Bij jouke kaasmaken met Reza en Michel

Met anderen kaasmaken, oproep en updates.
Bericht
Auteur
michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#26 Bericht door michel92 » 13-09-2018 17:48

Hoi mede kaasmakers

Die pan neem ik zeker mee, het is wel een normale kookpan voor op het fornuis en geen weck ketel oid! De rest wat ik nodig heb neem ik ook mee ( vormen , kaasdoeken , thermometer etc )
Ik wil ook wat meenemen voor de inwendige mens , maar volgens mij is alles al voorzien😁.
Als er nog iets is wat ik meenemen kan dan hoor ik het graag . Tot snel! Groet Michel

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#27 Bericht door Jouke » 13-09-2018 19:08

Ik weet niet wat Reza van plan is om mee te nemen voor de lunch, maar misschien kunnen jullie allebei een gedeelte meenemen?
Zorg ik voor wat broodjes en jullie voor wat andere dingen. Is dat iets?

Ik heb vandaag 2 mooie butterkasen gemaakt en een dikke blauwe camembert.
De kleine butterkase van een pond kunnen we aansnijden, zodat jullie ongeveer weten wat we gaan maken.
De grote van ongeveer 3 kilo bewaar ik voor de meeting in november.
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#28 Bericht door Jouke » 19-09-2018 12:25

Als jullie mij in een PB jullie telefoonnummers sturen, dan zal ik, met jullie welnemen, een WhattsApp groepje aan waarin ik mijn adres kan doorgeven.
Het is wel praktisch als jullie weten waar je al je spullen mee naartoe moet zeulen...

Hebben jullie allemaal WhattsApp en is dat een idee?
Per mail kan uiteraard ook; geef dan even jouw mailadres door in een PB :-)
Afbeelding

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#29 Bericht door Friemeltje » 05-10-2018 09:24

1 Nachtje!!! Zin in!!!!!! :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :} :}

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#30 Bericht door Vera » 05-10-2018 20:28

Rustig maar Friemeltje.... :roll:

Jeetje Jouke waar ben je aan begonnen? Hahaha..... met 5 man in je keuken, hoe groot is die?

Gaat zeker goedkomen....
Ik wens jullie een heel leuke dag en gaan jullie je vooral te buiten aan een (beeld)verslag! Michel als je nog 'casinopennen' hebt, geef Jouke er een paar voor mij. Je was jouw pen hier vergeten en dat is echt een heel fijn pennetje. Ik schrijf er dagelijks mee.

:wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#31 Bericht door Jouke » 05-10-2018 22:10

Vera schreef:Rustig maar Friemeltje.... :roll:

Jeetje Jouke waar ben je aan begonnen? Hahaha..... met 5 man in je keuken, hoe groot is die?

Gaat zeker goedkomen....
Ik wens jullie een heel leuke dag en gaan jullie je vooral te buiten aan een (beeld)verslag! Michel als je nog 'casinopennen' hebt, geef Jouke er een paar voor mij. Je was jouw pen hier vergeten en dat is echt een heel fijn pennetje. Ik schrijf er dagelijks mee.

:wink:
Gaat helemaal goed komen. Mijn keuken is al klein voor 2....
We maken erwel wat van.
Ik heb voor mijn verjaardag een weckketel gekregen!!! :D :D
Afbeelding

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#32 Bericht door Friemeltje » 06-10-2018 19:15

Het was super!
Mega stroom aan info, ben nog duf :P
Lekkere kaasjes geproefd, ook de mijne zijn kritisch beoordeeld! Goeie punten ter verbetering voor de volgende ronde.

Erg gezellig, veel chaos, wei en wrongel overal! :oops: :lol:

Lekkere kaasjes mee naar huis, moeten een half jaar liggen....zucht, hoe gaan we dat vol houden!


Met veel dank aan de Chef, Jouke!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#33 Bericht door Vera » 06-10-2018 20:40

Friemeltje schreef:Het was super!
Mega stroom aan info, ben nog duf :P
Met veel dank aan de Chef, Jouke!
Hahaha, Jouke ligt voor lello denk ik....
Wat leuk chaos, daar is Jouke helemaal dol op!
Fijn zo'n bericht.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#34 Bericht door michel92 » 06-10-2018 21:24

Het was een super gezellige dag, en heb er veel van opgestoken ( hopelijk : )

bedankt iedereen!!

Reza
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#35 Bericht door Reza » 06-10-2018 21:58

Heel gezellig inderdaad.
Ook veel opgestoken.
Dank aan iedereen, maar vooral Jouke.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#36 Bericht door Jouke » 08-10-2018 07:42

Het was zeker erg gezellig! Bedankt mannen en Janice (schrijf ik dat goed?) voor de geweldige chaos.
Ik zal straks even een klein verslagje maken en wat foto's uploaden.

Ik had zondag rond een uur of 11 het huis weer aan kant :wink: :D
Afbeelding

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#37 Bericht door Friemeltje » 08-10-2018 10:40

Ja Janice helemaal top.

Kaasjes zien er mooi uit en doen het goed, heel benieuwd naar de uitkomst.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#38 Bericht door Jouke » 08-10-2018 16:14

Ik heb geprobeerd het in chronologische volgorde op te schrijven, maar ik ben door de chaos de draad een beetje kwijtgeraakt. Het kan zijn dat het niet allemaal in de juiste volgorde staat, maar dat mag de pret niet drukken… ;-)
Als ik nog wat vergeten ben: feel free….

Terwijl ik nog melk aan het halen was, kwamen Reza en Michel al rond half tien bij Rob binnenvallen. Gelukkig was Rob nog even thuisgebleven 

Rond 10 uur kwam ook Kris met zijn vrouw Janice aan op de scooter en toen waren we compleet.

Het was meteen al een grote bende met alle meegebrachte spullen. De tafel stond al vol met lekkers, het aanrecht vol met emmers melk en de vloer begon ook al wat minder zichtbaar te worden.

De planning was: Gruyère, Butterkase en brie/camembert te maken. Omdat de keuken toch wel wat klein bleek voor 3 pannen tegelijk, hebben we de pan met melk voor de brie/camembert even gelaten voor wat hij was en zijn we eerst begonnen met Gruyère en Butterkase.
Ik had de dag ervoor een mooie 25 liter elektrische weckketel gekregen, dus die konden we mooi uitproberen. En mijn andere 30 liter pan ging op het gas.

Toen de melk stond te stremmen hebben we elkaars kazen geproefd en bekritiseerd.
Welke mij het meeste bij is gebleven is de “abdijkaas” van Reza. De kaas was heerlijk smeuïg en zacht en smaakvol. De korst vond ik heel bijzonder. Reza maakt natuurkorsten met B-Linens. Dat ga ik zeker ook proberen! Michel was behoorlijk gecharmeerd van de komijnekaas.
Afbeelding
Afbeelding

Ondertussen hadden we bij beide pannen gekeken naar de vloktijd. Hoe zie je nou dat het “vlokt”, wat is dat nou precies. Volgens mij was het heel duidelijk voor iedereen. Echt leuk om er even extra bij stil te staan. De Gruyère vlokte na 19 minuten: 9 minuten erbij gedaan en toen de breuk gecheckt. Die was nog niet helemaal goed, dus 4 minuten erbij en toen was het wel goed.
De Butterkase vlokte na 15 minuten al, dus: 7 minuten erbij en toen was de breuk ook nog niet perfect. Ook 4 minuten erbij deed de truck.
En toen konden we echt aan de slag.
Kris en Janice ontfermden zich over de Butterkase en Reza en Michel waren met de Gruyère bezig.
Afbeelding

Tijdens het wachten op de stremming, hebben we ook nog de heerlijke Marokkaanse koekjes van Reza gegeten en thee en koffie gedronken.
Afbeelding

Het was heel leuk om het verschil te kunnen zien tussen een kaas die gewassen wordt en een die niet gewassen wordt. De wei heeft een andere kleur, de wrongel komt er anders uit te zien en voelt en smaakt ook anders.

Ikzelf heb geprobeerd om mijn handen uit de pannen te houden, maar heb stiekem wel af en toe wat wrongel gevoeld en geproefd.

Geluncht hebben we ook nog tussendoor. Verse broodjes, halal vleeswaren, kaas (!), jam, hagelslag, verse eitjes van de kippen van Michel (die wonderbaarlijk goed gekookt waren  ).
Wat een luxe!

Wat ikzelf vaak “blunder” bij de Butterkase, ging ook vandaag weer fout….
In het recept staat: eerst naar 35 graden verwarmen voordat het stremsel erin gaat. Ik vergeet dat nog wel eens en dan is het na het snijden voorzichtig omscheppend verwarmen. Ik maak daar wel heerlijke kazen mee, dus geen nood gelukkig…

We hadden gezamenlijk gekozen om de Butterkase met honingklaver te kruiden en de Gruyere naturel. Dan zijn de kaasjes ook gemakkelijk te herkennen thuis. Dus: gedroogde honingklaver even opgekookt en laten afkoelen.
We vergaten het nog bijna toe te voegen aan de wrongel, maar het ging netaan goed 
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Toen de kazen onder de persen stonden en we de pan met brie/camembert hadden gestart, hebben we nog zelfgebakken cup cakes gesnoept die Kris en Janice hadden gemaakt. Leuk detail: eetbaar papier bedrukt met toepasselijk plaatje en tekst! En ze waren heerlijk!
Afbeelding

De wrongel voor de brie werd door Michel vakkundig in 4 vormen geschept en daarna door Kris steeds aangevuld als het een beetje ingezakt was.
Afbeelding

Tussendoor hebben we vast wat afgewassen en opgeruimd en de perskazen gedraaid en weer onder de persen gezet.
Afbeelding
Het was nog steeds een grote bende in de kamer en de keuken en alles plakte van de wei.

Langzamerhand waren de brietjes ver genoeg uitgelekt om een beetje te hanteren en de kazen waren onder de perzen vandaan. We hadden met de gruyère 6 pondsvormen gevuld en met de Butterkase 3 kilovormen en een geperforeerde pondvorm gebruikt.
Die hebben we eerlijk verdeeld, dachten we. Michel heeft een extra pondje Gruyère mee naar huis genomen, omdat hij een iets kleinere Butterkase had.

Rond een uur of 6 heb ik alle gasten uitgezwaaid en had ik het rijk weer alleen.
Tijdens het opruimwerk vond ik nog het 6de pondje Gruyère als verstekeling tussen de troep. Die waren we helemaal vergeten.

Tot “overmaat van ramp” had Rob opgebeld om te vragen of hij gasten mee kon nemen om bij ons te komen eten. Hahaha! Ik zei: ik vind het goed, als ik maar niet hoef te koken!
De keuken was schoon toen de visite kwam, maar ik had nog wel wat vuile emmers en een weckpan “verstopt”. Die heb ik de volgende ochtend gesopt.

Mijn kaasjes (voor pekelen):
Gruyère: 508 en 653 gram
Butterkase: 665 gram
Brie: 427 (vanmiddag gewogen)

Als jullie ook de gewichten even doorgeven, weten we wat de opbrengst was.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Reza
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#39 Bericht door Reza » 08-10-2018 21:00

Heel leuk verslag Jouke.

Ik wil nog eraan toevoegen dat Chris ook nog een heel lekkere dadel-notentaart had meegenomen.

Verder vond ik het idee van Chris om simpelweg een zakje Duyvis dipsaus te gebruiken als kruidenmengsel in de kaas heel origineel en geslaagd. Ik ga dat ook een keer doen.

Ik heb net gewogen. De camembert is 465 gram. De Butterkäse 609 gram. En de Gruyère 792 gram.

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#40 Bericht door Friemeltje » 08-10-2018 22:05

Zoals eerder getyped, een super geslaagde dag met bom vol info!

Ik ben er achter gekomen waarom de eieren halfzacht of halfhard waren!
Na wat denken kwam ik er achter, met gas duurt het langer voor het water kookt, dus dan hebben de eieren wat langer als je na het koken het "gas" uit doet en dan de deksel er op, timer op 5 min en tada hard gekookte eieren.
Met Inductie en die snelheid misschien een min of 6 tot 7.

Mijn butterkase: 612
Mijn Guyère: 630
Mijn Brie/Camembert: 453
Mijn enthousiasme: te hoog! :D

Stiekem al wat testjes aan het doen, de creativiteit en ideeën spatten er vanaf.
Dus wie weet binnenkort meer experimenten :D


Mijn kaasjes waren ook getest!
Ik moet langer roeren, weet nu wat er "mis" is gegaan wat ik nog aardig kan verbeteren.

Moet ook zeggen dat met de hoeveelheid melk er gewerkt is, is beter dan minder.
Als ik zorgvuldig door de melk roer dan "maal" ik het sneller fijn dan dat het gebeurde met ca 25liter melk, maar het kan misschien te maken hebben met het stremmen van mijn melk. Wie weet! ik wil snel gaan testen.
Word vervolgd.


Jouke:
Gruyère: 508 en 653 gram
Butterkase: 665 gram
Brie/Camembert: 427 (vanmiddag gewogen)
-------------------------
Totaal: 2253 gram

Reza:
Gruyère: 792 gram
Butterkäse: 609 gram.
Brie/Camembert: 465 gram
-------------------------
Totaal: 1866 gram

Michel:
Guyère: 513 gram en 333 gram
Butterkäse: 849 gram
Brie/Camembert: 419 gram
-------------------------
Totaal: 2114 gram

Kris:
Guyère: 630 gram
Butterkäse: 612 gram
Brie/Camembert: 453 gram
-------------------------
Totaal: 1695 gram

--------------------------
--------------------------

Totaal:
Guyère: 3429 gram
Butterkäse: 2735 gram
Brie/Camembert: 1764 gram
-----------------------
totaal opbrengst: 7928 gram

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#41 Bericht door Vera » 09-10-2018 20:16

Hahaha, een kok die geen eitjes kan koken....

Als ik dat zo teruglees hadden jullie allemaal een geweldige dag!
O grappig Jouke verstopte vieze pannen.
Ik moet even zoeken, maar we hebben ooit een verhaal getracht te schrijven jammer dat het halverwege stopt. Misschien dat we inspratie opdoen en verder kunnen schrijven....

Citaat:

Roos begint met een nieuwe hobby

Roos stuitte ergens in een tijdschrift op een artikel over een hobbykaasmaker. Omdat ze zelf al zeep en kaarsen maakte sprak het haar direct aan. De man beschreef het proces, de ingrediënten en de gebruikte materialen een beetje, het leek allemaal helemaal niet zo moeilijk. Kaasmaken, dat leek een peuleschilletje.

De volgende dag liep ze langs het melkschap ik de supermarkt en gooide 5 pakken melk – van die lang houdbare, want ze wist niet wanneer ze ertoe zou komen om melk te maken - en een pak karnemelk in haar karretje.
Zo, de eerste stappen op kaasmaakkunstgebied. Stremsel, waar zou je dat kunnen kopen? Zou gelatine misschien iets zijn? In het artikel stond dat de melk een soort gelei moest worden. Kaasmaken leek niet moeilijk, dus zij ging ook niet te moeilijk erover doen. Het zou best lukken met gelatine.

Thuis gekomen, dook Roos gelijk in de kast. Ze moest een vorm hebben en een kaasdoek. Mmmmm een lege boterkuip.....Dat zou het wel doen als vorm. Met de soldeerbout van haar man, smolt Roos voorzichtig wat gaten in de vorm. Trots hield ze haar vorm omhoog. Ja dat was hem. Een oud tshirt moest dienst doen als kaasdoek. Jemig een volger had ze ook nog nodig om te persen , wat kon ze daar nu voor gebruiken?

Plots bedacht ze dat ze in de schuur nog een oud deksel van een olievat had liggen , ze wist dat kaasmaken alles te maken had met rijping van bacterieen, dus besloot ze dat het geen kwaad kon om dat te gebruiken , ze had het vroeger gebruikt als deksel van de mestput, maar nadat ze er eens doorgezakt was en ze het uit de put had moeten vissen , hadden haar man en zij er een ander deksel voor gekocht.

Had ze nu alles? Ja, dus waarom maar niet gelijk beginnen. Ze had een Engels recept van internet gehaald - melk warmen naar 89 graden en dan karnemelk erbij.
Logisch die temperatuur, even bijna aan de kook brengen was goed voor de zuiverheid van de melk. Ze had wel begrepen dat properheid belangrijk was. Ze stopte al haar materialen in de chloor, schoner kon niet. Maar niet afdrogen, wie weet wat voor schimmelkiemen er op haar theedoek zaten.
O,o, even niet op de melk gelet, die was aan de kook geraakt. Nou ja hoe heter, hoe beter.

Nu de karnemelk erbij, ook maar even aan de kook brengen.
Half uurtje wachten en dan de gelatine erbij.
Gelatine maar vast voorweken net als wanneer je pudding maakt.
Hop, dat wordt vast mooi stevige kaas.
Nu weer wachten, kaasmaken is wachten, kaas heeft tijd nodig.

En zowaar na een half uurtje is het gelei geworden. Snijden met mijn broodmes, stukjes van een centimeter ongeveer. Roos begon te snijden.

Ah, telefoon, haar schoonmoeder, daar was ze niet blij mee. Schoonmoeder wist alles altijd beter en kon alles altijd beter.

Roos vertelt haar schoonmoeder van haar kaasavontuur.
'Maar kind, zo maak je geen kaas. In mijn jeugd op de boerderij heb ik vaak gezien hoe kaas werd gemaakt. Die melk moet helemaal niet zo heet gemaakt worden en hoe kom je op de idee om gelatine te gebruiken?'

Nou moeder, de groeten, ik moet terug naar mijn kaas en ik hoop niet dat we elkaar binnenkort weer spreken sprak Roos en smeet de telefoon op het aanrecht.

Dat mensje denkt echt dat ze alles beter weet.

Verdraaid ze was vergeten het gas onder de pan uit te draaien, getver, melk overgekookt, alles zat onder en over een kwartiertje kwam manlief thuis. Na een dag werken wilde die graag in een schoon en lekker ruikend huis komen en een fikse versgekookte maaltijd op zijn bord krijgen. Wat nu......

Roos floot naar haar hond, Rex, om hem gauw zoveel mogelijk van de overgekookte melk van de grond te laten likken. Zo, de vloer was schoon. Nu de pan met gloeiende melk nog naar de schuur zien te krijgen, om af te koelen. "Weet je wat, dacht Roos, ik hou een kommetje van de dikker wordende melk hier, en maak er maar snel pudding van, heb ik vast een toetje. Nou alleen even naar de afhaal-Chinees." In haar haast naar de Chinees te gaan vergat zij Rex de keuken uit te sturen, en de grote pan naar de schuur te brengen. Rex ging op zijn achterpoten tegen het aanrecht staan.

Toen Roos terugkwam was de ramp compleet. Rex had de grote pan met steeds dikker wordende melkbrij van het aanrecht getrokken en had alles over zich heen gekregen.
Omdat ze nogal een ruime hoeveelheid gelatine gebruikt had, (ja, anders werd het nooit zo dik als kaas natuurlijk) bleef dat een enorme tijd nawerken, ook toen het ovor Rex heen uitgegoten was geworden.
De hond zat een soort ingepakt in een glimmende, gelateuse deken van dikke melk. Het zag er afschuweljjk uit. In zijn stress had Rex geprobeerd om de melk van zich af te schudden, maar dat was slechts ten dele gelukt. Gevolg was wel dat de hele keuken, van afzuigkap tot aan de lade onderin de oven, vol zat met dikke melkkwabbers die tergend langzaam in grote klodders van de kastjes naar beneden dropen.
Tot haar verbazing zag ze dat er ook nog een heleboel in de pan was blijven zitten, zodat ze nu een halve pan met dikke melk overhad. De rest hing verspreid door de hele keuken en over de hond...

Net toen ze het even niet meer wist ging de telefoon. 'Ja Roos, met mij' sprak haar echtgenoot Koos, 'ik ben over een half uur thuis en Boos, mijn chef eet met ons mee. Maak je iets lekkers klaar?' En hij hing op. Ook dat nog dacht Roos. Maar ze zat niet snel bij de pakken neer. Mikte de pan met dikke melk even in de tuin, Rex erachteraan natuurlijk. Zo dat vieze mormel was ze kwijt voorlopig. Nu even de keuken schoonmaken. Ze pakte eerst maar de stofzuiger, die dikke kwabben melk overal kon ze net zo goed opzuigen. Al na een minuut knalde er iets en begon de stofzuiger te roken. Oh help, kortsluiting zeker. Dan maar anders aanpakken. Ze gooide wild wat emmers heet water in het rond. Als de buitenkant schoon was kwam morgen de rest wel. Voor het oog moest het schoon zijn.
dan hoort ze achter zich ineens een kuchje, ze kijkt om en wie staat er op de doorweekte keukenmat? Haar zo niet geliefde schoonmoeder....

"Dag lieverd" zei Doos, haar schoonmoeder, met een lijzige stem. "ik zie dat het hier gesneeuwd heeft, en dat Koos een sneeuwpop in de vorm van een hond heeft gemaakt in de voortuin. Wat is mijn lieve zoon toch creatief! Bij ons heeft het nog niet gesneeuwd, vreemd.... Maar ja, ik hoorde dat jij een nieuwe hobby hebt, kaasmaken. Ik heb daarom voor jou een kraam gereserveerd op de ambachtelijke markt overmorgen, zaterdag. Laat jij nou eens zien dat je ook wat kunt en stal al jouw zelfgemaakte kazen daar uit. Ik heb reeds aan al mijn vriendinnen verteld dat mijn schoondochter eindelijk ook iets presteert, dus stel mij niet teleur. Je hebt toch wel fantastische kazen om te tonen? Nou, laat mij niet afgaan in de ogen van mijn vriendinnen, ik reken op je zaterdag. Dáág." Arme Roos trok wit weg, maar kon niet méér doen dan flauwtjes iets mompelen.....
O, daar hebben we Koos en Boos!

Gelukkig had Roos het Chinese eten op de eettafel achtergelaten, dus ze trok resoluut de keukendeur achter zich dicht en liep naar de voordeur om de heren binnen te laten. Als ze nu maar gewoon de keukendeur dicht liet, zou het misschien nog wel goed komen, dacht ze.

"Dag lieverd" Zei ze vriendelijk tegen haar man en gaf Boos een hand.
"Ik hoop dat u van Chinees eten houd, want ik heb een hele tas vol en we kunnen direct aan tafel."
Haar man fluisterde haar in de hal verbeten toe dat hij wel iets bijzonderders had verwacht dan doodgewoon Chinees eten en dat er iets glibberigs in haar haar hing. Toen ging hij Boos voor naar de woonkamer.
Roos perste er een geforceerde glimlach uit en probeerde niet in tranen uit te barsten.

Ondertussen in de keuken...
Doordat ze net een paar flinke emmers water in de rondte had gesmeten, begonnen de kaaskwabben in rap tempo op te lossen en naar beneden te druipen.
Langzaam maar zeker vloeide achter de gesloten keukendeur alle kwabben bijeen en werd de vloer bedekt met een laag kazige vloeistof

Dit is het topic:
het-kaasmaakforum-kaasverhaal-t568.html
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#42 Bericht door Jouke » 10-10-2018 10:40

Ach ach, het verhaal van Roos. Wat een gedoe om dat af te krijgen zeg. Maar wel weer superleuk om al haar fratsen even terug te lezen. Eigenlijk was ik Roos een beetje vergeten... :roll:

Misschien krijg ik nog wel inspiratie om er wat aan toe te voegen. Of iemand anders van de nieuwe leden ;-)
De rampzalige twists hoeven niet perse autobiografisch te zijn hoor 8)
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#43 Bericht door Jouke » 10-10-2018 12:47

Even voor de geintereseerden nog de totale opbrengst:


Jouke:
Gruyère: 508 en 653 gram
Butterkase: 665 gram
Brie/Camembert: 427
-------------------------
Reza:
Gruyère: 792 gram
Butterkäse: 609 gram.
Brie/Camembert: 465 gram
-------------------------
Michel:
Gruyère: 513 gram en 333 gram
Butterkäse: 849 gram
Brie/Camembert: 419 gram
-------------------------
Kris:
Gruyère: 630 gram
Butterkäse: 612 gram
Brie/Camembert: 453 gram
-------------------------


Totaal:
27 liter melk - Gruyère: 3429 gram
20 liter melk - Butterkäse: 2735 gram
10 liter melk - Brie/Camembert: 1764 gram
-----------------------
totaal opbrengst: 7928 gram
Afbeelding

michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#44 Bericht door michel92 » 11-10-2018 00:26

Nou wat een leuk verslag Jouke, alsof ik er weer helemaal op nieuw bij was! :D .

het was een super geslaagde dag, en smaakt naar een vervolg?

heel veel plezier 3 november, waar ik helaas niet bij kan zijn :cry: maar er volgen vast meerde dagen.

Groetjes Michel

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#45 Bericht door Jouke » 18-10-2018 23:11

Meteen een klein experiment aan het doen met de 2 baby Gruyeres.
Ze hebben beide een natuurkorst.
1 smeer ik met olijfolie en de ander bevochtig ik steeds met pekel.

2 verschillende methodes die beiden beschreven worden op internet en ik heb nu zo leuk 2 ongeveer gelijke kaasjes om eens te kijken wat het verschil is. Links olie, rechts pekel.

De butterkase met brandnetel heb ik toch maar gecoat. De korst was te kraterig. Op de foto is de coating nog nat.
Afbeelding

De camembert ligt braaf te doen wat hij moet doen: ruikt lekker fris en ontwikkelt wat pluis.
Hij ligt sinds dag 3 in de gewone koelkast en is er soms een dag of 2 niet uitgeweest. De rijping gaat hierdoor lekker langzaam en ook de schimmel komt langzamer op gang.

Afbeelding
Afbeelding

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#46 Bericht door Friemeltje » 19-10-2018 09:03

Jouke schreef:De butterkase met brandnetel
*Honing klaver :)

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#47 Bericht door Friemeltje » 18-11-2018 20:05

Na een ontploffende gruyere en een zeer stevige camembert, is nu de butterkase met honing klaver aangesneden, en oh boy!!! die is lekker!

Hulde aan Jouke, hopelijk komen we er nog achter waar we die honing klaver kunnen kopen.

En sterkte Jouke!

Henriette

honingklaver

#48 Bericht door Henriette » 04-12-2018 21:28

Bij firma Rademaker in De Hoef is het ook te koop maar als je even een kleine hoeveelheid wilt hebben kun je me een pb sturen en kan ik je wat toesturen.

groetjes,

Henriette

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#49 Bericht door Friemeltje » 05-12-2018 17:35

@Henriette

Ik ben ondertussen de gelukkige eigenaar van een kilo Honingklaver.
Wilde daar wel meer kopen, maar helaas geen info... :(

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast