"kaas niet de baas" nieuwtje

Laat hier even een berichtje achter waarin je jezelf even voorstelt.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
zappa
Verse kaas
Berichten: 8
Lid geworden op: 03-05-2021 08:53
Contacteer:

"kaas niet de baas" nieuwtje

#1 Bericht door zappa » 04-05-2021 09:29

Dag beste kaas experten, als oostvlaamse werkende huismoeder heb ik veel interesse in zelf ambachtelijke beter (hoop ik?) smakende voedsel te maken. Worst en ham heb ik al onder de duim, maar kaas dat laat zich niet maken.

Ik heb via internet al boeken gekocht en een hoop spulletjes, maar echt mijn ding doen lukt voorlopig niet.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Re: "kaas niet de baas" nieuwtje

#2 Bericht door Vera » 04-05-2021 09:41

Hallo, welkom Zappa. Misschien kun je ons vertellen wat er mis gaat? Mogelijk kunnen we je dan behulpzaam zijn?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

zappa
Verse kaas
Berichten: 8
Lid geworden op: 03-05-2021 08:53
Contacteer:

Re: "kaas niet de baas" nieuwtje

#3 Bericht door zappa » 04-05-2021 11:09

Vera schreef:
04-05-2021 09:41
Hallo, welkom Zappa. Misschien kun je ons vertellen wat er mis gaat? Mogelijk kunnen we je dan behulpzaam zijn?
Goede morgen Vera,

ik heb mijn zinnen gezet op een vers (niet kwark) geitenkaasje zelf te maken en mozzarella. Ik ben nu al verschillende pogingen verder, maar geen gelukt resultaat.

Ondertussen heb ik via fb begrepen dat houdbare uht geitenmelk niet geschikt is om te stremmen/kaas mee te maken, dat terwijl de geitenyoghurt wel goed lukt.
Dus ik doe een nieuwe poging als ik aan de juiste melk kan komen.

De mozzarella pogingen resulteren altijd in iets ricotta brokkelige substantie. Ik ga deze namiddag nog eens proberen (toch geen tuin weertje) en nog eens goed de instructies van dit filmpje bekijken.

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

Re: "kaas niet de baas" nieuwtje

#4 Bericht door Friemeltje » 04-05-2021 15:07

Geitenkaas is een andere tak van de sport...misschien eens normale koeien melk proberen?
Mozzarella is een vrij moeilijke kaas, niet echt aan te raden voor iemand die net begint. (de temperaturen moeten behoorlijk spot on wezen.)

zappa
Verse kaas
Berichten: 8
Lid geworden op: 03-05-2021 08:53
Contacteer:

Re: "kaas niet de baas" nieuwtje

#5 Bericht door zappa » 04-05-2021 21:06

ondertussen 2 pakken Betsy gepasteuriseerde melk gekocht.. ;-) opnieuw een testje...

zappa
Verse kaas
Berichten: 8
Lid geworden op: 03-05-2021 08:53
Contacteer:

Re: "kaas niet de baas" nieuwtje

#6 Bericht door zappa » 05-05-2021 11:21

Yes ! hier loopt een fiere gieter rond !


Afbeelding

Van 2 flessen "elke koe" 0,80l
citroenzuur 1,25ml
calciumchloride 0,60 ml
stremsel 0,60ml

zuur + klakzout dan opwarmen naar 31° stremsel toevoegen, 15' laten staan. Wrongel snijden in 3cm, langzaam opwarmen naar 41°(ik ben gestopt op 39° de wrongel gaf piepschuimgeluidjes) Laten uitlekken, wat zout erdoor, wei warmen naar 80° en twee paar latexvrije handschoenen aan getrokken. Stuk wrongel op schuimspaan warmen, rekken dubbel vouwen, enkele keer herhalen en dan door je duim wijsvinger door duwen tot een bolletje. En dan ik koud waterbad leggen om ze als mooie bolletjes te behouden, anders worden het ufo-tjes :D Ik heb ongeveer 220 gr aan kaasjes.
Nu rest me nog het proeven, en geitenkaas maken ;-)

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

Re: "kaas niet de baas" nieuwtje

#7 Bericht door Friemeltje » 06-05-2021 08:04

Hey, gefeliciteerd!
Zien er erg goed uit.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Re: "kaas niet de baas" nieuwtje

#8 Bericht door Vera » 06-05-2021 09:46

Prachtige kaasjes......
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast