Pagina 13 van 15

Geplaatst: 03-05-2019 15:59
door lily
de mijne is wel blauw

Geplaatst: 03-05-2019 19:30
door Nils
Kan zijn dat er wat geotrichum op gaat groeien, dat is niet vreemd als je met rauwe superverse koemelk werkt. Daar doe je weinig aan. Maar is ook absoluut geen ramp.

Geplaatst: 06-05-2019 10:00
door Jouke
Wat is eigenlijk een mooie leeftijd om hem te gaan aansnijden, Nils?

Geplaatst: 06-05-2019 13:19
door Knuddefrutje
De mijne is blauw met witte stippen/vlekken. Voelt droogfluwelig aan aan de buitenkant.

Ik heb gisteren een baby goudse aangesneden. Die was nogal zurig. Hij is natuurlijk ook pas 3 weekjes jong. Ik hoop dat de rest lekkerder wordt 😊

Geplaatst: 06-05-2019 14:17
door Friemeltje
Foto's!

Maak die niet geweest zijn gek!!!

Geplaatst: 06-05-2019 15:32
door lily
laat ik hem lekker nog even liggen

Geplaatst: 06-05-2019 17:57
door Knuddefrutje
De blauwe begint er wel wat creepy uit te zien. Fluffy, met witte vlekken, zwarte vlekjes en ook bruin. Hij ruikt best ok....

Afbeelding

Geplaatst: 06-05-2019 18:55
door Leonberger13
Ok....nog meer foto's
Afbeelding

Geplaatst: 07-05-2019 12:36
door Jouke
Knuddefrutje schreef:De mijne is blauw met witte stippen/vlekken. Voelt droogfluwelig aan aan de buitenkant.

Ik heb gisteren een baby goudse aangesneden. Die was nogal zurig. Hij is natuurlijk ook pas 3 weekjes jong. Ik hoop dat de rest lekkerder wordt 😊
Die blauwe klinkt wel alsof hij prima lukt dan , Nienke!

En die goudse laat ik dus nog maar even liggen :-)
Hij heeft het nog best naar zijn zin, voelt mooi soepel. Schimmelt een klein beetje op de coating, maar niets ernstigs.

Mijn blauwe is iets blauwer en iets minder wit dan de jouwe. Hij ligt al wel weer een tijdje in de gewone koelkast. De grot was even minder goed bereikbaar doordat de zeilen van de boot in de garage lagen (voor de koelkast-grot). Dus ik wilde niet het risico lopen hem te vergeten...

Geplaatst: 07-05-2019 15:21
door lily
de mijne is echt nog best wit tegenover die van jullie laat hem trouw uit voelt niet meer vochtig plakkerig aan heeft kleine spatjes blauw meer addertjes
Afbeelding



Morgen wil ik me gaan wagen aan de camembert uit het boek.
Zijn der nog dingen waar ik extra op moet letten????

Geplaatst: 07-05-2019 16:49
door Knuddefrutje
Haha, ik ben heel benieuwd naar de blauwe. Hij ligt nog steeds in de kaaskast. Zou ik hem moeten verplaatsen nu? Naar de gewone koelkast?
Ik hoop dat iemand eerder dan ik zijn blauwe wil testen. Dan kan ik vergelijken 😊

Geplaatst: 07-05-2019 17:14
door Leonberger13
Weet zeker dat iedereen na het lezen van jouw bericht nu in afwachting is van " wie is de eerste "

Geplaatst: 08-05-2019 07:45
door Jouke
Ik zal van de week wel eens een boorproef nemen bij de blauwe.

Geplaatst: 08-05-2019 09:56
door lily
ben benieuwd

Heb zelf ook wel een boor maar heb eerlijk gezegd nog nooit een kaas geboord maar zou wel eens willen weten waar ik daar bij op moet letten.
En hoe ik dat aan pak

Geplaatst: 08-05-2019 10:59
door Friemeltje
Je pakt het met 2 handen aan.
De boor zet je op een plek in het midden, dan boor je er in, draai de boor 2 a 3x rond, dan trek je het terug.

Dan snij je een stukje van de kaas af, en zou je het weer terug kunnen stoppen.

Ik persoonlijk vraag me dan altijd af of het niet gaat schimmelen in de kaas omdat er daarna lucht bij gekomen in en omdat je het niet meer 100% terug kan proppen.


Maar pak gewoon een stuk/blok winkel kaas en boor een paar keer er in totdat je het onder de knie hebt, dan kun je het op je eigen kaasjes uitvoeren.

Geplaatst: 08-05-2019 11:08
door Jouke
Friemeltje schreef: Dan snij je een stukje van de kaas af, en zou je het weer terug kunnen stoppen.
Je snijdt het "dopje" met het stukje coating van je boorsel af en die stop je weer terug, want dan is je gaatje netjes dicht. Als een soort kurk, zeg maar.
Daaroverheen smeer je dan weer een laagje coating, zodat het gaatje luchtdicht is.
Friemeltje schreef:Ik persoonlijk vraag me dan altijd af of het niet gaat schimmelen in de kaas omdat er daarna lucht bij gekomen in en omdat je het niet meer 100% terug kan proppen.
Ik heb al een paar keer een kaasje geboord en het gaatje weer dichtgestopt. Er is nog geen schimmel ontstaan na het boren.
Belangrijk is wel dat het gaatje weer luchtdicht gesmeerd wordt met een beetje coating. Anders is het waarschijnlijk een ander verhaal.
En: niet de kaas met het gat een uur of wat laten liggen. Gewoon meteen het "dopje" terug in het gat steken.

Geplaatst: 08-05-2019 12:31
door Vera
En zorgen dat je boor brandschoon is goed afwassen en ontsmetten.
Ik boor regelmatig in mijn kaas, schimmel in de kaas heb ik daarvan nog nooit gehad.

Geplaatst: 10-05-2019 17:12
door Jouke
Boorproef is geslaagd. Hij is goedgekeurd en dus meteen aangesneden. Hij moet wel iets op temperatuur komen voordat de smaak tot zijn recht komt.
Kaas is nog heel jong, maar wel heerlijk blauw qua smaak.
Ik ga volgende keer wel iets grotere gaten piercen. Van mij mag hij nog iets meer kleuren van binnen.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 10-05-2019 17:27
door thex
Leu die gaten van het extra ferment

Geplaatst: 10-05-2019 18:33
door Knuddefrutje
Mooi Jouke!
De mijne wordt steeds gevlekter. Bruin,grijs en wit. Hij begint ook wat van vorm te veranderen. Spannend kaasje!

Geplaatst: 10-05-2019 22:25
door Nils
Even afborstelen, anders groeit het naar binnen. Of het mes er in

Geplaatst: 10-05-2019 22:51
door lily
hoe komt het dat ze toch zo verschillend zijn de mijne is best nog wel beetje bleekjes bij de rest

Geplaatst: 11-05-2019 12:23
door Friemeltje
Verschillende omstandigheden.

De bak die jij gebruikt is anders.
De temp waarop jij je kaas laat rijpen is anders.
Andere handelingen die jij doet doen andere op een andere manier....

Dit geeft allemaal andere resultaten maar kan ook smaak verschillen veroorzaken.

Geplaatst: 11-05-2019 21:48
door Nils
Hier wordt het verschil in rijpen op een mooie manier duidelijkheid. De kaasjes komen allemaal uit de zelfde batch. Ieder rijpt ze bij andere opstanigheden. Resultaten zijn compleet verschillend. Dit is dus precies wat het vak van kaas-affineur inhoud!

Veenhuizer Goudse

Geplaatst: 12-05-2019 14:56
door Leonberger13
Gisteren onze eerste Goudse aangesneden en opgepeuzeld bij een wijntje. Lekker maar een beetje te laag op smaak en behoorlijk gescheurd.
Afbeelding