Kennismaking
Kennismaking
Hallo,
Ik ben Ignace uit Hoegaarden en ben na het volgen van workshop 'kaas maken'
bij Milk magic in Leuven voorzichtig beginnen kaas te maken met wisselend succes, wil hier ervaringen opdoen, grt...
Ik ben Ignace uit Hoegaarden en ben na het volgen van workshop 'kaas maken'
bij Milk magic in Leuven voorzichtig beginnen kaas te maken met wisselend succes, wil hier ervaringen opdoen, grt...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Re: Kennismaking
Hallo Ignace, welkom!
Vertel eens wat meer over de wisselende successen, misschien kunnen we je wat raad geven.
Vertel eens wat meer over de wisselende successen, misschien kunnen we je wat raad geven.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Re: Kennismaking
Ik heb geen kelder of grot ,dus is het moeilijk om rijping-temperatuur constant op peil te houden,in de garage liggen nu 2 kazen van 1 kilogram te rijpen bij temperatuur ven rond de 8°, is dit te laag??
eventueel laat ik ze langer dan 4 weken rijpen om ze dan pas op te smullen...
Ik heb wel een kleine wijnkoeler op het oog met instelbare temperatuur ,heeft iemand daar ervaring mee? wordt kaas daar niet te droog in ?? Groetjes...
eventueel laat ik ze langer dan 4 weken rijpen om ze dan pas op te smullen...
Ik heb wel een kleine wijnkoeler op het oog met instelbare temperatuur ,heeft iemand daar ervaring mee? wordt kaas daar niet te droog in ?? Groetjes...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Re: Kennismaking
Met de temperatuur is het eigenlijk simpel.
Ideaal is 11 - 13 graden.
Is de temperatuur lager duurt de rijping langer, in jouw geval dus inderdaad wat langer laten liggen.
Is de temperatuur hoger gaat de rijping sneller.
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.
Meerdere leden hebben een wijnkoeler in gebruik om kaas te rijpen. Zal dus best gaan, luchtvochtigheid is ook nog aardig bij te sturen.
Ideaal is 11 - 13 graden.
Is de temperatuur lager duurt de rijping langer, in jouw geval dus inderdaad wat langer laten liggen.
Is de temperatuur hoger gaat de rijping sneller.
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.
Meerdere leden hebben een wijnkoeler in gebruik om kaas te rijpen. Zal dus best gaan, luchtvochtigheid is ook nog aardig bij te sturen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Re: Kennismaking
Hallo en welkom!
Eens met Vera hoor: soms moet je gewoon doen wat er kan en moet dat maar goed genoeg zijn.
Het wordt altijd kaas
Eens met Vera hoor: soms moet je gewoon doen wat er kan en moet dat maar goed genoeg zijn.
Het wordt altijd kaas
Glad to be a part of this awesome community!
Thanks for setting up this awesome resource! Happy to be a part of it.
Re: Kennismaking
Welkom Ignace!
Ik ben zelf ook nog maar sinds oktober bezig en ik woon in Leuven. Ik heb echter geen cursus gevolgd... Het overgrote deel hier op het forum geleerd en een beetje elders op internet (oa. Gavin Webber op youtube) , het is een fantastische bron!
Wat betreft de rijping heb ik een tweedehands koelkast gekocht (tafelmodel), zonder vriesvak, omdat je dit toch niet gebruikt --> meer ruimte in kaasfrigo en minder verbruik.
Om de temperatuur juist te krijgen, heb ik een externe thermostaat gekocht, waar je je koelkast gewoon inplugt, even temperatuur en marge instellen en hup je bent vertrokken. Het bakje schakelt simpelweg de stroom uit wanneer de temperatuur binnenin de koelkast te laag wordt; deze wordt met een sonde gemeten die je vanbinnen plaatst (kabel loopt tussen rubbers van deur). DIt model heb ik gekocht en dus zeer tevreden over! :
https://www.amazon.it/Inkbird-Termorego ... 0220160302
Succes ermee nog !
Ik ben zelf ook nog maar sinds oktober bezig en ik woon in Leuven. Ik heb echter geen cursus gevolgd... Het overgrote deel hier op het forum geleerd en een beetje elders op internet (oa. Gavin Webber op youtube) , het is een fantastische bron!
Wat betreft de rijping heb ik een tweedehands koelkast gekocht (tafelmodel), zonder vriesvak, omdat je dit toch niet gebruikt --> meer ruimte in kaasfrigo en minder verbruik.
Om de temperatuur juist te krijgen, heb ik een externe thermostaat gekocht, waar je je koelkast gewoon inplugt, even temperatuur en marge instellen en hup je bent vertrokken. Het bakje schakelt simpelweg de stroom uit wanneer de temperatuur binnenin de koelkast te laag wordt; deze wordt met een sonde gemeten die je vanbinnen plaatst (kabel loopt tussen rubbers van deur). DIt model heb ik gekocht en dus zeer tevreden over! :
https://www.amazon.it/Inkbird-Termorego ... 0220160302
Succes ermee nog !
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten