Tips van de kaasmakers in België meeting 30-5-2015

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Bericht
Auteur
William

#26 Bericht door William » 09-06-2015 13:26

Zeer goed uitgelegd Raf, het zal inderdaad zoiets geweest zijn. Normaal is 1 uur genoeg voor zo een kaasje (1kilo)

Groeten
William

JolienVerboven

#27 Bericht door JolienVerboven » 09-06-2015 20:18

Ook ik heb nog enkele mooie foto's van de meeting. Enjoy! :D

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#28 Bericht door raf » 09-06-2015 21:25

Jolien,

Mooie foto's

Mvg

Raf :D

Petra

persen

#29 Bericht door Petra » 09-06-2015 21:32

ik had begrepen dat na het persen je de kaas kan controleren of hij goed geperst was door samen te drukken.\ wel voorzichtig

als hij vetophopingen geeft is die niet goed geperst of zoiets . :}

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#30 Bericht door Gerda » 09-06-2015 21:42

Gerda schreef:https://youtu.be/7MWah4ZCGu0

Filmpje van gemaakt.
Je wrongel eerst in een kuiltje ( niet knijpen) dan hand open,moet 20 seconden uitlekken en dan een bolletje blijven in je hand wanneer je hem laat rollen in je hand
kijk even het filmpje Petra
kuiltje maken, niet knijpen, 20 seconden laten uitlekken dan gaan rollen in je hand, als het aan elkaar blijft kleven is de wrongel rijp
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#31 Bericht door raf » 09-06-2015 21:49

Gerda,

Wat Petra bedoeld is : het controleren of de kaas goed geperst is.
Kijken of de kaas goed gesloten is door voorzichting de kaas samen te drukken.

Niet het rollen in de palm van je hand om het tijdstip voor het vullen te bepalen.

Mvg

Raf :D

Petra

#32 Bericht door Petra » 09-06-2015 22:02

ja sorry hier ben ik weer, al die updates van de pc.

dat klopt wat raf zegd was een trucje om te kijken of de kaas goed geperst was.
zachtjes inknijpen en als je dan wat vetballetjes zag was hij niet goed gepers

en met vetballetjes bedoel ik zoiets van als je je eigen huid bij elkaar drukt zie je dat ook weleens ik kan alleen op dit moment niet ophet goede woord komen

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#33 Bericht door Gerda » 09-06-2015 22:10

oeps te vlug gelezen
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Petra

#34 Bericht door Petra » 09-06-2015 22:21

Trouwens raf je bier was weer heerlijk 🍻

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#35 Bericht door raf » 10-06-2015 09:51

Bedankt :D

JolienVerboven

#36 Bericht door JolienVerboven » 10-06-2015 19:45

Weet er nog iemand wat de starttemperatuur van de melk was bij toevoeging van het zuursel?

Naar aanleiding van het zuursel-verhaal op de meeting heb ik gisteren nieuw moeder-zuursel aangemaakt. Ik heb dit 9 uur laten rijpen op 20 à 22 graden. (Ik had begrepen dat men ginder 6 uur aanraadde?)
Daarna heb ik het ingevroren. Als ik het nu wil enten in een nieuwe liter melk, doe ik dit dan op kamertemperatuur of in de ijskast? En hoe lang best?

woeco

#37 Bericht door woeco » 28-06-2015 00:39

Petra, was het niet zoiets als een sinaasappel huid? Als dat zo was moest hij nog iets langer geperst worden?
Gr, Jacqueline

Petra

#38 Bericht door Petra » 30-06-2015 16:50

klopt Jacqueline een sinaasappelhuid haha

Herms

#39 Bericht door Herms » 12-07-2015 21:10

De vuurkaas uit Belgie is geopend!
Het gezin is erg tevreden.
Is dat nou zelfde als sambalkaas?
Weet iemand hoe we aan die kruidenmix kunnen komen?
Ik wil ze zelf ook maken.

erico321

#40 Bericht door erico321 » 12-07-2015 21:25

Hoi Herms,

Veel kruiden melange kun je kopen bij Rademaker in De Hoef.
Even Bellen en twee dagen daarna ligt het in de bus!!!

Eric

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#41 Bericht door Gerda » 13-07-2015 16:16

Smaakte voor mij gelijk als sambalkaas
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Herms

#42 Bericht door Herms » 14-07-2015 14:45

Dank je wel, Eric.
Ga ik proberen.

webmaster

#43 Bericht door webmaster » 14-07-2015 16:43

Dree schreef: Met je opmerking over keramische vormen had je mijn aandacht volledig op
scherp, helaas kon ik nergens wat vinden op Google totdat ik via een hele
Google-omweg hier weer op het forum kwam en las dat je moeder ze had
gebakken :)

Doeg Dree
LOL, "Des Google's wegen zijn ondoorgrondelijk" en "Vele wegen leiden naar dit forum" :lol:

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#44 Bericht door Gerda » 11-08-2015 09:39

Ik wil van de week de belgische Goudse kaas gaan maken, deze was echt een topper hier.

Beetje hulp bij het recept nodig , kunnen we de stappen samen nog eens doornemen.

Melk 30 graden, 20 liter ???? volgens mij zuren en stremmen tegelijk.
Wrongel na 35 min snijden, heel langzaam snijden en tussendoor wachten en heel voorzichtig roeren. Blijven roeren ook na het snijden tot een 30 minuten?
Dan de wei afscheppen 3/4 emmer van 15 liter??
Iets meer water dan wei afgehaald van 38 graden toevoegen??
Blijven roeren tot wei rijp is. kuiltje testmethode

Ik weet het allemaal niet meer precies!!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

William

#45 Bericht door William » 12-08-2015 21:53

Niet goed opgelet? :)
32°C , 30 liter melk.
Zuursel tijd hangt af van het zuursel.
Stremsel toevoegen naargelang zuurseltijd.
Stremming bekijken via de inkeping (snede).
Snijden tot 1cm, dan roeren tot de wrongel onder de wei 'valt'.
Wei eraf scheppen (de helft, dus ongeveer 15 liter)
Water toevoegen (eind temperatuur 34°C).
Dan het trucje (in de handpalm), goed? Opvullen maar!

Heeft het wat geholpen?
Ohja de kruidenmengeling is cayennepeper (poeder en snippers).

Groetjes

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#46 Bericht door Gerda » 12-08-2015 22:06

Super William dankjewel.
hahaha nee ben een dagje ouder en het was wat naar achteren geraakt :shock:

Maar ik ga me er weer aan wagen hoor, het kaasje was zo lekker!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

William

#47 Bericht door William » 16-08-2015 15:17

Fijn om dat te horen! Succes!

woeco

#48 Bericht door woeco » 28-08-2015 09:28

Is het nog gelukt Gerda?
Ik ben erg benieuwd
Gr, Jacqueline

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten