Pagina 14 van 15

Geplaatst: 13-05-2019 07:46
door Jouke
Inderdaad wel wat grote openingen aan de binnenkant. Maar hij ziet er wel lekker smedig uit.

Geplaatst: 13-05-2019 09:05
door Friemeltje
Jammer, dan had je hem toch nog wat langer moeten laten liggen.

Geplaatst: 13-05-2019 10:14
door Leonberger13
Zou ik hem toch te snel hebben aangesneden dan? Hij begon wel een beetje erg te schimmelen dus ik dacht....
Volgende keer zal ik ze langer pekelen en beter coaten maar ja, we weten het wel hé, nieuwsgierig en veel te zuinig voor een rasechte hollander. Toch wel enorm bedankt voor jullie adviezen. Het enthousiasme is wel weer terug. Vorige week een Goudse met kruidnagels gemaakt en die ziet er geweldig mooi uit na inmiddels vier keer gecoat te zijn. Lekker rusten in de kaaskast bij 15 graadjes.

Geplaatst: 13-05-2019 15:47
door Friemeltje
Met kruidnagel, ga je daar je tanden niet op breken? of heb je poeder gebruikt?

Geplaatst: 13-05-2019 17:17
door Leonberger13
Nou....daar zeg je me wat. Nee ik heb geen poeder gebruikt. Maar oké hij ziet er in ieder geval heel mooi uit. Gebruikt men bij de kaasclub poeder voor een kruidnagelkaas. Weet wel van knoflookpoeder. Salie wordt toch ook gewoon als blad gebruikt en ja..dat is zacht.

Geplaatst: 13-05-2019 18:27
door Knuddefrutje
Ik heb vandaag mijn blauwe op advies van Niels geborsteld. Hij ruikt een beetje champignon-achtig.
Voor het borstelen:
Afbeelding
Na het borstelen:

Afbeelding

Geplaatst: 13-05-2019 21:42
door Leonberger13
Zojuist de schimmel doorgesneden. De schimmel is niet naar binnen gegroeid. Aan de buitenzijde voldoende schimmel maar binnenin niets. Nou ja....misschien is de smaak goed maar dat gaan we komend weekend uitproberen

Geplaatst: 13-05-2019 22:54
door Knuddefrutje
Nou Jos, ik ben benieuwd! Had je er wel gaatjes in geprikt?

Geplaatst: 14-05-2019 10:06
door Leonberger13
Ja, meteen nadat we in Veenhuizen waren geweest had ik gaatjes geprikt. Daarna in de kaaskoelkast op 15 graadjes en omdat we komende week op vakantie gaan dacht ik....'ns even kijken

Geplaatst: 14-05-2019 10:26
door Knuddefrutje
Wat gek dat er van binnen dan niets gebeurd is.
Had jij de ongeperste variant? Dan zijn de gaatjes misschien te snel weer dicht gaan zitte .

Ik heb de mijne nog niet aangesneden. Ik hoop eigenlijk op allerlei meldingen dat de blauwe goed is. Dan kan ik de mijne dan ook aansnijden.
Vind het lastig om te bepalen wat de normale rijptijd van zo'n klein gedrochtje zou moeten zijn. Ik heb m wel al een week in de gewone koelkast.

Geplaatst: 14-05-2019 16:48
door Leonberger13
Misschien heb ik ze te snel geprikt en had de geperste variant. Beide trouwens. Ben wel heel benieuwd hoe ze bij de anderen zijn geworden.

Geplaatst: 16-05-2019 07:58
door Jouke
Bij mij was het blauw van binnen ook niet heel erg herftig. En ik had 2 keer geprikt, omdat ik dat al een beetje zag aankomen.
Dus ik kan wel begrijpen dat als je 1 keer gepierced hebt, dat je dan weinig blauw van binnen hebt, ja.

Maar het kan zijn dat de blauwe smaak er wel lekker inzit hoor. Zeker als je de korst er lekker bij opeet :-)

Geplaatst: 16-05-2019 17:40
door Leonberger13
We hopen natuurlijk dat de smaak er lekker in zit maar hoe dan ook.....ik zal het zeker laten weten en het zal zeker smaken.

Geplaatst: 16-05-2019 20:14
door Vera
Had ik hier iets gelezen van prikken met een rietje? Ik vond dat een geweldig idee en heb mijn blauwe 'gatenkaas' van kaasje van de maand vandaag geprikt met een rietje.
Die is zaterdag j.l. gemaakt en ligt op kamertemperatuur voor de gaten dus gaat megasnel.
Voordeel van prikken met een rietje - je kunt later het rietje leegzuigen en al genieten van de smaak!





Afbeelding

Dit wordt weer een echte engerd, had ook al wat witschimmel vandaag!

Geplaatst: 16-05-2019 20:33
door Knuddefrutje
Ja! Ik had het rietje ontdekt 😊
Ik leg mijn schimmelkaas op rietjes met op de rietjes een kaasmatje. En heb laatst ook geprikt met een rietje. Werkte uitstekend inderdaad.

Geplaatst: 16-05-2019 23:10
door Knuddefrutje
Niet blauw, wel lekker! Ook een blauwe smaak wel. Ook mijn gaatjes zijn braaf verdwenen. Aan de buitenkant bleven ze goed zichtbaar, dus dit was toch een verrassing. Wel veel gaatjes in de kaas. Komt dit misschien door de gist?

Afbeelding

Geplaatst: 17-05-2019 08:26
door Friemeltje
Gaat het misschien door het gist uitzetten waardoor de gaatjes dicht gedrukt worden?

Geplaatst: 17-05-2019 20:34
door Leonberger13
Jongens wat is die blauwschimmel lekker. Heerlijk met een geweldig glas wijn waar we het zonnetje bij fantaseren. Geen kleur aan de binnenzijde maar qua smaak fantastisch. En ja natuurlijk.....ook een beetje te zout. Zelfkritiek hé.

Geplaatst: 17-05-2019 22:16
door lily
Ja echt lekker ga hem zeker weer maken is al op hier zo

Geplaatst: 17-05-2019 22:54
door michel92
Ja die van mij was ook erg lekker, helaas geen schimmel van binnen.
De kaas van mij was niet geperst en was qua consistentie een beetje als port salut, een bijzondere combi. Hij was alleen een beetje aan de flauwe kant, maar zeker voor herhaling vatbaar

Geplaatst: 17-05-2019 23:12
door Nils
Misschien toch iets te snel geprikt. Dan worden de kanalen door eigen gewicht al dicht gedrukt alvorens de schimmel zijn werk kan doen. Ik vermoed dat het daar in zit.

Geplaatst: 20-05-2019 18:14
door Nils
Ook ik heb het mes in de blauwe kaas gezet. Die was aardig, maar inderdaad te weinig blauw naar mijn zin. Tips en conclusie: moment van prikken is belangrijk, niet te snel maar ook zeker niet te laat. Hoe langer je wacht, des te groter is de kans dat he ongewenste korstflora naar binnen prikt.
Ten tweede denk ik dat we toch nog te kort geroerd hebben. Het is essentieel dat je de wrongel voldoende droog krijgt voordat je de vaten vult.
Verder mankeerd er niet zoveel aan. Ik hoor niemand over afwijkende smaken of andere gebreken. Alleen meer blauw dus. Dat moet met bovenstaande tips lukken

Mijn blauwe

Geplaatst: 30-05-2019 10:13
door Joop
Zo was mijn 1e blauwe ongeveer 1.5 weken geleden.
Smaak is een mengsel van een jonge gouda met blauw maar lang niet zo sterk als de blauwe die ik zelf maak.

Afbeelding

Let op je zelf Nils want we willen nog veel van je leren.

Geplaatst: 30-05-2019 12:53
door Knuddefrutje
Wow Joop, dat is denk ik de meest blauwe van allemaal!!!

Geplaatst: 30-05-2019 13:24
door thex
Ziet er perfect uit.