Rondleiding en workshop bij Kaaslust

Met anderen kaasmaken, oproep en updates.
Bericht
Auteur
lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#301 Bericht door lily » 03-05-2019 15:59

de mijne is wel blauw
Ja nu ga ik echt LOS

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#302 Bericht door Nils » 03-05-2019 19:30

Kan zijn dat er wat geotrichum op gaat groeien, dat is niet vreemd als je met rauwe superverse koemelk werkt. Daar doe je weinig aan. Maar is ook absoluut geen ramp.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#303 Bericht door Jouke » 06-05-2019 10:00

Wat is eigenlijk een mooie leeftijd om hem te gaan aansnijden, Nils?
Afbeelding

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#304 Bericht door Knuddefrutje » 06-05-2019 13:19

De mijne is blauw met witte stippen/vlekken. Voelt droogfluwelig aan aan de buitenkant.

Ik heb gisteren een baby goudse aangesneden. Die was nogal zurig. Hij is natuurlijk ook pas 3 weekjes jong. Ik hoop dat de rest lekkerder wordt 😊

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#305 Bericht door Friemeltje » 06-05-2019 14:17

Foto's!

Maak die niet geweest zijn gek!!!

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#306 Bericht door lily » 06-05-2019 15:32

laat ik hem lekker nog even liggen
Ja nu ga ik echt LOS

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#307 Bericht door Knuddefrutje » 06-05-2019 17:57

De blauwe begint er wel wat creepy uit te zien. Fluffy, met witte vlekken, zwarte vlekjes en ook bruin. Hij ruikt best ok....

Afbeelding

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#308 Bericht door Leonberger13 » 06-05-2019 18:55

Ok....nog meer foto's
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#309 Bericht door Jouke » 07-05-2019 12:36

Knuddefrutje schreef:De mijne is blauw met witte stippen/vlekken. Voelt droogfluwelig aan aan de buitenkant.

Ik heb gisteren een baby goudse aangesneden. Die was nogal zurig. Hij is natuurlijk ook pas 3 weekjes jong. Ik hoop dat de rest lekkerder wordt 😊
Die blauwe klinkt wel alsof hij prima lukt dan , Nienke!

En die goudse laat ik dus nog maar even liggen :-)
Hij heeft het nog best naar zijn zin, voelt mooi soepel. Schimmelt een klein beetje op de coating, maar niets ernstigs.

Mijn blauwe is iets blauwer en iets minder wit dan de jouwe. Hij ligt al wel weer een tijdje in de gewone koelkast. De grot was even minder goed bereikbaar doordat de zeilen van de boot in de garage lagen (voor de koelkast-grot). Dus ik wilde niet het risico lopen hem te vergeten...
Afbeelding

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#310 Bericht door lily » 07-05-2019 15:21

de mijne is echt nog best wit tegenover die van jullie laat hem trouw uit voelt niet meer vochtig plakkerig aan heeft kleine spatjes blauw meer addertjes
Afbeelding



Morgen wil ik me gaan wagen aan de camembert uit het boek.
Zijn der nog dingen waar ik extra op moet letten????
Ja nu ga ik echt LOS

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#311 Bericht door Knuddefrutje » 07-05-2019 16:49

Haha, ik ben heel benieuwd naar de blauwe. Hij ligt nog steeds in de kaaskast. Zou ik hem moeten verplaatsen nu? Naar de gewone koelkast?
Ik hoop dat iemand eerder dan ik zijn blauwe wil testen. Dan kan ik vergelijken 😊

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#312 Bericht door Leonberger13 » 07-05-2019 17:14

Weet zeker dat iedereen na het lezen van jouw bericht nu in afwachting is van " wie is de eerste "

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#313 Bericht door Jouke » 08-05-2019 07:45

Ik zal van de week wel eens een boorproef nemen bij de blauwe.
Afbeelding

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#314 Bericht door lily » 08-05-2019 09:56

ben benieuwd

Heb zelf ook wel een boor maar heb eerlijk gezegd nog nooit een kaas geboord maar zou wel eens willen weten waar ik daar bij op moet letten.
En hoe ik dat aan pak
Ja nu ga ik echt LOS

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#315 Bericht door Friemeltje » 08-05-2019 10:59

Je pakt het met 2 handen aan.
De boor zet je op een plek in het midden, dan boor je er in, draai de boor 2 a 3x rond, dan trek je het terug.

Dan snij je een stukje van de kaas af, en zou je het weer terug kunnen stoppen.

Ik persoonlijk vraag me dan altijd af of het niet gaat schimmelen in de kaas omdat er daarna lucht bij gekomen in en omdat je het niet meer 100% terug kan proppen.


Maar pak gewoon een stuk/blok winkel kaas en boor een paar keer er in totdat je het onder de knie hebt, dan kun je het op je eigen kaasjes uitvoeren.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#316 Bericht door Jouke » 08-05-2019 11:08

Friemeltje schreef: Dan snij je een stukje van de kaas af, en zou je het weer terug kunnen stoppen.
Je snijdt het "dopje" met het stukje coating van je boorsel af en die stop je weer terug, want dan is je gaatje netjes dicht. Als een soort kurk, zeg maar.
Daaroverheen smeer je dan weer een laagje coating, zodat het gaatje luchtdicht is.
Friemeltje schreef:Ik persoonlijk vraag me dan altijd af of het niet gaat schimmelen in de kaas omdat er daarna lucht bij gekomen in en omdat je het niet meer 100% terug kan proppen.
Ik heb al een paar keer een kaasje geboord en het gaatje weer dichtgestopt. Er is nog geen schimmel ontstaan na het boren.
Belangrijk is wel dat het gaatje weer luchtdicht gesmeerd wordt met een beetje coating. Anders is het waarschijnlijk een ander verhaal.
En: niet de kaas met het gat een uur of wat laten liggen. Gewoon meteen het "dopje" terug in het gat steken.
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#317 Bericht door Vera » 08-05-2019 12:31

En zorgen dat je boor brandschoon is goed afwassen en ontsmetten.
Ik boor regelmatig in mijn kaas, schimmel in de kaas heb ik daarvan nog nooit gehad.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#318 Bericht door Jouke » 10-05-2019 17:12

Boorproef is geslaagd. Hij is goedgekeurd en dus meteen aangesneden. Hij moet wel iets op temperatuur komen voordat de smaak tot zijn recht komt.
Kaas is nog heel jong, maar wel heerlijk blauw qua smaak.
Ik ga volgende keer wel iets grotere gaten piercen. Van mij mag hij nog iets meer kleuren van binnen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#319 Bericht door thex » 10-05-2019 17:27

Leu die gaten van het extra ferment
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#320 Bericht door Knuddefrutje » 10-05-2019 18:33

Mooi Jouke!
De mijne wordt steeds gevlekter. Bruin,grijs en wit. Hij begint ook wat van vorm te veranderen. Spannend kaasje!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#321 Bericht door Nils » 10-05-2019 22:25

Even afborstelen, anders groeit het naar binnen. Of het mes er in

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#322 Bericht door lily » 10-05-2019 22:51

hoe komt het dat ze toch zo verschillend zijn de mijne is best nog wel beetje bleekjes bij de rest
Ja nu ga ik echt LOS

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#323 Bericht door Friemeltje » 11-05-2019 12:23

Verschillende omstandigheden.

De bak die jij gebruikt is anders.
De temp waarop jij je kaas laat rijpen is anders.
Andere handelingen die jij doet doen andere op een andere manier....

Dit geeft allemaal andere resultaten maar kan ook smaak verschillen veroorzaken.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#324 Bericht door Nils » 11-05-2019 21:48

Hier wordt het verschil in rijpen op een mooie manier duidelijkheid. De kaasjes komen allemaal uit de zelfde batch. Ieder rijpt ze bij andere opstanigheden. Resultaten zijn compleet verschillend. Dit is dus precies wat het vak van kaas-affineur inhoud!

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

Veenhuizer Goudse

#325 Bericht door Leonberger13 » 12-05-2019 14:56

Gisteren onze eerste Goudse aangesneden en opgepeuzeld bij een wijntje. Lekker maar een beetje te laag op smaak en behoorlijk gescheurd.
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten