Wendy
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
Wendy
Hej!
Ik ben Wendy, moeder van 2 zoons (18 en 16 jaar oud) en inmiddels alweer 19 jaar getrouwd met mijn superlieve man!
Wij wonen met ons vieren inmiddels alweer ruim 2 jaar in het prachtige Värmland in Zweden, en niemand van ons heeft ook maar de behoefte om terug te gaan naar Nederland, het is hier ook gewoon te mooi!
Kaas maken gaat ook behoorlijk lang door mijn hoofd maar nog nooit echt opgepakt.
Nu hier te wonen kom ik er langzaam toch wel achter dat een echt lekker stukje kaas (we zijn echt wel verwent ...) hier toch niet echt te vinden is helaas.
Kaas zat maar niet zoals ... nou ja, wij het lekker vinden.
Dus daar gaan we: op de vedspis (houtoven) hebben wij vandaag een kaas geproduceerd, tenminste dat hoop ik :)
We hebben 4 eerdere pogingen gedaan maar ... ehh, die leken nergens op: van alles fout.
Ik zal nu eerst eens over het forum hier gaan lezen en waarschijnlijk zal ik met heel veel vragen komen (hoop dat dat kan/mag).
Groetjes!
Wendy :)
Ik ben Wendy, moeder van 2 zoons (18 en 16 jaar oud) en inmiddels alweer 19 jaar getrouwd met mijn superlieve man!
Wij wonen met ons vieren inmiddels alweer ruim 2 jaar in het prachtige Värmland in Zweden, en niemand van ons heeft ook maar de behoefte om terug te gaan naar Nederland, het is hier ook gewoon te mooi!
Kaas maken gaat ook behoorlijk lang door mijn hoofd maar nog nooit echt opgepakt.
Nu hier te wonen kom ik er langzaam toch wel achter dat een echt lekker stukje kaas (we zijn echt wel verwent ...) hier toch niet echt te vinden is helaas.
Kaas zat maar niet zoals ... nou ja, wij het lekker vinden.
Dus daar gaan we: op de vedspis (houtoven) hebben wij vandaag een kaas geproduceerd, tenminste dat hoop ik :)
We hebben 4 eerdere pogingen gedaan maar ... ehh, die leken nergens op: van alles fout.
Ik zal nu eerst eens over het forum hier gaan lezen en waarschijnlijk zal ik met heel veel vragen komen (hoop dat dat kan/mag).
Groetjes!
Wendy :)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Hallo Wendy hartelijk welkom op dit gezellige forum.
Wat leuk Zweden....
Wij wonen sinds 2007 in Duitsland (Emsland) en nooit een moment spijt gehad.
Ik zelf ben een beginner in het kaasmaken, maar er zijn hier 'vergevorderde heren in de kaas' die beslist antwoord hebben op al je vragen.
Wat leuk Zweden....
Wij wonen sinds 2007 in Duitsland (Emsland) en nooit een moment spijt gehad.
Ik zelf ben een beginner in het kaasmaken, maar er zijn hier 'vergevorderde heren in de kaas' die beslist antwoord hebben op al je vragen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
Hej Vera,
Duitsland, ook echt een geweldig mooi land om te wonen!
En wat leuk dat ik niet alleen de kinderschoenen aan heb wat betreft kaas maken ;)
Zit voor nu nog te lezen in alle verhalen en ervaringen maar de vragen komen beslist ...
Hoop dat het kaasje wat ik nu aan het maken ben in ieder geval een beetje wil lukken :)
Duitsland, ook echt een geweldig mooi land om te wonen!
En wat leuk dat ik niet alleen de kinderschoenen aan heb wat betreft kaas maken ;)
Zit voor nu nog te lezen in alle verhalen en ervaringen maar de vragen komen beslist ...
Hoop dat het kaasje wat ik nu aan het maken ben in ieder geval een beetje wil lukken :)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Welkom Wendy
Wat leuk dat er weer een nieuw land bij komt op dit internationale Forum.
Ook ik zit in het Emsland in Duitsland en mag wel zeggen ben een beetje verslaafd geraakt aan het kaas maken al moet ik nog heel veel leren.
Ik wens je veel succes met het lezen hier er staat heel wat info op en hoop gauw foto's van je eerste kazen te kunnen bewonderen.
Wat leuk dat er weer een nieuw land bij komt op dit internationale Forum.
Ook ik zit in het Emsland in Duitsland en mag wel zeggen ben een beetje verslaafd geraakt aan het kaas maken al moet ik nog heel veel leren.
Ik wens je veel succes met het lezen hier er staat heel wat info op en hoop gauw foto's van je eerste kazen te kunnen bewonderen.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Welkom op het forum Wendy.
Nu ook uit Zweden interesse.
Blijkt maar weer hoeveel mensen kaas maken leuk vinden.
Maar waar vind je de nodige info.
Ik hoop dat Herman en zijn 'team' je hierop het antwoord kunnen geven.
:lol: :wink:
Nu ook uit Zweden interesse.
Blijkt maar weer hoeveel mensen kaas maken leuk vinden.
Maar waar vind je de nodige info.
Ik hoop dat Herman en zijn 'team' je hierop het antwoord kunnen geven.
:lol: :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
Welkom op het forum Wendy!
We gaan je op gang helpen met het kaas maken! Ik ben zelf ruim 3 jaar aan het kaas maken en ik heb een tijdje geleden dit forum opgezet omdat ik vind dat een land met een lange traditie op het gebied van kaasmaken toch eigenlijk een actief forum op dit gebied zou moeten hebben..
Om je te kunnen helpen met eerst een aantal vragen:
1. Wat voor melk heb je de beschikking over?
2. Wat voor kaas wil je maken?
3. Wat heb je tot je beschikking om kaas te maken: Wat voor zuursel, voor voor stremsel, wat voor vormen enz..
Als ik dit weet dan gaan we je gewoon stap voor stap aan het kaasmaken brengen daar in Zweden!
Ontzettend leuk dat het forum zo internationaal wordt met 2 leden uit Duitsland, 1 uit Noorwegen, 1 uit Denemarken, in die gedeeltelijk in Nederland, gedeeltelijk in Oostenrijk woont, een paar Nederlanders en een paar Belgen. Wat me trouwens doet afvragen: Hoe heb je dit forum gevonden?
groeten,
We gaan je op gang helpen met het kaas maken! Ik ben zelf ruim 3 jaar aan het kaas maken en ik heb een tijdje geleden dit forum opgezet omdat ik vind dat een land met een lange traditie op het gebied van kaasmaken toch eigenlijk een actief forum op dit gebied zou moeten hebben..
Om je te kunnen helpen met eerst een aantal vragen:
1. Wat voor melk heb je de beschikking over?
2. Wat voor kaas wil je maken?
3. Wat heb je tot je beschikking om kaas te maken: Wat voor zuursel, voor voor stremsel, wat voor vormen enz..
Als ik dit weet dan gaan we je gewoon stap voor stap aan het kaasmaken brengen daar in Zweden!
Ontzettend leuk dat het forum zo internationaal wordt met 2 leden uit Duitsland, 1 uit Noorwegen, 1 uit Denemarken, in die gedeeltelijk in Nederland, gedeeltelijk in Oostenrijk woont, een paar Nederlanders en een paar Belgen. Wat me trouwens doet afvragen: Hoe heb je dit forum gevonden?
groeten,
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
Hej allemaal,
Wat een leuke reacties zeg, voel me gelijk minder alleen in kaasland! :)
Herman terugkomend op jouw vagen, zal ze punt voor punt beantwoorden:
1: Wij kunnen hier gewoon rauwe melk bij de boer kopen, dat gebruik ik dus uiteraard ook.
2: Wilde beginnen met een jonge (jong belegen) goudse kaas. Gewoon zo'n lekkere halfhardzacht (hoe noem je dat) kaas.
3:
#Zuursel: dit is een leuke want daar had ik op een ander forum vragen over gesteld maar daar helaas nooit antwoord op gekregen (forum leeft niet ..)
Ik begrijp nl niet helemaal het verschil tussen zuursel en moedercultuur (dat laatste heb ik gemaakt door melk ong 24 uur opzij te zetten in een steriele pot in het donker totdat het joghurtvorm heeft. dat heb ik vervolgens ingevroren en nu gisteren 1 blokje van gebruikt)
Ik heb hier eventueel citroenzuur maar ook zuursel in droge vorm. Dat laatste was bedoeld om karnemelk te maken want ook dat kunnen we hier helaas niet kopen en dat missen we best wel.
Maar volgens mij is dat zuursel gelijk aan dat voor kaas maken
#Stremsel: ik heb hier nu inmiddels vloeibare leb stremsel staan.
De eerste pogingen waren gemaakt met de hier te verkrijgen stremsel (ostlöpe) maar ik weet echt niet of dat hetzelfde is als het leb stremsel wat ik hier nu heb staan?
De kaas hier is immers ook anders ....
#Vormen: mijn man heeft zelf een kaaspers en 2 vormen gemaakt van hout, ik zal daar foto's van maken en hier posten
En hoe ik dit forum heb gevonden ... een zoekopdracht in Google
Weet helaas alleen niet meer wat ik precies had opgegeven (denk iets van: Zelf goudse kaas maken)
Internet staat toch open voor alles! :)
Heb je inmiddels ook gevonden op FB en een like erbij gegeven
Zodra ik de foto's heb zal ik ze erop zetten en als jullie ondertussen al opmerkingen hebben dan hoor ik dat heel graag!
Wil zo graag kaas kunnen maken ...
Oh ja, weet niet of je dit waardeert (anders gooi ik het er wel weer af) maar ik heb een verwijzing gemaakt op de blog die ik ben gestart: http://wendyvanbussel.blogspot.se/p/kaas-maken.html
Heb er nog niet veel tijd voor gehad maar dat komt nog wel.
Ook is het nu alleen nog in het NL maar dat wordt straks ook Zweeds :)
Wat een leuke reacties zeg, voel me gelijk minder alleen in kaasland! :)
Herman terugkomend op jouw vagen, zal ze punt voor punt beantwoorden:
1: Wij kunnen hier gewoon rauwe melk bij de boer kopen, dat gebruik ik dus uiteraard ook.
2: Wilde beginnen met een jonge (jong belegen) goudse kaas. Gewoon zo'n lekkere halfhardzacht (hoe noem je dat) kaas.
3:
#Zuursel: dit is een leuke want daar had ik op een ander forum vragen over gesteld maar daar helaas nooit antwoord op gekregen (forum leeft niet ..)
Ik begrijp nl niet helemaal het verschil tussen zuursel en moedercultuur (dat laatste heb ik gemaakt door melk ong 24 uur opzij te zetten in een steriele pot in het donker totdat het joghurtvorm heeft. dat heb ik vervolgens ingevroren en nu gisteren 1 blokje van gebruikt)
Ik heb hier eventueel citroenzuur maar ook zuursel in droge vorm. Dat laatste was bedoeld om karnemelk te maken want ook dat kunnen we hier helaas niet kopen en dat missen we best wel.
Maar volgens mij is dat zuursel gelijk aan dat voor kaas maken
#Stremsel: ik heb hier nu inmiddels vloeibare leb stremsel staan.
De eerste pogingen waren gemaakt met de hier te verkrijgen stremsel (ostlöpe) maar ik weet echt niet of dat hetzelfde is als het leb stremsel wat ik hier nu heb staan?
De kaas hier is immers ook anders ....
#Vormen: mijn man heeft zelf een kaaspers en 2 vormen gemaakt van hout, ik zal daar foto's van maken en hier posten
En hoe ik dit forum heb gevonden ... een zoekopdracht in Google
Weet helaas alleen niet meer wat ik precies had opgegeven (denk iets van: Zelf goudse kaas maken)
Internet staat toch open voor alles! :)
Heb je inmiddels ook gevonden op FB en een like erbij gegeven
Zodra ik de foto's heb zal ik ze erop zetten en als jullie ondertussen al opmerkingen hebben dan hoor ik dat heel graag!
Wil zo graag kaas kunnen maken ...
Oh ja, weet niet of je dit waardeert (anders gooi ik het er wel weer af) maar ik heb een verwijzing gemaakt op de blog die ik ben gestart: http://wendyvanbussel.blogspot.se/p/kaas-maken.html
Heb er nog niet veel tijd voor gehad maar dat komt nog wel.
Ook is het nu alleen nog in het NL maar dat wordt straks ook Zweeds :)
Om aan het eind te beginnen: Alle reclame voor het forum is welkom!
Er zijn een paar webshops in Nederland die spullen verkopen hiervoor en blijkbaar is er dus een grotere markt dan het aantal mensen op het forum...
Fijn dat je rauwe melk kunt kopen, ik vind dat zelf het lekkerst. Op het forum vind je discussies en aanwijzingen over pasteuriseren. Ik doe dat zelf niet, maar de kaas moet dan eigenlijk minimaal 6 weken rijpen om het risico op Listeria-besmetting te verkleinen.
Wat vormen betreft raad ik je aan om een paar goedkope kunststof vormen te kopen. In Zweden zitten een aantal shops die spullen verkopen van http://www.brouwland.com/nl/. Houten vormen zijn moeilijker schoon te maken en hebben het risico dat ze geur/smaak/kleurstoffen afgeven, tenzij je man echte kaaskuipen heeft gemaakt zoals ze vroeger gebruikt werden :)
Wat zuursel betreft: Citroenzuur valt niet onder de zuursels, maar wordt bij sommige kaassoorten gebruikt om te stremmen.
Van zuursel in poedervorm kan moedercultuur worden gemaakt (ongeveer op de manier die je omschrijft, hier staat bij Technieken e.e.a. uitgelegd.
Hoeveel melk kan je tegelijk verwerken? Je moet ongeveer rekenen dat je per kilo kaas 8-10 liter melk nodig hebt, afhankelijk van de kwaliteit van de melk.
Als je het recept voor Baby Goudse gaat volgen, dan zal je een eind komen.
Vergeet 2 dingen niet:
1. We hebben dit allemaal met vallen en opstaan moeten leren. Het overkomt mij ook wel eens dat ik het resultaat van 20 liter melk weggooi.
2. Stel gewoon alle vragen die je hebt. Diverse mensen op dit forum zijn zo gepassioneerd dat ze zeker 3x per dag op het forum zitten, dus antwoorden komen redelijk snel :)
Veel succes en houd ons op de hoogte!
Er zijn een paar webshops in Nederland die spullen verkopen hiervoor en blijkbaar is er dus een grotere markt dan het aantal mensen op het forum...
Fijn dat je rauwe melk kunt kopen, ik vind dat zelf het lekkerst. Op het forum vind je discussies en aanwijzingen over pasteuriseren. Ik doe dat zelf niet, maar de kaas moet dan eigenlijk minimaal 6 weken rijpen om het risico op Listeria-besmetting te verkleinen.
Wat vormen betreft raad ik je aan om een paar goedkope kunststof vormen te kopen. In Zweden zitten een aantal shops die spullen verkopen van http://www.brouwland.com/nl/. Houten vormen zijn moeilijker schoon te maken en hebben het risico dat ze geur/smaak/kleurstoffen afgeven, tenzij je man echte kaaskuipen heeft gemaakt zoals ze vroeger gebruikt werden :)
Wat zuursel betreft: Citroenzuur valt niet onder de zuursels, maar wordt bij sommige kaassoorten gebruikt om te stremmen.
Van zuursel in poedervorm kan moedercultuur worden gemaakt (ongeveer op de manier die je omschrijft, hier staat bij Technieken e.e.a. uitgelegd.
Hoeveel melk kan je tegelijk verwerken? Je moet ongeveer rekenen dat je per kilo kaas 8-10 liter melk nodig hebt, afhankelijk van de kwaliteit van de melk.
Als je het recept voor Baby Goudse gaat volgen, dan zal je een eind komen.
Vergeet 2 dingen niet:
1. We hebben dit allemaal met vallen en opstaan moeten leren. Het overkomt mij ook wel eens dat ik het resultaat van 20 liter melk weggooi.
2. Stel gewoon alle vragen die je hebt. Diverse mensen op dit forum zijn zo gepassioneerd dat ze zeker 3x per dag op het forum zitten, dus antwoorden komen redelijk snel :)
Veel succes en houd ons op de hoogte!
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
Zal, als ik de foto's klaar heb, een nieuw draadje starten met het resultaat van gisteren en met de uitleg wat en hoe ik alles heb gedaan.
Moet ik dat dan posten in:
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/kaas-v ... as-f6.html
Of in
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/vragen ... en-f3.html
?? :)
Moet ik dat dan posten in:
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/kaas-v ... as-f6.html
Of in
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/vragen ... en-f3.html
?? :)
Als je Goudse kaas wilt gaan maken, doe dan maar in "Gewassen wrongel..". Vanuit de rubriek Vragen en problemen verplaats ik af en toe ook weer dingen naar de respectievelijke kaas-soorten....
Het belangrijkste is dat het gelezen en beantwoord wordt. Ik heb n.l. wel een idee welk "dode forum" je bedoelde....
Het belangrijkste is dat het gelezen en beantwoord wordt. Ik heb n.l. wel een idee welk "dode forum" je bedoelde....
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Jeetje wie zullen dat zijn 3 maal daags hier! :shock: :oops:
Ben heel benieuwd naar je kaas, je vormen en alles.
Zal zo even op je blog gaan kijken.
Volgens mij verkoopt Jurgensen ook wel aan zweedse hobbykaasmaaksters dus moet het verkrijgen van zuursel geen probleem zijn.
Met verschillende zuursel kun je hele andere smaken aan je kaas krijgen, romiger, pittiger maar das lees je vanzelf als je door het forum heen spit.
Ben heel benieuwd naar je kaas, je vormen en alles.
Zal zo even op je blog gaan kijken.
Volgens mij verkoopt Jurgensen ook wel aan zweedse hobbykaasmaaksters dus moet het verkrijgen van zuursel geen probleem zijn.
Met verschillende zuursel kun je hele andere smaken aan je kaas krijgen, romiger, pittiger maar das lees je vanzelf als je door het forum heen spit.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Wendy ik las je blog net even leuk die vorm!!! Een hele andere dan gebruikelijk.
Wel even de vraag gebruik je wel kaasdoek?
En 4 uur voor 1,5 kilo kaas in de pekel is echt wat weinig.
Als je een goed moeder zuursel hebt gemaakt voeg dan per liter melk 10 ml ( meestal 1 ijsklontje) zuursel toe. dus op 10 liter 100ml zuursel.
Wel even de vraag gebruik je wel kaasdoek?
En 4 uur voor 1,5 kilo kaas in de pekel is echt wat weinig.
Als je een goed moeder zuursel hebt gemaakt voeg dan per liter melk 10 ml ( meestal 1 ijsklontje) zuursel toe. dus op 10 liter 100ml zuursel.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Welkom Wendy
het wordt een internationaal gezelschap. Zelf maak ik kaas op de overzeese gebiedsdelen (Vlieland)
Zoals je kan merken is dit forum niet bepaald dood. Zelf kwam ik de eerste weken ook met de meest simpele vragen. Ik heb steeds prima antwoord gekregen. Inmiddels gaat een gouds kaasje me prima af en leer ik steeds weer bij. En als je een antwoord nog niet snapt, gewoon door vragen.
Ik had elders al een tip gegeven over je kaas vormen, maar misschien dat iemand daar nog iets zinnigs over kan zeggen. Ik dacht lekker dit in de lak zetten, bij voorkeur harde lak, scheepslak of zo?? maar misschien zeg ik nu wel iets heel doms (mag ook op het forum) en inderdaad een kaasdoekje gebruiken.
Wat zuursel betreft, je kan ook gewoon karnemelk gebruiken. Volgens mij maakt het niet zo veel uit dat het geen "Nederlandse" karnemelk is, alleen maar interessant. Anders is er vast wel een webshop die een zakje naar zweden wil sturen. Niet te vaak door enten. Ik ben jaloers op iedereen die naar de boer kan om melk te halen..
succes en deel vooral het resultaat met ons!
het wordt een internationaal gezelschap. Zelf maak ik kaas op de overzeese gebiedsdelen (Vlieland)
Zoals je kan merken is dit forum niet bepaald dood. Zelf kwam ik de eerste weken ook met de meest simpele vragen. Ik heb steeds prima antwoord gekregen. Inmiddels gaat een gouds kaasje me prima af en leer ik steeds weer bij. En als je een antwoord nog niet snapt, gewoon door vragen.
Ik had elders al een tip gegeven over je kaas vormen, maar misschien dat iemand daar nog iets zinnigs over kan zeggen. Ik dacht lekker dit in de lak zetten, bij voorkeur harde lak, scheepslak of zo?? maar misschien zeg ik nu wel iets heel doms (mag ook op het forum) en inderdaad een kaasdoekje gebruiken.
Wat zuursel betreft, je kan ook gewoon karnemelk gebruiken. Volgens mij maakt het niet zo veel uit dat het geen "Nederlandse" karnemelk is, alleen maar interessant. Anders is er vast wel een webshop die een zakje naar zweden wil sturen. Niet te vaak door enten. Ik ben jaloers op iedereen die naar de boer kan om melk te halen..
succes en deel vooral het resultaat met ons!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Gerda schreef:Jeetje wie zullen dat zijn 3 maal daags hier! :shock: :oops:
Niet zo moeilijk om uit te vissen.webmaster schreef:Ik zou het niet weten :lol: :lol:Gerda schreef:Jeetje wie zullen dat zijn 3 maal daags hier! :shock: :oops:
Herman 271 posts
Gerda 241 posts
Danuta 113 posts
Et Voilà!
:lol: :lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten