Ontmoetingsdag Belgie 30-05-2015

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

Ontmoetingsdag Belgie 30-05-2015

#1 Bericht door Gerda » 30-05-2015 21:38

Hierbij een verslag van de meeting van vandaag bij

http://www.catharinadal.be/

Ik hoop dat de overige deelnemers van vandaag mijn stukje aanvullen, zowel met hun ervaringen vandaag als wel de foto's die men heeft gemaakt.

Persoonlijk weer een hele geslaagde dag, en hoe leuk het was voor mij als Nederlandse ( woonachtig in Duitsland) een op Belgische wijze Goudse kaas te maken. De techniek en de manier van maken was weer helemaal nieuw en eigenlijk ben ik heel benieuwd wat de mooie kilo kaas deze keer, straks voor een smaak gaat opleveren. Grovere wrongel, anders snijden, anders verwarmen, minder hoog in eindtemperatuur. Een leuke ervaring.
Het recept zal ik ook op het forum plaatsen als Belgische Goudse.

Tijdens de workshop was er even tijd voor koffie en kaas natuurlijk en een heerlijke taart gebakken door Erico We hebben een filmpje van het bedrijf gezien en de schatkamer waar de vele kazen lagen te rijpen.

Weer hebben we veel geleerd over technieken maar nog veel meer over zuursel en hun gebruik en het opkweken van uw eigen zuursel, met rode oortjes en konen want das toch echt een interessante maar niet makkelijke materie. Verschillen tussen messofiel en thermofiel zijn besproken en de kaasmeesters hebben zelfs en onbekende kaas geproefd , die in Holland toch wel populair aan het worden is , de Proosdij.

Tijdens de overweldigende lunch van echt waanzinnig veel soorten kaas, die we mochten proeven van de mooi opgemaakte plateaus werden er veel technieken en recepten uitgewisseld wat voor ons hobby-kaasmakers echt een geweldige ervaring was. En natuurlijk werd deze vergezeld van een echt Rafke!!

De traditionele keuring net even in een ander jasje met echte keuringsvellen, zodat ieder zijn smaakbeleving kon invullen en een rapportcijfer kon geven, al is smaak natuurlijk een persoonlijk iets.
Het blijft een erg leuk deel van de meeting. De ervaringen uitwisselen en het oordeel en advies van de keurmeester blijft voor ons waardevol.

Ik spreek denk ik uit naam van allen wanneer ik nogmaals Peter en William (inmiddels ook lid van het forum ;) ) hartelijk dank voor de tijd en energie die zij in de dag hebben gestoken. Als leek voelde ik me zeer serieus genomen in kaasland en de aandacht van de kaasmeesters naar ons toe was super tof!
En natuurlijk Elke, bedankt voor het organiseren, top locatie! Geweldige dag!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#2 Bericht door Gerda » 30-05-2015 21:45

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Herms

#3 Bericht door Herms » 31-05-2015 08:50

Ik vond het een leuke en leerzame dag. Leuk om jullie een keer te zien. Gisteravond hebben we thuis nog hartelijk gelachen. Nog nooit zo'n zachte zure kaas gehad! En nu juist die meegenomen. Had vernietigend oordeel verwacht. Gelukkig was het oordeel mild: "lekker zuur kaasje! Kun je goed bewaren".
Zo. Nu een weekje vasten. Heb volgens mij wel een pond kaas gehad. De vuurkaas ligt in het pekelbad.
Dank voor de organisatie! Groet.

webmaster

#4 Bericht door webmaster » 31-05-2015 11:42

Ik ben blij te lezen dat het zo'n leuke dag was. Nog steeds jammer dat ik er niet bij kon zijn, want het blijft leuk om nieuwe inzichten te horen. Doet me weer denken aan de kreet "Het wordt allemaal kaas"...

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#5 Bericht door Elke » 31-05-2015 11:49

Fijne dag gehad gisteren , weer erg leuk om gezichten op namen te kunnen kleven, en de "diehards" waren er ook weer bij :D

Inderdaad, weer een aantal nieuwe tips en tricks geleerd die we zeker gaan uit testen , ben ook al benieuwd hoe mijn kaasje zal smaken :lol:

Ben ondertussen weer volop in de kaas geschoten , want binnen 3 weken moet ik weer kunnen leveren voor de benefiet van mijn broer, gelukkig weer veel ideeën opgedaan , dus dat wordt experimenteren !

Kijk al uit naar de volgende ontmoetingsdag

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#6 Bericht door raf » 31-05-2015 12:09

Elke en de andere deelnemers,

Bedankt voor de leuke en leerzame dag :D

Mvg

Raf

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#7 Bericht door Vera » 31-05-2015 12:54

Fijn dat het een gezellige dag was en dat jullie genoten hebben!
Ziet er goed uit allemaal.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

MarcK

#8 Bericht door MarcK » 31-05-2015 13:19

Ook al was ik er pas om 3 uur, toch leuk om erbij te zijn. Nu ken ik in ieder geval een aantal gezichten bij de namen. Ik heb ook een paar hele lekkere kaasjes geproefd!

En wat een bijzondere kaasmaker(ij), 150 soorten allemaal daar gemaakt, ik kan het nog steeds amper geloven. En lekker dichtbij voor mij, dus ik ga daar zeker nog vaker komen.

Al met al een inspirerende dag!

Lian

#9 Bericht door Lian » 31-05-2015 14:00

Hallo allemaal,

Veel is al gezegd.... Wat een fantastische dag! Ik heb genoten en veel geleerd en inderdaad leuk om elkaar op deze wijze (een beetje) te leren kennen.

Gerda, goed verslag! Ik ga zo het recept van Belgische Goudse terug lezen! Als we toch die smedigheid eens kunnen evenaren, lijkt me heerlijk!

groetjes,

Lianne

erico321

#10 Bericht door erico321 » 31-05-2015 15:47

Leerzame dag gehad, met een leuk gezelschap, ik heb ervan genoten.
Voor mij is dit voor herhaling vatbaar.
En de kaasmaker was een open man met voor vele nieuwe technieken.
Gerda de taart was van mij, geef niet hoor als hij maar lekker was. :D

woeco

#11 Bericht door woeco » 31-05-2015 17:50

Het was zeker een gezellige leerzame dag.
Wat een heerlijke zachte kazen hadden ze. Ik ben erg benieuwd naar de kaas die wij gemaakt hebben. Hij ligt hier nu in de pekel.
Ook erg leuk om gezichten bij de namen van het forum te hebben.
Wat doen we met de tips die we hebben gekregen?
Zoals het schuim eerst van je melk afroeren voor je zuursel en stremsel toevoegd.
De manier van kijken of je een schone breuk krijgt? Enz enz?
Maken we daar een nieuw topic voor?
Ik plaats zo ook een aantal foto's
Gr, Jacqueline

woeco

#12 Bericht door woeco » 31-05-2015 17:56

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#13 Bericht door Gerda » 31-05-2015 18:02

erico321 schreef:Leerzame dag gehad, met een leuk gezelschap, ik heb ervan genoten.
Voor mij is dit voor herhaling vatbaar.
En de kaasmaker was een open man met voor vele nieuwe technieken.
Gerda de taart was van mij, geef niet hoor als hij maar lekker was. :D
Gelijk aangepast, en lekker dat was hij!! :D
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#14 Bericht door Gerda » 31-05-2015 18:04

woeco schreef:Het was zeker een gezellige leerzame dag.
Wat een heerlijke zachte kazen hadden ze. Ik ben erg benieuwd naar de kaas die wij gemaakt hebben. Hij ligt hier nu in de pekel.
Ook erg leuk om gezichten bij de namen van het forum te hebben.
Wat doen we met de tips die we hebben gekregen?
Zoals het schuim eerst van je melk afroeren voor je zuursel en stremsel toevoegd.
De manier van kijken of je een schone breuk krijgt? Enz enz?
Maken we daar een nieuw topic voor?
Ik plaats zo ook een aantal foto's
Gr, Jacqueline
Ja dat lijkt me een supergoed idee.
Zou jij de spits af willen bijten Jaqueline, iets van Tips uit Belgie in kaas van gewassen wrongel?
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

woeco

#15 Bericht door woeco » 31-05-2015 18:33

Ook, ik heb hem op de verkeerde plek gezet.
Kan jij dat verplaatsen Gerda?
Kunnen we hier de foto's neerzetten en de tips in het nieuwe onderwerp
Gr, Jacqueline

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#16 Bericht door Gerda » 31-05-2015 19:21

Nee is ook goed zo
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

erico321

#17 Bericht door erico321 » 02-06-2015 17:05

hier nog wat foto,s
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

woeco

#18 Bericht door woeco » 05-06-2015 21:23

Ook mooie foto's Eric 👍🏻
Gr, Jacqueline

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#19 Bericht door raf » 08-06-2015 22:19

Ik hezb de cheddar en de oude kaas opnieuw gecoat en in de grot gelegd voor een verdere rijping

Mvg

Raf :D

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#20 Bericht door Gerda » 03-07-2015 23:52

Vandaag een van de kaasjes van de meeting aangesneden, een heerlijke romige halfzachte goudse. Dit ga ik vaker maken.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Lian

#21 Bericht door Lian » 08-07-2015 21:35

Klinkt goed Gerda.....ik kan me nog net inhouden, maar nu ik lees dat jij het kaasje al aangesneden hebt en dat het zo lekker is....duurt het vast niet lang meer.

Hoe zit het bij de andere deelnemers? Al geproefd?

woeco

#22 Bericht door woeco » 28-08-2015 09:30

Wij hebben hem ook geproefd.
Lekker romig. Een kaas om vaker te maken😄
Gr, Jacqueline

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten