Pagina 1 van 1

zuurkool

Geplaatst: 29-05-2018 15:42
door lily
wil dit jaar eigenlijk graag zuurkool zelf maken iemand ervaring hiermee????

Re: zuurkool

Geplaatst: 06-06-2018 09:40
door gitt
lily schreef:wil dit jaar eigenlijk graag zuurkool zelf maken iemand ervaring hiermee????
Ik heb 2 jaar op rij zuurkool in vat gemaakt. Afgelopen herfst niet gedaan.

Geplaatst: 06-06-2018 11:31
door lily
hoe heb je dat gedaan ???

Geplaatst: 06-06-2018 12:00
door willemBE
stelt niets voor Lily,

gewoon wachten een week of 6 hahahaha

ik weet niet meer de hoeveelheden, maar feitelijk is het gewoon witte kool snijden. pak een emmertje en een bord wat er precies inpast.

laagje kool, zout, laagje kool.... bord erop voor de druk, en laat maar gisten.

Zoiets was het.... pffffffff moest ff diep in de grijze massa zoeken. (jaartje of 25 terug)


http://www.genoeg.nl/handig/keuken/zelf-zuurkool-maken/

Dat kneuzen wat hier staat deed ik niet, je hebt je kool al gesneden. en door het zout komt er al snel veel vocht uit de kool. en het verhaaltje over de buitenste bladeren deed ik ook niet, je hebt je bord wat de kool onder water houd.
je mag nog niet afsluiten, ivm de koolzuurgassen die weg willen. of een waterslot gebruiken op een vat.
Dat is alles wat ik er nog van weet.... mss achterhaald, maar het was lekkere.

doe je best.....

Geplaatst: 06-06-2018 12:02
door Ingeborg
ik wil het dit jaar ook gaan proberen. Lees dus geinteresseerd mee als er iemand een soort van beschrijving heeft. Wat ik wél weet is dat je bij alles wat je fermenteert héél steriel moet werken!

Re: zuurkool

Geplaatst: 06-06-2018 12:32
door gitt
lily schreef:wil dit jaar eigenlijk graag zuurkool zelf maken iemand ervaring hiermee????
Nu zo maar reageren op de latere kan ik niet reageren. Je hebt nodig ca 15 gr zout per kilo kool. Dit moet je later verdelen over de kool. Zout moet wel zonder jodium zijn (zeezout bv) Je moet schoon werken alles wat je gebruik schoon maken met soda. Kool kan je zo gebruiken.
Je snijd de witte kool in dunne reepjes en doe een laagje in een keulse pot doe hier zout op en dan moet je stampen persen tot er vocht vormt. Dit doe je per laag je perst tot er elke keer een laagje vocht op de kool komt te staan . Op de laagjes kan je naar behoefte peperkorels, jeneverbessen en laurier doen.
Je eindigt met een laag vocht, De kool moet goed onderstaan. Dit dek je af met grote kool bladen ook deze moeten onder zout/koolvocht staan. Hierop leg je een schone theedoek met een bord er daarop een steen. Hierna zet je de pot ca 2 weken in de huiskamer zodat het vergisten kan beginnen. Na deze 2 weken kan je de pot op een koele plek zetten,(garage schuur, kelder) regelmatig even kijken of het goed gaat er vormt zich een soort witte dikke witte schimmel dit moet je eraf scheppen Na ongeveer 6 weken is het klaar voor gebruik.
Ik hoop dat het duidelijk is zo?

Geplaatst: 06-06-2018 13:25
door willemBE
ja dat gewicht was ik vergeten..... grijnsssssss

zat ik toch nog redelijk goed.....

Geplaatst: 06-06-2018 14:03
door Ingeborg
Dank je wel Gitt, helemaal helder :-) Tegen de tijd dat mijn witte kool rijp is zal ik laten weten of het gelukt is

Geplaatst: 07-06-2018 07:03
door mariawitte
doe het net al gitt maar dan met 10 gram zout per kilo witte kool
gebruik wel een echt zuurkoolpot met stenen en waterslot

Geplaatst: 07-06-2018 10:12
door lily
dank je daar kan ik mee aan de slag

Geplaatst: 18-08-2018 11:20
door lily
zuurkool staat in de zuurkool pot nu geduld hebben :D