Tips van de kaasmakers in België meeting 30-5-2015
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
kijk even het filmpje PetraGerda schreef:https://youtu.be/7MWah4ZCGu0
Filmpje van gemaakt.
Je wrongel eerst in een kuiltje ( niet knijpen) dan hand open,moet 20 seconden uitlekken en dan een bolletje blijven in je hand wanneer je hem laat rollen in je hand
kuiltje maken, niet knijpen, 20 seconden laten uitlekken dan gaan rollen in je hand, als het aan elkaar blijft kleven is de wrongel rijp
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
ja sorry hier ben ik weer, al die updates van de pc.
dat klopt wat raf zegd was een trucje om te kijken of de kaas goed geperst was.
zachtjes inknijpen en als je dan wat vetballetjes zag was hij niet goed gepers
en met vetballetjes bedoel ik zoiets van als je je eigen huid bij elkaar drukt zie je dat ook weleens ik kan alleen op dit moment niet ophet goede woord komen
dat klopt wat raf zegd was een trucje om te kijken of de kaas goed geperst was.
zachtjes inknijpen en als je dan wat vetballetjes zag was hij niet goed gepers
en met vetballetjes bedoel ik zoiets van als je je eigen huid bij elkaar drukt zie je dat ook weleens ik kan alleen op dit moment niet ophet goede woord komen
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
Weet er nog iemand wat de starttemperatuur van de melk was bij toevoeging van het zuursel?
Naar aanleiding van het zuursel-verhaal op de meeting heb ik gisteren nieuw moeder-zuursel aangemaakt. Ik heb dit 9 uur laten rijpen op 20 à 22 graden. (Ik had begrepen dat men ginder 6 uur aanraadde?)
Daarna heb ik het ingevroren. Als ik het nu wil enten in een nieuwe liter melk, doe ik dit dan op kamertemperatuur of in de ijskast? En hoe lang best?
Naar aanleiding van het zuursel-verhaal op de meeting heb ik gisteren nieuw moeder-zuursel aangemaakt. Ik heb dit 9 uur laten rijpen op 20 à 22 graden. (Ik had begrepen dat men ginder 6 uur aanraadde?)
Daarna heb ik het ingevroren. Als ik het nu wil enten in een nieuwe liter melk, doe ik dit dan op kamertemperatuur of in de ijskast? En hoe lang best?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
LOL, "Des Google's wegen zijn ondoorgrondelijk" en "Vele wegen leiden naar dit forum" :lol:Dree schreef: Met je opmerking over keramische vormen had je mijn aandacht volledig op
scherp, helaas kon ik nergens wat vinden op Google totdat ik via een hele
Google-omweg hier weer op het forum kwam en las dat je moeder ze had
gebakken :)
Doeg Dree
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik wil van de week de belgische Goudse kaas gaan maken, deze was echt een topper hier.
Beetje hulp bij het recept nodig , kunnen we de stappen samen nog eens doornemen.
Melk 30 graden, 20 liter ???? volgens mij zuren en stremmen tegelijk.
Wrongel na 35 min snijden, heel langzaam snijden en tussendoor wachten en heel voorzichtig roeren. Blijven roeren ook na het snijden tot een 30 minuten?
Dan de wei afscheppen 3/4 emmer van 15 liter??
Iets meer water dan wei afgehaald van 38 graden toevoegen??
Blijven roeren tot wei rijp is. kuiltje testmethode
Ik weet het allemaal niet meer precies!!
Beetje hulp bij het recept nodig , kunnen we de stappen samen nog eens doornemen.
Melk 30 graden, 20 liter ???? volgens mij zuren en stremmen tegelijk.
Wrongel na 35 min snijden, heel langzaam snijden en tussendoor wachten en heel voorzichtig roeren. Blijven roeren ook na het snijden tot een 30 minuten?
Dan de wei afscheppen 3/4 emmer van 15 liter??
Iets meer water dan wei afgehaald van 38 graden toevoegen??
Blijven roeren tot wei rijp is. kuiltje testmethode
Ik weet het allemaal niet meer precies!!
Niet goed opgelet? :)
32°C , 30 liter melk.
Zuursel tijd hangt af van het zuursel.
Stremsel toevoegen naargelang zuurseltijd.
Stremming bekijken via de inkeping (snede).
Snijden tot 1cm, dan roeren tot de wrongel onder de wei 'valt'.
Wei eraf scheppen (de helft, dus ongeveer 15 liter)
Water toevoegen (eind temperatuur 34°C).
Dan het trucje (in de handpalm), goed? Opvullen maar!
Heeft het wat geholpen?
Ohja de kruidenmengeling is cayennepeper (poeder en snippers).
Groetjes
32°C , 30 liter melk.
Zuursel tijd hangt af van het zuursel.
Stremsel toevoegen naargelang zuurseltijd.
Stremming bekijken via de inkeping (snede).
Snijden tot 1cm, dan roeren tot de wrongel onder de wei 'valt'.
Wei eraf scheppen (de helft, dus ongeveer 15 liter)
Water toevoegen (eind temperatuur 34°C).
Dan het trucje (in de handpalm), goed? Opvullen maar!
Heeft het wat geholpen?
Ohja de kruidenmengeling is cayennepeper (poeder en snippers).
Groetjes
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten