David Asher, ‘Art of Natural Cheese Making’
Geplaatst: 16-01-2018 00:37
Heel interessant
Hij beweert dat je iedere kaas met ‘Kefir’ als start cultuur kunt maken. Omdat echte Kefir ( gemaakt met scoby “granen”, niet uit een zakje) alle bacterien, schimmels en gisten bevat die van nature al in Rauwe melk voorkomen.
Volgens zijn methoden hangt het van temperatuur en behandeling ( wel / niet wassen) af hoe de kaas rijpt.
Bijv niet wassen en relatief koud goed voor blauw, kort wassen, goed voor witte schimmels, en lang wassen voor B. linen.
De thermofielen in de Kefir ontwikkelen vanzelf bij de hogere temperaturen waar de wrongel mee behandeld wordt.
Ik was heeel enthusiast, kreeg een Kefir starter van een vriendin. De Kefir moest een beetje wakker worden, was eerste sterke gist smaak, werd steeds lekkerder zuur, met verder kweken.
Het is in sommige harde kazen, maar de eerste zachte Kefir kazen zien er zorg wekkend uit!
Inmiddels ben ik er even mee gestopt met het Kefir kweken, met name omdat ik het niet lust, vind gewone zelf gemaakte Yoghurt is veel lekkerder!
Kefir bleek wel ook heel goed voor brood- heeft alles in zich voor zuurdesem.
Hij beweert dat je iedere kaas met ‘Kefir’ als start cultuur kunt maken. Omdat echte Kefir ( gemaakt met scoby “granen”, niet uit een zakje) alle bacterien, schimmels en gisten bevat die van nature al in Rauwe melk voorkomen.
Volgens zijn methoden hangt het van temperatuur en behandeling ( wel / niet wassen) af hoe de kaas rijpt.
Bijv niet wassen en relatief koud goed voor blauw, kort wassen, goed voor witte schimmels, en lang wassen voor B. linen.
De thermofielen in de Kefir ontwikkelen vanzelf bij de hogere temperaturen waar de wrongel mee behandeld wordt.
Ik was heeel enthusiast, kreeg een Kefir starter van een vriendin. De Kefir moest een beetje wakker worden, was eerste sterke gist smaak, werd steeds lekkerder zuur, met verder kweken.
Het is in sommige harde kazen, maar de eerste zachte Kefir kazen zien er zorg wekkend uit!
Inmiddels ben ik er even mee gestopt met het Kefir kweken, met name omdat ik het niet lust, vind gewone zelf gemaakte Yoghurt is veel lekkerder!
Kefir bleek wel ook heel goed voor brood- heeft alles in zich voor zuurdesem.