worsten

Hier kunnen producten worden geplaatst die niet direct onder al bestaande rubrieken vallen (zoals worstjes?)
Bericht
Auteur
Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

worsten

#1 Bericht door Elke » 03-11-2014 12:47

Hey allemaal

ik heb ondertussen gemerkt dat er hier een heel aantal mensen zijn die zelf ook vlees verwerken , hebben jullie soms recepten voor worst ? droge wost , verse worst, salami, bloedworst ... alle soorten :lol:

en waar kopen jullie de kruiden en hulp stoffen , en vooral , wat is lekker ?

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#2 Bericht door Jorieke » 03-11-2014 13:53

Ik ga weer aan de slag met salami, heb nog niet HET recept gevonden. Dus ik maak steeds kleine beetjes. Van eigen varkens 8)

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#3 Bericht door johnshadows » 03-11-2014 16:02

BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#4 Bericht door Elke » 03-11-2014 16:44

ha ge hebt uwe maat gesproken :lol:

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 03-11-2014 16:49

Het is al van even geleden.
Maar het water loopt me in de mond moet ik toegeven. :lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#6 Bericht door pj » 03-11-2014 17:49

Pieter-Jan

phoebe

#7 Bericht door phoebe » 20-11-2014 16:55

Dit vinden we erg lekkere worsten:

(even voor een kilo gehakt).
wat roomboter om in te bakken
1 kilo gehakt (evt zelf gedraaid)
2 uien
200 gram spek (reepjes ontbijtspek)
100 gram gepelde kastagnes
een handje gedroogde abrikozen
wat walnoten beetje fijn maken
Verse Thijm, salie en rozemarijn

Zet een braadpan en doe er roomboter in en fruit de uitjes met de bacon. Zet het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen. De uitjes gaan hierdoor karameliseren. Na 15 minuten de kastagnes (klein gemaakt, ze moeten door de worstvulmond kunnen) en die een paar minuten mee laten pruttelen. Laten afkoelen.

Snijd de abrikozen fijn. Doe het gehakt, het ui-mengsel, de abrikozen en de kruiden in een grote schaal en meng. Door het mengen knijp je ook de ontbijspek klein. Peper en zout naar smaak toevoegen. Als het mengsel te droog is voeg dan geen ei toe maar liever water. (ei zet uit als het wordt verhit en dan breekt de worst).

De worsten hiermee vullen, bakken en eten :). Het zijn erg lekkere, smaakvolle worsten. Maar smaken heel anders dan de worsten die je in de winkel kunt kopen :)

lebaronne
Verse kaas
Berichten: 14
Lid geworden op: 30-10-2014 17:42
Contacteer:

#8 Bericht door lebaronne » 01-01-2015 16:01

http://www.naturalspices.eu/varkensdarm ... outen.html

hier zijn alle kruiden, en chemikalien. kunst,en natuurdarm te verkrijgen.

ik haal hier altijd mijn natuurdarm,goedkoop en mooi schoon, gezouten ,en in plastic pot.

1 hank = +- 90 meter dus daar kun je even mee verder :)

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#9 Bericht door Jorieke » 29-01-2015 16:53

Elke is hier op bezoek geweest, en we hebben wat verschillende worsten gemaakt. En ze heeft ook nog eens 2 van onze biggen meegenomen, om later zelf worst van te maken :D

Die van mij hangen nu allemaal netjes op een rijtje :)
Afbeelding

We hebben er ook meteen wat geproefd die ik al een maand of 2 eerder had gemaakt:

Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#10 Bericht door Gerda » 30-01-2015 08:15

Wat gaaf en wat ziet dat er lekker uit!!!!

Heb de biggen op foto gezien, too cute to be eaten! :cry: :wink:

Jorieke zou jij een recept willen plaatsen?
Lijkt me erg leuk en ze zijn hier gek op gedroogde worst met name die met kruidnagel.

Ik zou dat graag eens maken.
Waar hang je de worsten te drogen?
Wat heb je nodig enz enz
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#11 Bericht door Jorieke » 30-01-2015 11:26

Haha je vraagt om wel heel veel info, en ik heb zeker niet de kennis en ervaring om dat hier neer te zetten. Het is net als met kaas, er zijn vele manieren.
Er zijn boeken vol over te vinden, en gewichten en tijden en temperaturen zijn in elk boek weer anders.
De manier waarop ik het doe, werkt tot nu toe goed, dus ik heb nu een paar keer mensen over de vloer gehad waar ik dan samen worsten mee maak.

Ik heb namelijk leuk wat varkens rondlopen, en dus af en toe een berg mooi vlees om te verwerken. En ik heb een worstpers, een gehaktmolen(tje), en een grote keuken.
Mocht je dus een keer langs willen komen om wat verschillende worsten te maken, dan ben je welkom.
Het is dan vooral een DOE-dag.

De meeste recepten maak ik voor de 1e keer, dus dan moet ik nog maanden wachten tot blijkt of het lekker is ja of nee. Want net iets teveel van het 1 of het ander, smaakt na maanden rijping toch best intens.

Ik heb wel 1 recept die ik al voor de 3e keer heb gemaakt, en altijd goed uitpakt.
Dat is een oregano-salami. Ik kan even een foto maken van het recept, dat scheelt weer typen ;)

Verder hangen er nu een Chorizo, een Hongaarse boerenworst, een Maoïstische arbeidersworst, een venkelsalami, en ehm... nog 1 :D Alle recepten die ik nu heb gebruikt, komen uit het boekje 'Over Worst' van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder.

De meeste worsten hang je eerst even op 20 graden, of 30 graden (ligt aan of je een snelle of een langzame fermentatie-worst maakt) en daarna op zo'n 12 graden. De vochtigheid van de lucht is ook wel belangrijk, maar ik heb ze gewoon in een koele kamer hangen en check de vochtigheid eigenlijk niet. (net als bij mijn kazen)

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#12 Bericht door Jorieke » 30-01-2015 13:31

Hier het recept. Let niet teveel op mijn gekrabbel, dat doe ik als ik iets heb aangepast en het niet wil vergeten. Maar het is niet persé een verbetering, dat blijkt pas weken/maanden later.

Dit komt uit het boekje 'Handboek voor de Vinexjager'. Ik woon dan wel niet in een Vinexwijk, maar toch is het een erg leuk boekje. Er staan ook recepten voor kaas, wijn, bier, etc. etc. in.

Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#13 Bericht door Gerda » 30-01-2015 19:34

Nou wie weet houd ik ja aan je aanbod!
Lijkt me heel leuk, alleen neem ik dan geen biggen mee hoor!

Bedankt voor het recept.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#14 Bericht door Jorieke » 30-01-2015 21:09

Weet je het zeker? Heel gezellig hoor, een paar van die biggen:


Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#15 Bericht door Elke » 02-02-2015 09:52

we kunnen eens een worsten dag organiseren hé ipv een kaasdag !

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6193
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#16 Bericht door Vera » 02-02-2015 20:14

Dan kom ik ook!

Maar ik wil ook geen biggen....
Vind ze schattig, maar dan worden ze groot en dan is er niks meer aan en met een man die geen vlees eet - nee dat wordt niks.

Maar voor een keer worst maken ben ik IN.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#17 Bericht door Jorieke » 02-02-2015 21:02

Je mag best een paar biggen lenen hoor Vera ;)
Dan voer je ze leuk elke dag (veel wei, mislukte kazen, dat soort dingen) en als ze groot en dik zijn kom je ze ruilen voor een nieuw stel schattige biggen. :wink:

Worsten maken met lui van het kaasforum lijkt me heel gezellig! :D

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#18 Bericht door Gerda » 02-02-2015 21:23

Jorieke breng me niet op een idee, het lijkt me zo schattig, en eigenlijk stonden biggen voor we hier kwamen wonen op de verlanglijst.
Hoe groot worden de biggen trouwens als ze volwassen zijn?

Vera zullen we samen een datum plannen en naar Jorieke afreizen een keer om worst te maken?
Lijkt me echt heel leuk en lekker!!!
Jorieke zou je dat leuk vinden? ( goed vinden)
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#19 Bericht door Elke » 02-02-2015 21:29

Ze worden LEKKER GROOT !

Ze hebben ondertussen ook een naam : spek en lap :shock:

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6193
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#20 Bericht door Vera » 02-02-2015 22:17

Gerda schreef: Hoe groot worden de biggen trouwens als ze volwassen zijn?
)
Zo groot als een volwassen varken?

Mij krijg je echt niet om Jorieke, ik vind ze schattig, net als kinderen, dus alleen bij een ander!

Ja Gerda, als Jorieke het ook leuk, goed en gezellig vindt, ga ik graag mee een keer worst maken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#21 Bericht door Jorieke » 03-02-2015 08:31

We hebben verschillende rassen lopen, de biggen die Elke kocht worden een kilo of 120 tot 150 in een jaar tijd.
Maar we hebben ook kleinere rassen, die hooguit 100 kilo worden, en daar dik 1,5 jaar over doen. En door hun kortere pootjes lijkt dat al een stuk handzamer :D
www.veldvarkens.nl

Ik moet even kijken wanneer we weer een varken naar de slager brengen. En in die week kunnen we dan leuk wat meters worst maken. Als jullie een bepaald weekend (vakantie?) op het oog hebben?

We vragen dan 10 euro per kilo vlees, en de darmen krijg je er bij ;) Meestal maken we 3 of 4 recepten, 2 of 3 soorten die moeten drogen en een verse variant. Die kan je lekker meteen die week opeten.
De knakworsten van de afgelopen keer vond ik niet zo heel erg geslaagd, dus het zal een ander recept worden...

En aan het einde van de dag ga je dan naar huis met meerdere meters worst :D Daar kan je weken tegenaan gaan kijken, en elke dag even voelen of ze al hard worden.

Elke, heb je dat 'hammetje' nog gemaakt? Het hammetje dat wij dat weekend in het zout hebben begraven, moet er van de week uit.

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#22 Bericht door Elke » 03-02-2015 08:50

Ja, het woog ocharme 1,150 kg en heeft dus een dikke drie dagen gezouten, het hangt nu van gisterenavond omhoog, maar voor de moment ziet het er alles behalve smakelijk uit, het drupt ook "sap" ik zal er straks eens een foto van posten
Geen idee of dat eigenlijk gaat en lekker is , van geit.

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#23 Bericht door Jorieke » 03-02-2015 09:20

Waar heb je de 'ham' hangen? Als ie vrij warm hangt dan drupt er wel wat uit ja. Dat geeft niet, hij moet aardig wat vocht kwijtraken tijdens het hangen. Om mooi in te drogen.

Hoe ruikt hij? :)

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#24 Bericht door Elke » 03-02-2015 09:45

Hij hangt op 20 graden , koudste plekje in ons huis, ik heb er nog niet aan gesnuffeld :D

Mogen varkens bananenschillen ?
Merci voor mijn botten .! Ze waren hier snel !

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#25 Bericht door Jorieke » 03-02-2015 09:57

Als er geen banaan in de bananenschil zit, zullen de biggen er niets mee doen. Ze ploegen het wel onder, dat wel.

Volwassen varkens eten de banaan meestal met schil en al op. Maar de schil, zonder banaan, is ook bij hen niet echt favoriet ;)

Ruik maar even aan je ham. Altijd goed, om te weten hoe iets ruikt :D

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten