Bouillonpoeder

Hier kunnen producten worden geplaatst die niet direct onder al bestaande rubrieken vallen (zoals worstjes?)
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6193
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Bouillonpoeder

#1 Bericht door Vera » 05-11-2014 19:48

Prei, ui, wortel, selderij, knolselderij, peterselie, knoflook, pepertje heel fijn snijden. Exacte hoeveelheden weet ik niet, maar dat is ook smaak afhankelijk natuurlijk.

Dit op een bakplaat in de oven van ca 70 graden zetten voor een dag. Als het goed is zijn de groentes dan knisperdroog. Alles samen met kruiden naar smaak en vrij veel zout in de blender en tot poeder malen.

Als je een droogoven hebt dan is het in ca 5 uur klaar. Ik heb het in de AGA gemaakt en het heeft er echt zo'n 12 uur ingestaan voor het echt droog was. Heb je geen droogoven en geen AGA, dan is het duur spul......

Ik ben het gaan maken omdat normale bouillonpoeder en blokken zoveel E-nummers bevatten en zoveel kunstmatige aroma's en omdat het gewoon leuk is om zelf zulke dingen te maken natuurlijk.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#2 Bericht door Elke » 05-11-2014 20:38

Vera, E nummers zijn niet altijd slecht hoor :) is gewoon een aanwijzing van wat erin zit , bv.E 120 is het rood van bladluizen ( Cochenille ) of E 162 bietenrood, E 260 das gewoon azijnzuur,E 296 appelzuur, E 330 citroenzuur,
en ga zo maar door , het is niet allemaal kommer en kwel in onze wereld :D

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#3 Bericht door johnshadows » 05-11-2014 20:43

Elke die E nummers zijn dan wel chemische varianten van het echte spul dacht ik.
Dus ik ga eerder aan de kant van Vera staan bij deze. :shock:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#4 Bericht door Elke » 06-11-2014 08:25

nee hoor John,

bv, 120 is het echte cochenille rood van de echte gemalen bladluis, en E124 is de chemische rode bladluis kleurstof, http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e120/
leuke site ! je kan elk nummer ingeven, en kijken wat het juist is , natuurlijk of chemisch , en waar het in zit

E 162 natuurlijk bietenrood

of karamel E 150 a, den echte karamelkleurstof en de 150 b, c en d, zijn de chemische varianten

de CaCl die we gebruiken in de kaas is E 509, dat is gewoon zo , dat heeft niets met chemicaliën te maken http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e509/

Alle gassen gebruikt in de voeding hebben trouwens ook een E nummer bv. zuurstof E 948 of stikstof E 941

ik heb me er ooit eens in verdiept in die nummers , vandaar :lol:
pas op , er zit ook een heleboel brol tussen die E nummers die je liever niet in je lijf wil hebben , echte chemische rommel, maar wij hebben een tijdje een lijst op het magneetbord in de keuken gehad met wat wat is , leuk om af en toe te kijken wat er in je eten zit.


http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 06-11-2014 08:44

Djeezes!Afbeelding
Een nieuwe chemicus op het forum.
Er is natuurlijk niks mis mee dat je weet wat je eet. :wink:
Vers citroenzuur is bv supergezond.
Maar het wordt helaas vervangen door E330 = chemische brol.
En behalve smaak lijkt die er in de verste verte niet op.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#6 Bericht door johnshadows » 06-11-2014 08:45

Maar ik zal mijn standpunt dus moeten bijschaven.
1 - 0 voor Elke!
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#7 Bericht door Elke » 06-11-2014 08:48

http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e330/

8)

fermentatie is laten rotten / gisten

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#8 Bericht door johnshadows » 06-11-2014 14:09

2 - 0 voor Elke!

Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#9 Bericht door johnshadows » 06-11-2014 14:09

Zo moeilijk kan dat wel niet zijn...
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6193
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#10 Bericht door Vera » 06-11-2014 19:45

Dat niet alle E nummers slecht zijn weet ik. Maar wat gaat er nu boven het weten dat alles wat je zelfgemaakt hebt en eet ok is?

Ik hoef er niet over na te denken.

Daarnaast is het leuk en lekker wat je kunt het helemaal naar eigen smaak maken...

Je hebt er trouwens echt een studie van gemaakt merk ik.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

berijl

#11 Bericht door berijl » 16-11-2014 09:21

leuk idee! Dat ga ik binnenkort ook eens proberen :D

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 546
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#12 Bericht door Friemeltje » 17-08-2018 09:08

Niet om Vera's recept te jatten, maar als je dat alles (of een variatie)(hoeft niet fijn te snijden) in een pan met ruim voldoende water doet en dan een paar uur (bv 2 a 3) zachtjes koken.

Als je van bv een kippen bouillon/soep houd doe je er een hele kip bij in.

Daarna het vocht afgieten in een pan en laten afkoelen.
Dan in die ijsklontjes zakjes doen en tada, bevroren bouillon, 1 a 2 klontjes is genoeg voor een pan soep of naar smaak meer toevoegen.

Uiteraard kun je daarna de kip ontleden en de stukjes vlees gebruiken voor een heerlijke kippensoep.

willemBE
Jong belegen kaas
Berichten: 195
Lid geworden op: 11-03-2018 08:15
Contacteer:

#13 Bericht door willemBE » 19-08-2018 11:59

vind deze wel erg aardig om eens te maken....

Maar nu heb ik eens een vraagje...gezien ik massa blikjes verslijt op een jaar.

waar zitten grote verschillen in bij kip en rundelbouillon blokjes?
en vanwaar dan die vetten in die blokjes?
Altijd op zoek naar verbetering.....

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast