Pagina 1 van 1

Voor de bierbrouwers

Geplaatst: 24-08-2016 10:08
door Othon
Ik heb vorige week 20l bruin bier gebrouwen. Gisteren heb ik daar 1600g honing (van eigen bijen :)) opgelost in 5l water aan toegevoegd (na de gisting).

Ik vroeg me nu af wat in feite de eind-SG zal zijn en hoe je die berekent. In mijn geval nu zal dit redelijk simpel zijn want het bier had 1072 en de honingoplossing 1076. Dus er is in wezen niks veranderd. Maar stel dat je 2 SG's ver uit elkaar liggen?

Hoe bereken je dit dan?

Ik dacht aan zoiets:
(SG1*V1 + SG2*V2) / (V1 +V2) = SGtot

Als het bier een goede smaak heeft, zal ik met veel plezier het recept delen. Het bier is nu rustig opnieuw aan het gisten, maar de echte stevige gisting is voorbij. Dus ik hoop dat de geur en smaak van de honing goed in het bier terug te vinden zal zijn. Volgede week nog eens hevelen en dan 6 weken lageren/rijpen. Dan bottelen, dus binnen een week of 9 kan ik de eerste proeving doen.

Geplaatst: 24-08-2016 23:31
door webmaster
vroeger heb ik een formule gehad voor het mengen van likeuren, suiker en alcohol. Het gaat even spitten worden maar ik ga voor je kijken....

Geplaatst: 25-08-2016 09:38
door Othon
alvast bedankt!

Geplaatst: 29-08-2016 10:46
door Othon
Mail gekregen van iemand met meer ervaring/kennis:
Voor zover ik mij herinner bevat honing enkel enkelvoudige suikers en deze zijn volledig vergistbaar daarom eenvoudiger om enkel de vergistbare suikers te berekenen om uw alcoholgehalte te bekomen.
je hebt sg van 1072 = 17,5 Plato voor 20 liter, je het er 25 van gemaakt = 17.5/25*20= 14 plato – 3( eind soortelijk gewicht door niet vergistbare suikers) =11/2= 5.5%vol Alc. je het 1600 gr honing bijgevoegd= 1600*80% = 1280gr suiker = 640 gr alcohol op 25 liter of 2.56% vol erbij dus je hebt een biertje van ongeveer 8.06 % vol alc, jij komt iets gelijkaardigs uit gem sg1073= 17.7 plato-3 = 14.35/2 = 7.17 % vol ( valt nog binnen de grens van de afwijking)
Ik hoop dat je uit mijn berekening wijs bent geraakt. anders mail maar eens terug; ik leg het dan nog eens met handen en voeten en met meer tijd eens uit.