(Besloten) Kaasmaakdag in Rastdorf 29-08-2015
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
(Besloten) Kaasmaakdag in Rastdorf 29-08-2015
Omdat samen kaasmaken zo leuk is......
We hebben er al een tijdje via de mail en PB's over geschreven en hebben besloten we doen gek, we gaan samen kaasmaken.
Dat wordt in ieder geval met Jouke en Jessy, mogelijk dat Hans (Hovenees) tijd kan maken en Judith (Jol) is misschien ook van de partij.
Wat gaan we doen?
We gaan een pan Proosdij en een pan Jarlsberg maken. Van 40 liter totaal. Maken pondjes dus dan kunnen we de kaas mooi verdelen.
Van de wei maken we na afloop ricotta.
Brengen allemaal onze eigen kaasmaakspulletjes in stelling.
Iedereen brengt iets mee bij voor bij de koffie - thee en voor de lunch.
Natuurlijk gaan we elkaars kaas proeven.
Wat voorop staat is de gezelligheid en we kunnen denk ik veel van elkaar leren.
We kijken uit naar die dag!
Als dit allemaal goed uitpakt ben ik van plan zulke dagen vaker te gaan organiseren, want wat is er leuker dan kaasmaken? Samen kaasmaken!!!
:lol:
We hebben er al een tijdje via de mail en PB's over geschreven en hebben besloten we doen gek, we gaan samen kaasmaken.
Dat wordt in ieder geval met Jouke en Jessy, mogelijk dat Hans (Hovenees) tijd kan maken en Judith (Jol) is misschien ook van de partij.
Wat gaan we doen?
We gaan een pan Proosdij en een pan Jarlsberg maken. Van 40 liter totaal. Maken pondjes dus dan kunnen we de kaas mooi verdelen.
Van de wei maken we na afloop ricotta.
Brengen allemaal onze eigen kaasmaakspulletjes in stelling.
Iedereen brengt iets mee bij voor bij de koffie - thee en voor de lunch.
Natuurlijk gaan we elkaars kaas proeven.
Wat voorop staat is de gezelligheid en we kunnen denk ik veel van elkaar leren.
We kijken uit naar die dag!
Als dit allemaal goed uitpakt ben ik van plan zulke dagen vaker te gaan organiseren, want wat is er leuker dan kaasmaken? Samen kaasmaken!!!
:lol:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Klinkt goed Jouke en Jessy!
Nog twee weekjes...... :wink:
Ik zal Hans en Judith eens 'porren'.
Ik zorg dat er 40 liter melk is. Jessy kan niet een nacht over koelen en jij bent te lang onderweg Jouke, dat komt de kwaliteit niet ten goede denk ik. Ik haal de dag ervoor 20 liter en zaterdagmorgen vroeg dan nog een keer.
Nog twee weekjes...... :wink:
Ik zal Hans en Judith eens 'porren'.
Ik zorg dat er 40 liter melk is. Jessy kan niet een nacht over koelen en jij bent te lang onderweg Jouke, dat komt de kwaliteit niet ten goede denk ik. Ik haal de dag ervoor 20 liter en zaterdagmorgen vroeg dan nog een keer.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Na het pekelen zijn de gewichten iets afgenomen en dit is de stand van zaken heden morgen:
1332 gram, 446 gram en het reservekaasje is 217 gram
Ik heb iets minder zwaar geperst dan ik normaal doe. De korsten zijn dan ook iets minder glad, maar omdat ik wat aan de zware kant perste (als ik zo de persverhalen hier volg) dacht ik: laat ik eens wat minder zwaar persen en kijken wat er van komt.
En hier het resultaat:
1332 gram, 446 gram en het reservekaasje is 217 gram
Ik heb iets minder zwaar geperst dan ik normaal doe. De korsten zijn dan ook iets minder glad, maar omdat ik wat aan de zware kant perste (als ik zo de persverhalen hier volg) dacht ik: laat ik eens wat minder zwaar persen en kijken wat er van komt.
En hier het resultaat:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Mooie kaas Jouke!
Als ik de kaas niet glad genoeg vind doe ik alsnog gewicht erbij en pers dan wat langer. Kilo krijgt dan al gauw 15 kilo erop, dan willen ze wel..... :wink:
Dan doe ik het zo slecht nog niet - had de laatste keer ook ca 2 kilo uit 20 liter.
Als ik de kaas niet glad genoeg vind doe ik alsnog gewicht erbij en pers dan wat langer. Kilo krijgt dan al gauw 15 kilo erop, dan willen ze wel..... :wink:
Dan doe ik het zo slecht nog niet - had de laatste keer ook ca 2 kilo uit 20 liter.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ok, Agnes komt ook dat is wel heel leuk.
Dan zijn we met 4.
Ik schreef eerder al dat ik pondjes wil maken.
Heb zelf 7 pondsvormpjes, Jouke 1 en een alternatieve, laten we zeggen dan hebben we er 8.
Jessy heeft er twee dacht ik? Dat maakt 10.
Agnes, heb jij pondvormpjes?
We hebben kaas om te proeven en om mee te lunchen. En misschien honing van Agnes? Ik zorg voor verse tomaten uit eigen tuin. Koffie, thee, fris of water.
Wie brengt er iets lekkers mee voor bij de koffie - thee en als er nog iemand is die broodjes mee wil brengen? Dan hebben we het wel.
Ervaring leert dat die lunch echt een broodje tussen de bedrijven door is.....
Zeker met twee pannen, twee verschillende kazen en nog ricotta maken zullen we geen uren tussendoor kunnen lunchen.
Jessy brengt haar 20 literpan mee en haar eigen spulletjes. Jouke haar pan voor de ricotta en haar spulletjes, mijn pan erbij.
Jessy, denk aan je opstapje..... Jouw pan moet op de Aga.
Culturen en stremsel gebruiken we van mij. Als we kruidenkaas willen maken heb ik dat ook in huis.
Dan zijn we met 4.
Ik schreef eerder al dat ik pondjes wil maken.
Heb zelf 7 pondsvormpjes, Jouke 1 en een alternatieve, laten we zeggen dan hebben we er 8.
Jessy heeft er twee dacht ik? Dat maakt 10.
Agnes, heb jij pondvormpjes?
We hebben kaas om te proeven en om mee te lunchen. En misschien honing van Agnes? Ik zorg voor verse tomaten uit eigen tuin. Koffie, thee, fris of water.
Wie brengt er iets lekkers mee voor bij de koffie - thee en als er nog iemand is die broodjes mee wil brengen? Dan hebben we het wel.
Ervaring leert dat die lunch echt een broodje tussen de bedrijven door is.....
Zeker met twee pannen, twee verschillende kazen en nog ricotta maken zullen we geen uren tussendoor kunnen lunchen.
Jessy brengt haar 20 literpan mee en haar eigen spulletjes. Jouke haar pan voor de ricotta en haar spulletjes, mijn pan erbij.
Jessy, denk aan je opstapje..... Jouw pan moet op de Aga.
Culturen en stremsel gebruiken we van mij. Als we kruidenkaas willen maken heb ik dat ook in huis.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Gezellig Agnes, dat je erbij zult zijn! En appeltaart klinkt héérlijk! Daar ben ik enorme fan van :lol:
Dan hebben we dus iets lekkers bij de koffie/thee.
Zal ik dan wat broodjes meenemen?
Is het goed als dat afbakbroodjes zijn? Of is dat onhandig?
Broodjes die ik vrijdag haal, zijn misschien niet meer zo lekker vers.
Tenzij ik in Rastdorf langs een bakker rijd. Hmmmm... Verse Duitse broodjes zijn wél heel lekker. Vera? Kan ik ietwat makkelijk langs een bakker?
Dan hebben we dus iets lekkers bij de koffie/thee.
Zal ik dan wat broodjes meenemen?
Is het goed als dat afbakbroodjes zijn? Of is dat onhandig?
Broodjes die ik vrijdag haal, zijn misschien niet meer zo lekker vers.
Tenzij ik in Rastdorf langs een bakker rijd. Hmmmm... Verse Duitse broodjes zijn wél heel lekker. Vera? Kan ik ietwat makkelijk langs een bakker?
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Klinkt allemaal helemaal goed!
Ik ga vanavond eens op een rijtje zetten wat we allemaal nodig hebben Jessy.
Jouke ik haal wel even broodjes zaterdagmorgen hier in het dorp.
Agnes, als je aan buffelmelk kunt komen dan lijkt me dat een geweldig leuk experiment (en daar ben ik dol op!). Heb even zitten snuffelen, dubbel zoveel vaste stof in vergelijk met koeienmelk. Dan zouden we uit 20 liter 4(!!) kilo kaas kunnen maken. Voor Jouke ook fijn buffelmelk wordt meestal goed verdragen door mensen die lactoseintolerantie hebben. Zie je kans 20 liter mee te brengen?
Zullen we zeggen rond 10.30 uur hier in Rastdorf en beginnen met een bakje koffie? Ik stuur jullie mijn adres wel even via PB.
Ik ga vanavond eens op een rijtje zetten wat we allemaal nodig hebben Jessy.
Jouke ik haal wel even broodjes zaterdagmorgen hier in het dorp.
Agnes, als je aan buffelmelk kunt komen dan lijkt me dat een geweldig leuk experiment (en daar ben ik dol op!). Heb even zitten snuffelen, dubbel zoveel vaste stof in vergelijk met koeienmelk. Dan zouden we uit 20 liter 4(!!) kilo kaas kunnen maken. Voor Jouke ook fijn buffelmelk wordt meestal goed verdragen door mensen die lactoseintolerantie hebben. Zie je kans 20 liter mee te brengen?
Zullen we zeggen rond 10.30 uur hier in Rastdorf en beginnen met een bakje koffie? Ik stuur jullie mijn adres wel even via PB.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik had bedacht dat we Buffelproosdij gingen maken, zullen we dan half buffel, half koe doen? Evt. een paar bekers slagroom erbij? En dan kijken of we allemaal een kilootje eruit kunnen halen?
Je kunt van buffelmelk allerlei soorten kaas maken, zoals je ook Goudse van geit kunt maken.
Want het wordt een lang dagje inderdaad als we 4 soorten kaas gaan maken.
Of willen jullie liever mozarella in plaats van ricotta?
Ik vind het net als Jouke heeel gaaf!
Je kunt van buffelmelk allerlei soorten kaas maken, zoals je ook Goudse van geit kunt maken.
Want het wordt een lang dagje inderdaad als we 4 soorten kaas gaan maken.
Of willen jullie liever mozarella in plaats van ricotta?
Ik vind het net als Jouke heeel gaaf!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Nee Jouke, als we Proosdij willen maken dan moeten we 20 liter melk hebben anders is het zo'n miezerig beetje.....
Dus we moeten vooraf beslissen of we Proosdij maken met de buffelmelk, of bijvoorbeeld mozzarella. En dan de Proosdij van koeienmelk.
Jouw kaasmaakspulletjes moet je zeker meebrengen.
Ik heb ook veel voorpret moet ik zeggen. Het wordt vast een heel leuke dag.
Dus we moeten vooraf beslissen of we Proosdij maken met de buffelmelk, of bijvoorbeeld mozzarella. En dan de Proosdij van koeienmelk.
Jouw kaasmaakspulletjes moet je zeker meebrengen.
Ik heb ook veel voorpret moet ik zeggen. Het wordt vast een heel leuke dag.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten