Rondleiding en workshop bij Kaaslust

Met anderen kaasmaken, oproep en updates.
Bericht
Auteur
Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#326 Bericht door Jouke » 13-05-2019 07:46

Inderdaad wel wat grote openingen aan de binnenkant. Maar hij ziet er wel lekker smedig uit.
Afbeelding

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#327 Bericht door Friemeltje » 13-05-2019 09:05

Jammer, dan had je hem toch nog wat langer moeten laten liggen.

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#328 Bericht door Leonberger13 » 13-05-2019 10:14

Zou ik hem toch te snel hebben aangesneden dan? Hij begon wel een beetje erg te schimmelen dus ik dacht....
Volgende keer zal ik ze langer pekelen en beter coaten maar ja, we weten het wel hé, nieuwsgierig en veel te zuinig voor een rasechte hollander. Toch wel enorm bedankt voor jullie adviezen. Het enthousiasme is wel weer terug. Vorige week een Goudse met kruidnagels gemaakt en die ziet er geweldig mooi uit na inmiddels vier keer gecoat te zijn. Lekker rusten in de kaaskast bij 15 graadjes.

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#329 Bericht door Friemeltje » 13-05-2019 15:47

Met kruidnagel, ga je daar je tanden niet op breken? of heb je poeder gebruikt?

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#330 Bericht door Leonberger13 » 13-05-2019 17:17

Nou....daar zeg je me wat. Nee ik heb geen poeder gebruikt. Maar oké hij ziet er in ieder geval heel mooi uit. Gebruikt men bij de kaasclub poeder voor een kruidnagelkaas. Weet wel van knoflookpoeder. Salie wordt toch ook gewoon als blad gebruikt en ja..dat is zacht.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#331 Bericht door Knuddefrutje » 13-05-2019 18:27

Ik heb vandaag mijn blauwe op advies van Niels geborsteld. Hij ruikt een beetje champignon-achtig.
Voor het borstelen:
Afbeelding
Na het borstelen:

Afbeelding

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#332 Bericht door Leonberger13 » 13-05-2019 21:42

Zojuist de schimmel doorgesneden. De schimmel is niet naar binnen gegroeid. Aan de buitenzijde voldoende schimmel maar binnenin niets. Nou ja....misschien is de smaak goed maar dat gaan we komend weekend uitproberen

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#333 Bericht door Knuddefrutje » 13-05-2019 22:54

Nou Jos, ik ben benieuwd! Had je er wel gaatjes in geprikt?

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#334 Bericht door Leonberger13 » 14-05-2019 10:06

Ja, meteen nadat we in Veenhuizen waren geweest had ik gaatjes geprikt. Daarna in de kaaskoelkast op 15 graadjes en omdat we komende week op vakantie gaan dacht ik....'ns even kijken

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#335 Bericht door Knuddefrutje » 14-05-2019 10:26

Wat gek dat er van binnen dan niets gebeurd is.
Had jij de ongeperste variant? Dan zijn de gaatjes misschien te snel weer dicht gaan zitte .

Ik heb de mijne nog niet aangesneden. Ik hoop eigenlijk op allerlei meldingen dat de blauwe goed is. Dan kan ik de mijne dan ook aansnijden.
Vind het lastig om te bepalen wat de normale rijptijd van zo'n klein gedrochtje zou moeten zijn. Ik heb m wel al een week in de gewone koelkast.

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#336 Bericht door Leonberger13 » 14-05-2019 16:48

Misschien heb ik ze te snel geprikt en had de geperste variant. Beide trouwens. Ben wel heel benieuwd hoe ze bij de anderen zijn geworden.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#337 Bericht door Jouke » 16-05-2019 07:58

Bij mij was het blauw van binnen ook niet heel erg herftig. En ik had 2 keer geprikt, omdat ik dat al een beetje zag aankomen.
Dus ik kan wel begrijpen dat als je 1 keer gepierced hebt, dat je dan weinig blauw van binnen hebt, ja.

Maar het kan zijn dat de blauwe smaak er wel lekker inzit hoor. Zeker als je de korst er lekker bij opeet :-)
Afbeelding

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#338 Bericht door Leonberger13 » 16-05-2019 17:40

We hopen natuurlijk dat de smaak er lekker in zit maar hoe dan ook.....ik zal het zeker laten weten en het zal zeker smaken.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#339 Bericht door Vera » 16-05-2019 20:14

Had ik hier iets gelezen van prikken met een rietje? Ik vond dat een geweldig idee en heb mijn blauwe 'gatenkaas' van kaasje van de maand vandaag geprikt met een rietje.
Die is zaterdag j.l. gemaakt en ligt op kamertemperatuur voor de gaten dus gaat megasnel.
Voordeel van prikken met een rietje - je kunt later het rietje leegzuigen en al genieten van de smaak!





Afbeelding

Dit wordt weer een echte engerd, had ook al wat witschimmel vandaag!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#340 Bericht door Knuddefrutje » 16-05-2019 20:33

Ja! Ik had het rietje ontdekt 😊
Ik leg mijn schimmelkaas op rietjes met op de rietjes een kaasmatje. En heb laatst ook geprikt met een rietje. Werkte uitstekend inderdaad.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#341 Bericht door Knuddefrutje » 16-05-2019 23:10

Niet blauw, wel lekker! Ook een blauwe smaak wel. Ook mijn gaatjes zijn braaf verdwenen. Aan de buitenkant bleven ze goed zichtbaar, dus dit was toch een verrassing. Wel veel gaatjes in de kaas. Komt dit misschien door de gist?

Afbeelding

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

#342 Bericht door Friemeltje » 17-05-2019 08:26

Gaat het misschien door het gist uitzetten waardoor de gaatjes dicht gedrukt worden?

Leonberger13
Jonge kaas
Berichten: 80
Lid geworden op: 07-11-2016 15:20
Contacteer:

#343 Bericht door Leonberger13 » 17-05-2019 20:34

Jongens wat is die blauwschimmel lekker. Heerlijk met een geweldig glas wijn waar we het zonnetje bij fantaseren. Geen kleur aan de binnenzijde maar qua smaak fantastisch. En ja natuurlijk.....ook een beetje te zout. Zelfkritiek hé.

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#344 Bericht door lily » 17-05-2019 22:16

Ja echt lekker ga hem zeker weer maken is al op hier zo
Ja nu ga ik echt LOS

michel92
Jonge kaas
Berichten: 75
Lid geworden op: 05-06-2018 12:46
Contacteer:

#345 Bericht door michel92 » 17-05-2019 22:54

Ja die van mij was ook erg lekker, helaas geen schimmel van binnen.
De kaas van mij was niet geperst en was qua consistentie een beetje als port salut, een bijzondere combi. Hij was alleen een beetje aan de flauwe kant, maar zeker voor herhaling vatbaar

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#346 Bericht door Nils » 17-05-2019 23:12

Misschien toch iets te snel geprikt. Dan worden de kanalen door eigen gewicht al dicht gedrukt alvorens de schimmel zijn werk kan doen. Ik vermoed dat het daar in zit.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#347 Bericht door Nils » 20-05-2019 18:14

Ook ik heb het mes in de blauwe kaas gezet. Die was aardig, maar inderdaad te weinig blauw naar mijn zin. Tips en conclusie: moment van prikken is belangrijk, niet te snel maar ook zeker niet te laat. Hoe langer je wacht, des te groter is de kans dat he ongewenste korstflora naar binnen prikt.
Ten tweede denk ik dat we toch nog te kort geroerd hebben. Het is essentieel dat je de wrongel voldoende droog krijgt voordat je de vaten vult.
Verder mankeerd er niet zoveel aan. Ik hoor niemand over afwijkende smaken of andere gebreken. Alleen meer blauw dus. Dat moet met bovenstaande tips lukken

Joop

Mijn blauwe

#348 Bericht door Joop » 30-05-2019 10:13

Zo was mijn 1e blauwe ongeveer 1.5 weken geleden.
Smaak is een mengsel van een jonge gouda met blauw maar lang niet zo sterk als de blauwe die ik zelf maak.

Afbeelding

Let op je zelf Nils want we willen nog veel van je leren.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#349 Bericht door Knuddefrutje » 30-05-2019 12:53

Wow Joop, dat is denk ik de meest blauwe van allemaal!!!

thex
Jonge kaas
Berichten: 117
Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
Contacteer:

#350 Bericht door thex » 30-05-2019 13:24

Ziet er perfect uit.
Tsjeeeese, dit lijkt wel op cheeeese :-)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast