zuurkool
-
- Verse kaas
- Berichten: 13
- Lid geworden op: 03-04-2018 16:23
- Contacteer:
Re: zuurkool
Ik heb 2 jaar op rij zuurkool in vat gemaakt. Afgelopen herfst niet gedaan.lily schreef:wil dit jaar eigenlijk graag zuurkool zelf maken iemand ervaring hiermee????
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 454
- Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
- Contacteer:
stelt niets voor Lily,
gewoon wachten een week of 6 hahahaha
ik weet niet meer de hoeveelheden, maar feitelijk is het gewoon witte kool snijden. pak een emmertje en een bord wat er precies inpast.
laagje kool, zout, laagje kool.... bord erop voor de druk, en laat maar gisten.
Zoiets was het.... pffffffff moest ff diep in de grijze massa zoeken. (jaartje of 25 terug)
http://www.genoeg.nl/handig/keuken/zelf-zuurkool-maken/
Dat kneuzen wat hier staat deed ik niet, je hebt je kool al gesneden. en door het zout komt er al snel veel vocht uit de kool. en het verhaaltje over de buitenste bladeren deed ik ook niet, je hebt je bord wat de kool onder water houd.
je mag nog niet afsluiten, ivm de koolzuurgassen die weg willen. of een waterslot gebruiken op een vat.
Dat is alles wat ik er nog van weet.... mss achterhaald, maar het was lekkere.
doe je best.....
gewoon wachten een week of 6 hahahaha
ik weet niet meer de hoeveelheden, maar feitelijk is het gewoon witte kool snijden. pak een emmertje en een bord wat er precies inpast.
laagje kool, zout, laagje kool.... bord erop voor de druk, en laat maar gisten.
Zoiets was het.... pffffffff moest ff diep in de grijze massa zoeken. (jaartje of 25 terug)
http://www.genoeg.nl/handig/keuken/zelf-zuurkool-maken/
Dat kneuzen wat hier staat deed ik niet, je hebt je kool al gesneden. en door het zout komt er al snel veel vocht uit de kool. en het verhaaltje over de buitenste bladeren deed ik ook niet, je hebt je bord wat de kool onder water houd.
je mag nog niet afsluiten, ivm de koolzuurgassen die weg willen. of een waterslot gebruiken op een vat.
Dat is alles wat ik er nog van weet.... mss achterhaald, maar het was lekkere.
doe je best.....
-
- Verse kaas
- Berichten: 13
- Lid geworden op: 03-04-2018 16:23
- Contacteer:
Re: zuurkool
Nu zo maar reageren op de latere kan ik niet reageren. Je hebt nodig ca 15 gr zout per kilo kool. Dit moet je later verdelen over de kool. Zout moet wel zonder jodium zijn (zeezout bv) Je moet schoon werken alles wat je gebruik schoon maken met soda. Kool kan je zo gebruiken.lily schreef:wil dit jaar eigenlijk graag zuurkool zelf maken iemand ervaring hiermee????
Je snijd de witte kool in dunne reepjes en doe een laagje in een keulse pot doe hier zout op en dan moet je stampen persen tot er vocht vormt. Dit doe je per laag je perst tot er elke keer een laagje vocht op de kool komt te staan . Op de laagjes kan je naar behoefte peperkorels, jeneverbessen en laurier doen.
Je eindigt met een laag vocht, De kool moet goed onderstaan. Dit dek je af met grote kool bladen ook deze moeten onder zout/koolvocht staan. Hierop leg je een schone theedoek met een bord er daarop een steen. Hierna zet je de pot ca 2 weken in de huiskamer zodat het vergisten kan beginnen. Na deze 2 weken kan je de pot op een koele plek zetten,(garage schuur, kelder) regelmatig even kijken of het goed gaat er vormt zich een soort witte dikke witte schimmel dit moet je eraf scheppen Na ongeveer 6 weken is het klaar voor gebruik.
Ik hoop dat het duidelijk is zo?
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 454
- Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 454
- Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten