Rondleiding en workshop bij Kaaslust

Met anderen kaasmaken, oproep en updates.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#226 Bericht door Knuddefrutje » 17-04-2019 17:10

In de vriezer Lily.
Je ontdooit het hele zakje heel erg goed voor je het open maakt. Daarna haal je eruit wat je nodig hebt. En dan doe je de zakjes zo goed mogelijk weer dicht en terug de vriezer in.
Niet open maken voor de inhoud goed ontdooit is. Dit om condensvorming op je poeders te voorkomen.

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#227 Bericht door lily » 18-04-2019 11:12

Dank je
Ja nu ga ik echt LOS

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#228 Bericht door Jouke » 18-04-2019 14:05

Ik heb mijn goudse pondje gecoat en hij ligt nu lekker in de grot.

De blauwe ligt ook in de grot (die heb ik 4 uur in de pekel gehad en daarna heb ik hem gepierced) Die mag elke dag even een half uurtje buiten spelen en daar zie ik nog geen blauw. Wel een paar miniplukjes wit...
Hij is wel veel droger dan ik gewend ben, maar dat is niet gek aangezien hij eventjes ligt geperst is geworden.
Afbeelding

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#229 Bericht door lily » 18-04-2019 16:22

Bij mij is ook nog weinig te zien.
Best spannend een ander laat de hond uit wij laten de kazen uit :D
Ja nu ga ik echt LOS

michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#230 Bericht door michel92 » 18-04-2019 17:05

Ik had de enige blauwschimmel kaas die niet geperst is, en ik zie rond de gaatjes die ik gepierced heb al wat poes groeien . Ben benieuwd!
Heb inmiddels thuis geprobeerd een Gouda te maken zoals we hebben gedaan op de kaasmaakdag, helaas bij het wassen van de wrongel sloeg mijn digitale thermometer op hol 😒
Dus na de nodige temperatuurschommelingen van d wrongel heb ik een Gouda kaas van 2 kg die qua werkwijze een beetje afwijkt 😉
Strax ga ik het op nieuw proberen met een nieuwe thermometer 🤟

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#231 Bericht door lily » 18-04-2019 17:17

suc6 vond hem best lekker
Ja nu ga ik echt LOS

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#232 Bericht door Friemeltje » 18-04-2019 20:32

Lekker? heb je hem al opgegeten?
Moet je hem niet eerst een beetje laten rijpen enzo?

michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#233 Bericht door michel92 » 18-04-2019 20:50

Nee Chris , Lilly bedoelde de kaas op de kaasmaakdag die ik had meegenomen

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

Hobby

#234 Bericht door Leonberger13 » 18-04-2019 21:02

We zijn goed bezig met z'n allen. Een leuke hobby met ontelbare verrassingen. Ben benieuwd hoe het bij mij gaat verlopen. De Goudsen zijn lekker gecoat en de Blauwen liggen fijn afgedekt in hun eigen trommel. Als vrienden gezamenlijk in hun grot.Alles lijkt het prima naar de zin te hebben.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#235 Bericht door Knuddefrutje » 18-04-2019 23:33

Ik heb net mijn emmers en bakken geschrobt. Morgen 40 liter melk halen en dan ga ik een grote dikke komijnenkaas maken 😊

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#236 Bericht door Friemeltje » 19-04-2019 07:23

Met nieuwe snij techniek!

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#237 Bericht door lily » 19-04-2019 10:06

hier nu 2 kilo goudse met al de geleerde dingen

maar ook zo n zin in schimmelkaas maken maar ja eerst wachten op de schimmel culturen vraag mij alleen af of de privé mail werkt heb Vera 2 keer gemaild maar hoor niks ben bang dat er wat mis is gegaan
Ja nu ga ik echt LOS

Reza
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#238 Bericht door Reza » 19-04-2019 10:20

Was er ook iets verteld over testen wanneer de wrongel rijp is en je kunt ophouden met roeren?

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

Wrongel rijp

#239 Bericht door Leonberger13 » 19-04-2019 11:13

Ja er was iets verteld en zelfs hebben een aantal mensen kunnen "voelen" wat rijpheid betekent. De wrongel in je handpalm nemen, moet een korrelstructuur hebben, uit elkaar vallen bij beweging van je hand in de vorm van licht kneden maar toch ook enigszins blijven plakken. Hierbij heb ik het dan wel over de Goudse.

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#240 Bericht door thex » 19-04-2019 13:04

Vergeet niet de glans te beoordelen. Glans betekent te vochtig, wat voor een klein kaasje nog wel zou kunnen (met korte bewaartijd), maar niet voor 1 die lang moet liggen rijpen.
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#241 Bericht door thex » 19-04-2019 13:06

Daarnaast: bij vullen steeds zorgen dat de wrongel onder water/wei staat, dus niet alle vocht aftappen. Dan een stuk in 1 geheel oppakken en in de mal stoppen. Vooral dit niet in delen doen. De kaas gaat dan extra ogen produceren.
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#242 Bericht door Vera » 19-04-2019 13:55

lily schreef:hier nu 2 kilo goudse met al de geleerde dingen

maar ook zo n zin in schimmelkaas maken maar ja eerst wachten op de schimmel culturen vraag mij alleen af of de privé mail werkt heb Vera 2 keer gemaild maar hoor niks ben bang dat er wat mis is gegaan
Niks misgegaan hoor Lily, maar er deden zich wat zaken voor waardoor mijn hoofd totaal niet stond naar mail beantwoorden. Ik zal je vanavond wel even terugschrijven.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#243 Bericht door lily » 19-04-2019 13:59

Is goed hoor het wel van je.

maar pc deed soms raar daarom twijfelde ik.
Maar ja Denk wel dat Nils mij over de streep heeft getrokken en met het boek en wat hulp via het forum moet het best lukken

ps. kaasje is nog wit vindt het echt zo spannend wat er mee gebeurt
Ja nu ga ik echt LOS

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#244 Bericht door Jouke » 21-04-2019 11:16

Ja hoor: blauw!

Afbeelding

Ik heb hem omgedraaid en toch nog een keer gepierced. De gaatjes waren allemaal dichtgezakt en ik houd wel van een pittige blauwe smaak.
Daarna heb ik hem in mijn gewone koelkast gezet.

Afbeelding
Afbeelding

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#245 Bericht door thex » 21-04-2019 12:25

Zie je al iets van het extra gist wat is toegevoegd ?
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#246 Bericht door lily » 21-04-2019 16:57

Nee zie eerlijk gezegd nog niks geen haartjes niks
Ja nu ga ik echt LOS

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#247 Bericht door Knuddefrutje » 21-04-2019 21:08

De mijne is ook nog stralend wit.
Begint al wel blauwig te ruiken dus ik verwacht dat het deze week wel gaat gebeuren.
De 5 goudse kaasjes zijn klaar met coaten en liggen sinds vandaag in de kaaskast.

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#248 Bericht door lily » 22-04-2019 09:55

Heb der net ook de laatste coating opgedaan ruik eerlijk gezegd nog niet echt veel.

Maar zal wel komen hij is pas een week laat hem trouw iedere dag uit.
Ja nu ga ik echt LOS

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#249 Bericht door Knuddefrutje » 22-04-2019 10:03

Je hebt de blauwe niet gecoat toch lily?

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#250 Bericht door Friemeltje » 22-04-2019 10:37

Klinkt het wel naar.

Lily, mocht je dat gedaan hebben, coating van de blauwe af halen en het in een bakje doen wat groot genoeg is.
Met de gaatjes er in moet het lucht hebben om de schimmels te ontwikkelen.

Succes!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten