Pagina 1 van 1

Pruimenjam

Geplaatst: 29-11-2013 03:08
door unclero
Collega had teveel pruimen geoogst, dan maar jam ervan maken.

In stukken snijden en in de pan.
Afbeelding

Een bult geleisuiker eroverheen en lekker laten borrelen.
Afbeelding

En hoppetee in de potjes.
Afbeelding

En daar waren ze op het werk heel blij mee ;).

Geplaatst: 29-11-2013 09:39
door johnshadows
Wel grote stukken er nog in.
Smeren op de boterham?

Geplaatst: 29-11-2013 11:10
door stef
pruimenjam is inderdaad lekker maar die grote stukken zou ook niet voor mij zijn ik had deze persoonlijk langer doorgekookt , geleisuiker word gebruikt om een vastere substantie te verkrijgen waardoor het niet lang op het vuur hoeft te staan vandaar de grote stukken maar dat is niet nodig bij pruimen omdat deze genoeg Pectine bevatten..
Mijn raad 1 kg suiker op 1 kg pruimen en ontdoen van pitten en schil en een beetje citroensap toevoegen het geheel door laten koken op een zacht vuur tot dat je een mooie jam verkrijgt , ga ook niet te lang door want bij het afkoelen word het nog vaster , wat ik ook altijd doe is een laagje paraffine overheen waardoor het zeer lang houdbaar is..
Ik persoonlijk vind de schillen ook niet aangenaam in de jam dat is een taaie bedoening natuurlijk heeft iedereen een eigen smaak..

Tip - als je twijfelt over de dikte en wanneer te stoppen gebruik thermometer op 105 graden is de jam klaar als de temp hoger laat komen breek je de pectine alleen maar af..

Groetjes
Stef

Geplaatst: 30-11-2013 13:14
door unclero
Die grote stukken lijken maar zo.. Ze vloeien prima uit op de boterham.. (waar dan jonge beemster op ligt ofzo)

Of de hazelnotenijs... of etc. ;)