Ontmoetingsdag Belgie 30-05-2015
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ontmoetingsdag Belgie 30-05-2015
Hierbij een verslag van de meeting van vandaag bij
http://www.catharinadal.be/
Ik hoop dat de overige deelnemers van vandaag mijn stukje aanvullen, zowel met hun ervaringen vandaag als wel de foto's die men heeft gemaakt.
Persoonlijk weer een hele geslaagde dag, en hoe leuk het was voor mij als Nederlandse ( woonachtig in Duitsland) een op Belgische wijze Goudse kaas te maken. De techniek en de manier van maken was weer helemaal nieuw en eigenlijk ben ik heel benieuwd wat de mooie kilo kaas deze keer, straks voor een smaak gaat opleveren. Grovere wrongel, anders snijden, anders verwarmen, minder hoog in eindtemperatuur. Een leuke ervaring.
Het recept zal ik ook op het forum plaatsen als Belgische Goudse.
Tijdens de workshop was er even tijd voor koffie en kaas natuurlijk en een heerlijke taart gebakken door Erico We hebben een filmpje van het bedrijf gezien en de schatkamer waar de vele kazen lagen te rijpen.
Weer hebben we veel geleerd over technieken maar nog veel meer over zuursel en hun gebruik en het opkweken van uw eigen zuursel, met rode oortjes en konen want das toch echt een interessante maar niet makkelijke materie. Verschillen tussen messofiel en thermofiel zijn besproken en de kaasmeesters hebben zelfs en onbekende kaas geproefd , die in Holland toch wel populair aan het worden is , de Proosdij.
Tijdens de overweldigende lunch van echt waanzinnig veel soorten kaas, die we mochten proeven van de mooi opgemaakte plateaus werden er veel technieken en recepten uitgewisseld wat voor ons hobby-kaasmakers echt een geweldige ervaring was. En natuurlijk werd deze vergezeld van een echt Rafke!!
De traditionele keuring net even in een ander jasje met echte keuringsvellen, zodat ieder zijn smaakbeleving kon invullen en een rapportcijfer kon geven, al is smaak natuurlijk een persoonlijk iets.
Het blijft een erg leuk deel van de meeting. De ervaringen uitwisselen en het oordeel en advies van de keurmeester blijft voor ons waardevol.
Ik spreek denk ik uit naam van allen wanneer ik nogmaals Peter en William (inmiddels ook lid van het forum ;) ) hartelijk dank voor de tijd en energie die zij in de dag hebben gestoken. Als leek voelde ik me zeer serieus genomen in kaasland en de aandacht van de kaasmeesters naar ons toe was super tof!
En natuurlijk Elke, bedankt voor het organiseren, top locatie! Geweldige dag!
http://www.catharinadal.be/
Ik hoop dat de overige deelnemers van vandaag mijn stukje aanvullen, zowel met hun ervaringen vandaag als wel de foto's die men heeft gemaakt.
Persoonlijk weer een hele geslaagde dag, en hoe leuk het was voor mij als Nederlandse ( woonachtig in Duitsland) een op Belgische wijze Goudse kaas te maken. De techniek en de manier van maken was weer helemaal nieuw en eigenlijk ben ik heel benieuwd wat de mooie kilo kaas deze keer, straks voor een smaak gaat opleveren. Grovere wrongel, anders snijden, anders verwarmen, minder hoog in eindtemperatuur. Een leuke ervaring.
Het recept zal ik ook op het forum plaatsen als Belgische Goudse.
Tijdens de workshop was er even tijd voor koffie en kaas natuurlijk en een heerlijke taart gebakken door Erico We hebben een filmpje van het bedrijf gezien en de schatkamer waar de vele kazen lagen te rijpen.
Weer hebben we veel geleerd over technieken maar nog veel meer over zuursel en hun gebruik en het opkweken van uw eigen zuursel, met rode oortjes en konen want das toch echt een interessante maar niet makkelijke materie. Verschillen tussen messofiel en thermofiel zijn besproken en de kaasmeesters hebben zelfs en onbekende kaas geproefd , die in Holland toch wel populair aan het worden is , de Proosdij.
Tijdens de overweldigende lunch van echt waanzinnig veel soorten kaas, die we mochten proeven van de mooi opgemaakte plateaus werden er veel technieken en recepten uitgewisseld wat voor ons hobby-kaasmakers echt een geweldige ervaring was. En natuurlijk werd deze vergezeld van een echt Rafke!!
De traditionele keuring net even in een ander jasje met echte keuringsvellen, zodat ieder zijn smaakbeleving kon invullen en een rapportcijfer kon geven, al is smaak natuurlijk een persoonlijk iets.
Het blijft een erg leuk deel van de meeting. De ervaringen uitwisselen en het oordeel en advies van de keurmeester blijft voor ons waardevol.
Ik spreek denk ik uit naam van allen wanneer ik nogmaals Peter en William (inmiddels ook lid van het forum ;) ) hartelijk dank voor de tijd en energie die zij in de dag hebben gestoken. Als leek voelde ik me zeer serieus genomen in kaasland en de aandacht van de kaasmeesters naar ons toe was super tof!
En natuurlijk Elke, bedankt voor het organiseren, top locatie! Geweldige dag!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik vond het een leuke en leerzame dag. Leuk om jullie een keer te zien. Gisteravond hebben we thuis nog hartelijk gelachen. Nog nooit zo'n zachte zure kaas gehad! En nu juist die meegenomen. Had vernietigend oordeel verwacht. Gelukkig was het oordeel mild: "lekker zuur kaasje! Kun je goed bewaren".
Zo. Nu een weekje vasten. Heb volgens mij wel een pond kaas gehad. De vuurkaas ligt in het pekelbad.
Dank voor de organisatie! Groet.
Zo. Nu een weekje vasten. Heb volgens mij wel een pond kaas gehad. De vuurkaas ligt in het pekelbad.
Dank voor de organisatie! Groet.
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
Fijne dag gehad gisteren , weer erg leuk om gezichten op namen te kunnen kleven, en de "diehards" waren er ook weer bij :D
Inderdaad, weer een aantal nieuwe tips en tricks geleerd die we zeker gaan uit testen , ben ook al benieuwd hoe mijn kaasje zal smaken :lol:
Ben ondertussen weer volop in de kaas geschoten , want binnen 3 weken moet ik weer kunnen leveren voor de benefiet van mijn broer, gelukkig weer veel ideeën opgedaan , dus dat wordt experimenteren !
Kijk al uit naar de volgende ontmoetingsdag
Inderdaad, weer een aantal nieuwe tips en tricks geleerd die we zeker gaan uit testen , ben ook al benieuwd hoe mijn kaasje zal smaken :lol:
Ben ondertussen weer volop in de kaas geschoten , want binnen 3 weken moet ik weer kunnen leveren voor de benefiet van mijn broer, gelukkig weer veel ideeën opgedaan , dus dat wordt experimenteren !
Kijk al uit naar de volgende ontmoetingsdag
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ook al was ik er pas om 3 uur, toch leuk om erbij te zijn. Nu ken ik in ieder geval een aantal gezichten bij de namen. Ik heb ook een paar hele lekkere kaasjes geproefd!
En wat een bijzondere kaasmaker(ij), 150 soorten allemaal daar gemaakt, ik kan het nog steeds amper geloven. En lekker dichtbij voor mij, dus ik ga daar zeker nog vaker komen.
Al met al een inspirerende dag!
En wat een bijzondere kaasmaker(ij), 150 soorten allemaal daar gemaakt, ik kan het nog steeds amper geloven. En lekker dichtbij voor mij, dus ik ga daar zeker nog vaker komen.
Al met al een inspirerende dag!
Hallo allemaal,
Veel is al gezegd.... Wat een fantastische dag! Ik heb genoten en veel geleerd en inderdaad leuk om elkaar op deze wijze (een beetje) te leren kennen.
Gerda, goed verslag! Ik ga zo het recept van Belgische Goudse terug lezen! Als we toch die smedigheid eens kunnen evenaren, lijkt me heerlijk!
groetjes,
Lianne
Veel is al gezegd.... Wat een fantastische dag! Ik heb genoten en veel geleerd en inderdaad leuk om elkaar op deze wijze (een beetje) te leren kennen.
Gerda, goed verslag! Ik ga zo het recept van Belgische Goudse terug lezen! Als we toch die smedigheid eens kunnen evenaren, lijkt me heerlijk!
groetjes,
Lianne
Het was zeker een gezellige leerzame dag.
Wat een heerlijke zachte kazen hadden ze. Ik ben erg benieuwd naar de kaas die wij gemaakt hebben. Hij ligt hier nu in de pekel.
Ook erg leuk om gezichten bij de namen van het forum te hebben.
Wat doen we met de tips die we hebben gekregen?
Zoals het schuim eerst van je melk afroeren voor je zuursel en stremsel toevoegd.
De manier van kijken of je een schone breuk krijgt? Enz enz?
Maken we daar een nieuw topic voor?
Ik plaats zo ook een aantal foto's
Gr, Jacqueline
Wat een heerlijke zachte kazen hadden ze. Ik ben erg benieuwd naar de kaas die wij gemaakt hebben. Hij ligt hier nu in de pekel.
Ook erg leuk om gezichten bij de namen van het forum te hebben.
Wat doen we met de tips die we hebben gekregen?
Zoals het schuim eerst van je melk afroeren voor je zuursel en stremsel toevoegd.
De manier van kijken of je een schone breuk krijgt? Enz enz?
Maken we daar een nieuw topic voor?
Ik plaats zo ook een aantal foto's
Gr, Jacqueline
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Gelijk aangepast, en lekker dat was hij!! :Derico321 schreef:Leerzame dag gehad, met een leuk gezelschap, ik heb ervan genoten.
Voor mij is dit voor herhaling vatbaar.
En de kaasmaker was een open man met voor vele nieuwe technieken.
Gerda de taart was van mij, geef niet hoor als hij maar lekker was. :D
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ja dat lijkt me een supergoed idee.woeco schreef:Het was zeker een gezellige leerzame dag.
Wat een heerlijke zachte kazen hadden ze. Ik ben erg benieuwd naar de kaas die wij gemaakt hebben. Hij ligt hier nu in de pekel.
Ook erg leuk om gezichten bij de namen van het forum te hebben.
Wat doen we met de tips die we hebben gekregen?
Zoals het schuim eerst van je melk afroeren voor je zuursel en stremsel toevoegd.
De manier van kijken of je een schone breuk krijgt? Enz enz?
Maken we daar een nieuw topic voor?
Ik plaats zo ook een aantal foto's
Gr, Jacqueline
Zou jij de spits af willen bijten Jaqueline, iets van Tips uit Belgie in kaas van gewassen wrongel?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten