Voor de bierbrouwers
Geplaatst: 24-08-2016 10:08
Ik heb vorige week 20l bruin bier gebrouwen. Gisteren heb ik daar 1600g honing (van eigen bijen :)) opgelost in 5l water aan toegevoegd (na de gisting).
Ik vroeg me nu af wat in feite de eind-SG zal zijn en hoe je die berekent. In mijn geval nu zal dit redelijk simpel zijn want het bier had 1072 en de honingoplossing 1076. Dus er is in wezen niks veranderd. Maar stel dat je 2 SG's ver uit elkaar liggen?
Hoe bereken je dit dan?
Ik dacht aan zoiets:
(SG1*V1 + SG2*V2) / (V1 +V2) = SGtot
Als het bier een goede smaak heeft, zal ik met veel plezier het recept delen. Het bier is nu rustig opnieuw aan het gisten, maar de echte stevige gisting is voorbij. Dus ik hoop dat de geur en smaak van de honing goed in het bier terug te vinden zal zijn. Volgede week nog eens hevelen en dan 6 weken lageren/rijpen. Dan bottelen, dus binnen een week of 9 kan ik de eerste proeving doen.
Ik vroeg me nu af wat in feite de eind-SG zal zijn en hoe je die berekent. In mijn geval nu zal dit redelijk simpel zijn want het bier had 1072 en de honingoplossing 1076. Dus er is in wezen niks veranderd. Maar stel dat je 2 SG's ver uit elkaar liggen?
Hoe bereken je dit dan?
Ik dacht aan zoiets:
(SG1*V1 + SG2*V2) / (V1 +V2) = SGtot
Als het bier een goede smaak heeft, zal ik met veel plezier het recept delen. Het bier is nu rustig opnieuw aan het gisten, maar de echte stevige gisting is voorbij. Dus ik hoop dat de geur en smaak van de honing goed in het bier terug te vinden zal zijn. Volgede week nog eens hevelen en dan 6 weken lageren/rijpen. Dan bottelen, dus binnen een week of 9 kan ik de eerste proeving doen.