
Afbeelding
Wat merken wij daar van?
Betere stremming, vettere melk of juist allemaal niet?? Smaakverschil?

Doeg Dree

webmaster

#2 Bericht door webmaster » 24-04-2015 07:51

Meikaas! Definities lopen uiteen, vroeger was het de kaas die gemaakt werd van de melk van de eerste keer (of eerste keren?) dat er gemolken werd nadat ze naar buiten waren gegaan. Die kaas werd dan erg jong gegeten.
Samenstelling verandert uiteraard, het gehalte vaste stoffen in de melk loopt terug, dus de opbrengst is minder.

Dree

#3 Bericht door Dree » 24-04-2015 08:02

Ah, minder opbrengst, misschien meer caroteen? Gelere kaas? We zullen het zien, ik weet nog geeneens of de koeien nu al buiten zijn, kom ik straks wel achter.

Meikaas, het recept, is hier afgevallen, de Spaanse variant Queso Fresco die zwaar geperst wordt bevalt beter.

Dree

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#4 Bericht door Gerda » 24-04-2015 10:26

Inderdaad Dree meer caroteen minder vette melk.
En jong gegeten heerlijk!!!

De koeien van mijn buurman staan al weer een aantal weken buiten.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Dree

#5 Bericht door Dree » 24-04-2015 10:53

Net terug van koffie met de boerin, "mijn" koeien staan sinds woensdag buiten.

Dree

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#6 Bericht door pj » 26-04-2015 20:35

Gisteren ook 2 kilo kaas gemaakt van de eerste "buitenmelk".
Pieter-Jan

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#7 Bericht door Vera » 26-04-2015 20:56

Jammer, maar de koeien van 'mijn' boer komen niet buiten.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

woeco

#8 Bericht door woeco » 26-04-2015 21:16

Vandaag kaas gemaakt van binnenmelk. Volgende week gaan de koeien naar buiten. Ben erg benieuwd naar het smaak verschil.
Gr, Jacqueline

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten