Pagina 1 van 1

Comlek peyniri

Geplaatst: 07-08-2018 08:20
door Reza
Youtube filmpje van hoe een Turkse geitenkaas wordt gemaakt. Comlek peyniri. Comlek betekent kleipot. Peyniri betekent kaas. Deze kaas gaat in een kleipot en wordt onder de grond begraven. 3 tot 4 maanden.

https://www.youtube.com/watch?v=KYDffQXBqFc

Geplaatst: 07-08-2018 08:35
door willemBE
Hier moet je eens meer uitleg bij geven Reza...

snap er geen hout van LOL (kan geen vertaling aanzetten)

Geplaatst: 07-08-2018 08:41
door Reza
Ik ook niet. Haha.

Engels ken je wel toch?

https://core.ac.uk/download/pdf/47254065.pdf

Geplaatst: 07-08-2018 08:44
door willemBE
das beter :D :D

lukt het nu wel met de mail btw?

Geplaatst: 07-08-2018 08:47
door Reza
Ja het lukt nu wel.

Inbox capaciteit van het forum is niet groot.

Geplaatst: 07-08-2018 08:48
door willemBE
ok wist ik niet ))

Geplaatst: 07-08-2018 08:50
door Reza
Comlek peyniri is one type of traditional cheese and
is very common in Central Anatolia. Although production
recipes might change from one village to another, even
among personal applications, the main steps of the process
are as follows: clarification of raw milk, heating, cooling,
the addition of rennet, incubation, pressing (whey expulsion),
size reduction, salting, and finally ripening in earthen
pots, which also serve as the packaging material. During
the period of ripening, the pots are buried into volcanic
ashes, tuff, locally called ‘kisir’, in the upside down
position, in natural caves specific to the region. Maturation
process lasts between 3 and 6 months and the consumption
time coincides with the winter season.

Geplaatst: 07-08-2018 21:31
door thex
Eindelijk kaas die niet gepoetst hoeft te worden :-)
Goede terroir.