Rondleiding en workshop bij Kaaslust

Met anderen kaasmaken, oproep en updates.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#251 Bericht door Jouke » 22-04-2019 10:43

Als jullie blauwe wat kouder staat dan de mijne, kan het gewoon wat langer duren hoor. Zolang het fris ruikt, komt het wel goed.
En het helpt om hem ruimte te geven, dus niet in een te krap passend bakje plaatsen.
Afbeelding

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#252 Bericht door Knuddefrutje » 22-04-2019 11:04

Mijn neus werkt prima, sinds vanmorgen zit er blauw op mijn kaas 😁

michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#253 Bericht door michel92 » 22-04-2019 16:55

Afbeelding

Afbeelding
Mijn niet geperste blauwschimmel van de kaasmaakdag, hier en daar een zwart plukje schimmel. En een beetje muf. Komt dit nog goed ?

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#254 Bericht door Friemeltje » 22-04-2019 17:13

Ik zou het zelfde doen met een normale witschimmel kaasje, het plukje zo goed/voorzichtig mogelijk verwijderen.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#255 Bericht door Vera » 22-04-2019 18:18

Ow Michel die wordt heerlijk!
Inderdaad echt enge plekjes gewoon wegsnijden. Op welke temperatuur rijpt deze?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#256 Bericht door Nils » 22-04-2019 19:47

Dat gaat perfect. niks geen gesnij in zo'n mooi kaasje! ben je nou helemaal betoeterd! :D Hoe enger het er van buiten uit ziet, hoe beter het gaat!. Zolang hij niet begint te "lopen" in ieder geval. Je zou de buitenkant met wat pekel (6%) kunnen wassen af en toe. Die van mij was ook niet geperst, en in nog helemaal wit. Waarschijnlijk toch wat koeler in de bunker

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#257 Bericht door Vera » 22-04-2019 19:55

Nils schreef:Dat gaat perfect. niks geen gesnij in zo'n mooi kaasje! ben je nou helemaal betoeterd! :D Hoe enger het er van buiten uit ziet, hoe beter het gaat!. Zolang hij niet begint te "lopen" in ieder geval. Je zou de buitenkant met wat pekel (6%) kunnen wassen af en toe. Die van mij was ook niet geperst, en in nog helemaal wit. Waarschijnlijk toch wat koeler in de bunker
Nee ik ben niet betoeterd Nils, maar echt enge plekjes - helder rood en helder geel haal ik wel degelijk weg hoor!
Maar wat ik ook schreef die wordt echt geweldig lekker!
Ik heb juist deze Pasen ook een echte lekkere griezel aangesneden. Zag er niet uit, maar was perfect van smaak.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

Blauwschimmel

#258 Bericht door Leonberger13 » 23-04-2019 10:41

Mijn Blauwe was een dagje niet uitgelaten vanwege een korte paasvakantie maar gisterenavond was het dan weer zover. Luchten en drogen gedurende een half uurtje en kwamen de eerste pluizen. Ben wel heel benieuwd hoe het verder gaat.

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#259 Bericht door Leonberger13 » 23-04-2019 10:49

Kan iemand me vertellen hoe een foto kan worden meegegeven die ik in mijn mailbox heb staan.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#260 Bericht door Jouke » 23-04-2019 10:51

Vera schreef: Nee ik ben niet betoeterd Nils, maar echt enge plekjes - helder rood en helder geel haal ik wel degelijk weg hoor!
Maar wat ik ook schreef die wordt echt geweldig lekker!
Ik heb juist deze Pasen ook een echte lekkere griezel aangesneden. Zag er niet uit, maar was perfect van smaak.
Ik doe dat ook hoor. Maar ik snij niet, ik schraap heel voorzichtig zodat ik de iets hardere korst niet beschadig. Ik doe da took met die rare zwarte schimmel die zo hoog op de steeltjes staat (hoger dan de blauwe en witte pluisjes)
Afbeelding

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#261 Bericht door Knuddefrutje » 23-04-2019 12:59

Aspergillus!
Dat is ook wel een griezeltje....

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#262 Bericht door lily » 23-04-2019 13:57

die van mij is nog steeds wit ruikt onder tussen wel muf
Ja nu ga ik echt LOS

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#263 Bericht door Vera » 23-04-2019 19:29

Grappig die verschillen, van nog wit tot ernstig aan de schimmel. Allemaal uit hetzelfde vat.
Ik schrap ook hoor Jouke, snij niet echt in de korst.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#264 Bericht door michel92 » 23-04-2019 19:37

nou ik heb hem vandaag maar even gewassen met 6 % zout water zoals nils zei, dat had ik al eerder gedaan met een natuurkorst van Reza en dat werkte perfect.
nog een paar weekjes geduld voor het resultaat

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#265 Bericht door Nils » 23-04-2019 19:38

Grapje hoor Vera. Maar jullie moeten niet zo ruw zijn voor jullie kaasjes. Mochten er echt gekke dingen op de kaas gaan groeien dan moet je je afvragen waar die vandaan komen. Zoals Martin vertelde tijdens de workshop is rauwe melk veel weerbaarder als gepasteuriseerde melk. Als er vreemde schimmels groeien moet je goed kijken waar die vandaan komen. Anders kan je schrapen, poetsen e snijden wat je wil, maar dan zullen ze terug komen. In principe zou de blauwe schimmel het makkelijk moeten kunnen winnen

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#266 Bericht door Knuddefrutje » 23-04-2019 19:46

Afbeelding

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#267 Bericht door Nils » 23-04-2019 19:47

Gaat wel aardig toch?

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#268 Bericht door Knuddefrutje » 23-04-2019 20:08

Ja, tot zover gaat het goed 😊 zachtjes aan, ik heb geduld genoeg 😊

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#269 Bericht door Vera » 23-04-2019 20:31

Nils schreef:Grapje hoor Vera.
Grapje terug Nils. :wink:

Ik heb weinig last van echt rare schimmels gelukkig. Vorig jaar heb ik ge- experimenteerd. Ik had harde kaas gemaakt en die niet in de grot maar open en bloot in mijn provisiekamer laten rijpen met een natuurkorst. Dan zie je pas wat er allemaal in de rondte vliegt aan schimmeldingen, prachtige korsten kregen ze. Heel rustiek.

Nienke, zal het nu toch een match worden tussen jou en de schimmelkaas? Deze gaat in ieder geval goed.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#270 Bericht door Knuddefrutje » 23-04-2019 20:49

Ha Vera, ik weet het niet hoor. Deze heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt...
Ik twijfel wel waar ik m nu ga laten. Ik denk in de gewone koelkast. De zelfmaak-voorganger ging veel te hard. Mijn kaaskast is 11 graden...

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#271 Bericht door Jouke » 24-04-2019 07:33

Knuddefrutje schreef:Ha Vera, ik weet het niet hoor. Deze heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt...
Ik twijfel wel waar ik m nu ga laten. Ik denk in de gewone koelkast. De zelfmaak-voorganger ging veel te hard. Mijn kaaskast is 11 graden...
Als ie een eindje onderweg is met schimmelen, kun je hem heel goed in de gewone koelkast zetten. Dan gaat ie wel een stuk langzamer, maar dat kun je weer wat compenseren door hem wat langer of vaker te laten luchten op kamertemperatuur.

Die van mij staat in de gewone koelkast, maar die is nu bijna gestopt met aangroei. Hij gaat vanmiddag toch nog even terug in de grot heb ik besloten. En dan kijk ik streng hoe het gaat.
Als we het weekend weg zijn en ik heb geen tijd om te controleren, leg ik dat soort kaasjes uit voorzorg in de gewone koelkast. Dan weet ik zeker dat ze niet weggelopen zijn als we terugkomen :wink:
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#272 Bericht door Jouke » 24-04-2019 07:35

Leonberger13 schreef:Kan iemand me vertellen hoe een foto kan worden meegegeven die ik in mijn mailbox heb staan.
De foto even downloaden naar (bijvoorbeeld) je buroblad op jouw computer. Of op je telefoon opslaan als je met een smartphone bezig bent, zodat ie in jouw galerij terecht komt.

En dan kun je de foto kiezen vanaf die locatie als je op "voeg een foto toe" hebt geklikt.

Ik hoop dat het hiermee lukt.
Afbeelding

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

Schimmel

#273 Bericht door Leonberger13 » 24-04-2019 19:08

Toch maar even een fotootje. De ene schimmeld prima en de ander blijft iets achter. Zo lijkt het
Afbeelding

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#274 Bericht door Friemeltje » 24-04-2019 21:57

Wanneer komt de volgende kaas maak dag?
Ik wil graag een Goudse maken om de puntjes op de i te zetten.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#275 Bericht door Vera » 24-04-2019 22:16

Hahaha, punthoofd krijg ik van al die dagen.
Weet je Kris, ik laat het initiatief aan jou. Ga maar in contact met Jan Craens en Nils. Open een topic en hup. Friemeltjes eerste zelf georganiseerde evenement is een feit. Je kunt het... En wat je niet kunt daar help ik je wel bij.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast