Ziekteverwekkende bacterien in melk

Omdat we het geluk hebben een microbioloog in ons midden te hebben, is hier een ruimte gemaakt waar hij informatie op dat gebied kwijt kan.
Gesloten
Bericht
Auteur
pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

Ziekteverwekkende bacterien in melk

#1 Bericht door pj » 10-01-2014 22:52

Even een klein stukje over ziekteverwekkende bacterien in melk. Een leuk stuk om te lezen is het handboek melkwinning waarin een stuk staat over kwaliteit van melk waaronder de microbiologische kwaliteit online is het handboek hier te vinden.

De belangrijkste (groepen) ziekte verwekkers die in melk gevonden kunnen worden zijn:
1. Staphylococcus aureus.
2. Enterobacteriaceae (waaronder E.coli en Salmonella)
3. Listeria monocytogenes.
4. Campylobacter sp
5. Clostridium sp

Ad 1. Staphylococcus aureus is een bacterie die zowel bij de mens als dier infecties kan geven. Bij koeien is deze bacterie berucht om de infectie van het uier (mastitis). Deze infectie gaat altijd gepaard met een verhoogde concentratie van ontstekingscellen in de melk al voordat er bacterien in de melk worden aangetroffen. Er wordt bij de productie van melk op dit celgetal gecontroleerd dus het risico op besmetting vanuit het uier is laag. Veel mensen zijn drager van S. aureus en bij onhygienisch werken bestaat het risico dat de melk gecontmineerd wordt. S. aureus is een verwekker van wondinfecties en steenpuisten. Pas dus op met kaas maken als je (geinfecteerde) wonden hebt aan je handen. Sommige S. aureus soorten kunnen gifstoffen maken (enterotoxinen) die niet geneutraliseerd worden dmv verhitting.

Ad 2. De enterobacteriaceae zijn een grote groep bacterien (staafvormigen) die veelal behoren tot de normale darmflora. Soms kunnen deze bacterien infecties veroorzaken waarbij E.coli de meest voorkomende is. Er zijn verschillende varianten van E. coli bacterien ze kunnen varieren van onschuldig tot veroorzakers van ernstige ziekten. Bij koeien kan E. coli onder andere uierontsteking veroorzken en dan in de melk komen. Maar meestal is het een besmetting door met mest besmette melk. Bij mensen kunnen E. coli bacterein verschillende infecties geven. Er zijn verschillende soorten E. coli zoals bv enterohemorrhagische E .coli (EHEC). Een besmetting met E. coli bacterien is makkelijk te herkennen omdat dit gasvormende bacterien zijn.
Salmonella beoort ook tot de enterobacteriaceae maar is geeft geen gasvorming. Salmonella in de melk komt via de mest en er zullen dus altijd ook E. coli bacterien bi zitten (die wel gasvormen).

Ad 3 Listeria is een bacterie die bij dieren en mensen listeriose kan veroorzaken. Ook bij mensen vaak gepaard gaand met een hersenvliesontsteking. Mensen met een verminderde weerstand (zoals, zuigelingen, zwangeren en ouderen) zijn gevoeliger voor infectie met Listeria. De meeste besmettingen vinden plaats door onvoldoende hygiene tijdens de productie. Listeria is een microorganisme dat ook bij lage temperatuur (4 C) kan groeien. Als met listeria besmette producten langer tijd bij deze temperatuur bewaard worden kunnen er grote hoeveelheden bacterien in zitten.

Ad 4. Campylobacter is een van de meest voorkomende bacteiele vewekkers van acute diarree. Er zijn besmettingen beschreven die verooraakt worden door besmette melk maar dit is zeer zeldzaam. Daarbij is deze bacterie gevoelig voor zout en is het risico bij gepekelde producten nog lager.

Ad 5. Clostridium tyrobutyricum (boterzuurbacterie) is verantwoordelijk voor laat los. Het is een sporenvormende bacterie en soren zijn zeer lastig te doden. Pasteuriseren is niet voldoende hiervoor. link

De rede dat kattenbakken verschonen en werken in de tuin wordt ontraden is het risico op besmetting met de parasiet Toxoplasmose. Bij een eerste infectie tijdens de zwangerschap kan dit afwijkingen bij de vrucht veroorzaken. Toxoplasma cysten worden door carnivoren (katten) uitgescheiden in de ontlasting en komen dus met name in de omgeving (grond) voor. De kans op toxoplasma infectie door drinken van melk van een met toxplasma besmette koe is verwaarloosbaar. Er wordt in de literatuur wel gesproken over infecties die geassocieed zijn met het drinken van melk maar waarschijnlijk gaat het daarbij om een besmetting vanuit de omgeving. Acute toxoplamsa infectie bij de mens geeft een griepachtig beeld vaak gepaard met klierzwelling.
Pieter-Jan

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten