even voorstellen

Laat hier even een berichtje achter waarin je jezelf even voorstelt.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
hannie

even voorstellen

#1 Bericht door hannie » 17-05-2014 22:33

Hallo allemaal

Ik ben Hannie en ben 53 jaar.
Ik woon in Denemarken, ongeveer 25 km vanaf de Duitse grens,hier hebben wij een melkveebedrijf van circa 120 melkkoeien, dus melk genoeg.
Na een workshop kaasmaken in Nederland kreeg ik de smaak te pakken en een starterspakketje gekocht, ik heb al een tiental kleine kaasjes gemaakt.
Met het warme weer een tijdje terug kreeg ik problemen met gasvorming en ben op het internet gaan zoeken, zodoende kwam ik hier terecht.
Ik wil graag wat met kruiden experimenteren en de kaasjes wat groter maken.
Informatie genoeg op deze site heb ik al gelezen.
:lol:

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#2 Bericht door Vera » 17-05-2014 22:46

Hallo Hannie, welkom op deze fijne site. Fijn dat je je even voorstelt. We hebben volgens mij meer 'Deense' leden.
Informatie genoeg op de site en als je vragen hebt - niet schromen - gewoon stellen, er zit veel knowhow op dit forum en iedereen wil een ander graag behulpzaam zijn.
Hoe waren de kaasjes die je eerder gemaakt hebt?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#3 Bericht door Gerda » 18-05-2014 10:09

Welkom Hannie.

De droom van menig kaasmaker op dit forum woon jij.
je eigen koeien bij de hand, of moet ik zeggen de melk :wink:

Veel plezier op het forum, je hebt al gelezen er staat een schat aan info op de site.

Gasvorming, boterzuur, te warme rijpplaats......gaat al van alles door mijn hoofd. Maak een nieuw kopje aan stel ik voor, in kaas van gewassen wrongel en we brainen graag met je mee.

Recepten voor kruidenkaasjes zijn er ook genoeg en een grotere kaas kan ik je alleen maar aanraden, de smaak word er nog beter op.

Groetjes Gerda
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

webmaster

#4 Bericht door webmaster » 18-05-2014 10:51

Welkom Hannie, Scandinavie begint steeds beter vertegenwoordigd te worden!

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#5 Bericht door Danuta » 18-05-2014 11:55

Welkom Hannie....en ja de droom van de kaasmaker is koeien bij de hand denk ik :))

Veel plezier hier op het forum :)
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

hannie

#6 Bericht door hannie » 18-05-2014 16:03

bedankt voor de leuke reacties

Mijn eerder gemaakte kaasjes smaakten goed, alleen wat droog, maar was allang blij dat ze goed gelukt waren.

Ik heb nog geen goede plek om ze te bewaren dus momenteel liggen ze in de koelkast, maar wordt wel wat vol.

Wat zou het beste zijn om kazen te maken van 1 of 2 kilo?

groetjes Hannie

webmaster

#7 Bericht door webmaster » 18-05-2014 17:30

Ligt een beetje aan je mogelijkheden. Als je rekent met 8-10 liter melk per kilo kaas (afhankelijk van kwaliteit van de melk), dan hangt het er van af hoeveel je tegelijk kan verwerken.
Voor het gemak rekenen de meesten met 10 liter melk per kilo.
Dan heb je voor een kaas van 2 kilo dus een pan oid nodig van ruim 20 liter, want je moet nog kunnen roeren ook.
Ik heb zelf een 27 liter weck-ketel met electrische verwarming. Werkt goed, maar vertrouw niet op de thermostaat daarvan, maar regel het aan en uitschakelen met een schakelaar en controleer de temperatuur met een digitale thermometer.
En dan heb je natuurlijk ook een vorm nodig van 2 kilo...

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#8 Bericht door Gerda » 18-05-2014 17:43

En mag ik je toch de tip meegeven om echt te gaan kijken naar een kaasgrot (koelkast) kaas moet rijpen en dat kan het beste bij 12 tot 15 graden met een luchtvochtigheid van ongeveer 85% dat lukt je niet in de koelkast. Dan ben je denk ik al een probleem kwijt. Droge kaas.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

hannie

#9 Bericht door hannie » 25-05-2014 11:45

bedankt voor de tips :P

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#10 Bericht door johnshadows » 25-05-2014 12:04

Ook welkom uit België Hannie. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten