Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#101 Bericht door Vera » 23-01-2019 20:02

Ik ben benieuwd Jouke, hij staat hier ook nog op de lijst. Maar van kaasmaken komt steeds niks.

Theo jij had je Gruyere toch ook ongecoat gelaten? Maak er eens een fotootje van. Ik had twee weken na de meeting de Gruyere gemaakt en vandaag open gesneden. Man wat een lekkere kaas is dat! Heel zacht gebleven omdat ik ze in een afgesloten doos bewaard heb. Regelmatig met lichte pekel gewassen, met name de eerste weken. Ze hebben akelig geschimmeld die weken, maar nu zijn ze rustig en hebben een prachtige rustieke korst en vol met kleine gaatjes van de propionic. Een aanrader!

Afbeelding

Afbeelding
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#102 Bericht door Jouke » 24-01-2019 10:19

Dat ziet er mooi uit, Vera! Mooie dunne korst.

Ik heb nog bijna een halve gruyere van oorspronkelijk 3 kg liggen. Die is een beetje droog aan het worden nu, want hij ligt al een beste tijd aangesneden in de koelkast. Hij gaat niet zo heel hard op, af en toe een stukje...
Hij was toen ik hem opensneed ook heel mooi zacht en heerlijk op smaak. Nu is hij dus iets droger, volgende keer ga ik hem maar vacumeren, denk ik.

Het lukt mij ook nog niet om kaas te maken. Ik kan nog geen autorijden na mijn operatie, dus ik ben nog ietwat onthand...
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#103 Bericht door Jouke » 24-01-2019 10:28

Nou, ik heb hem geboord en geproefd. Er zit veel smaak aan. Hij is wel wat droog geworden, en er zit ook een aardige dikke korst omheen, dus dat zal wel door het rijpen komen. Het is ook maar een heel klein kaasje.

Hij heeft het zoutige van een oude kaas en ook een beetje Old Amsterdam-achtige smaak. Dus wat mij betreft is het experiment geslaagd. Volgende keer wel in een grotere vorm maken :lol:

Ik heb het stopje nog even teruggedaan. Dit weekend gaat ie wel op, denk ik.
Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding

Gerda75

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#104 Bericht door Gerda75 » 03-06-2020 16:50

wat is een pinch?

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#105 Bericht door Vera » 03-06-2020 19:32

1/16e theelepel - 0.31 NL ienieminibeetje dus
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda75

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#106 Bericht door Gerda75 » 04-06-2020 07:00

wat ik nog niet begrijp , je bent dus net zoveel stremsel nodig voor 3 liter als voor 23 liter, sorry ben enorm blond maar dat gaat er bij mij niet in...

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#107 Bericht door Friemeltje » 04-06-2020 08:30

Gerda75 schreef:
04-06-2020 07:00
wat ik nog niet begrijp , je bent dus net zoveel stremsel nodig voor 3 liter als voor 23 liter, sorry ben enorm blond maar dat gaat er bij mij niet in...
Klopt dat heb je goed, dat is dus niet zo. :D
Normaal gezien heb je 4 druppels per liter melk nodig.
Dus voor 3 liter melk = 12 druppels
Voor 23 liter melk = 92 druppels

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#108 Bericht door Vera » 04-06-2020 09:44

Gerda75 schreef:
04-06-2020 07:00
wat ik nog niet begrijp , je bent dus net zoveel stremsel nodig voor 3 liter als voor 23 liter, sorry ben enorm blond maar dat gaat er bij mij niet in...
Die hoeveelheid stremsel die bij de workshop toegevoegd werd bij 3 liter was gewoon echt onnodig veel te veel. 8-)
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda75

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#109 Bericht door Gerda75 » 04-06-2020 13:19

hoe creeren jullie een druppel?

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#110 Bericht door Vera » 04-06-2020 14:33

Met een druppelflesje, maar dat heb je dan denk ik niet.
Een theelepel is 5 milliliter - heb je 23 liter melk? Dan dus die pinch erbij. Heb je misschien een injectiespuit liggen? Dan daar die 5 milliliter mee afmeten en 0,31 milliliter voor de pinch.
Succes en vertel over je bevindingen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Friemeltje
Oude kaas
Berichten: 608
Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
Contacteer:

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

#111 Bericht door Friemeltje » 04-06-2020 20:15

Je kunt ook zoiets kopen.

#Aliexpress € 0,36 16%OFF | 1 Pcs 5 Ml Clear Silicone Baby Geneeskunde Feeder Druppelaar Pipet Vloeibaar Voedsel Dropper School Lab Levert Willekeurige Kleur
https://a.aliexpress.com/_dXxVRXy

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten