(Besloten) Kaasmaakdag in Rastdorf 29-08-2015

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

(Besloten) Kaasmaakdag in Rastdorf 29-08-2015

#1 Bericht door Vera » 08-08-2015 20:06

Omdat samen kaasmaken zo leuk is......

We hebben er al een tijdje via de mail en PB's over geschreven en hebben besloten we doen gek, we gaan samen kaasmaken.

Dat wordt in ieder geval met Jouke en Jessy, mogelijk dat Hans (Hovenees) tijd kan maken en Judith (Jol) is misschien ook van de partij.

Wat gaan we doen?

We gaan een pan Proosdij en een pan Jarlsberg maken. Van 40 liter totaal. Maken pondjes dus dan kunnen we de kaas mooi verdelen.
Van de wei maken we na afloop ricotta.
Brengen allemaal onze eigen kaasmaakspulletjes in stelling.

Iedereen brengt iets mee bij voor bij de koffie - thee en voor de lunch.
Natuurlijk gaan we elkaars kaas proeven.

Wat voorop staat is de gezelligheid en we kunnen denk ik veel van elkaar leren.

We kijken uit naar die dag!

Als dit allemaal goed uitpakt ben ik van plan zulke dagen vaker te gaan organiseren, want wat is er leuker dan kaasmaken? Samen kaasmaken!!!
:lol:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#2 Bericht door Jessy » 08-08-2015 20:46

Helemaa; mee eens Vera!

Samen is ook heel leerzaam en gezellig weten we uit ervaring :lol:
Say cheese :-)

webmaster

#3 Bericht door webmaster » 08-08-2015 21:19

Super! Altijd leuk om van zulke gezamenlijke initiatieven te horen!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#4 Bericht door Vera » 08-08-2015 22:06

Jessy schreef:Helemaa; mee eens Vera!

Samen is ook heel leerzaam en gezellig weten we uit ervaring :lol:
Ja, was leuk he Jessy. Ik heb de Maasdammer van die eerste keer nog liggen. Niet dik geworden, maar we gaan hem proeven de 29e.
:lol:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#5 Bericht door Jouke » 12-08-2015 10:26

Oh spannend Vera!
Ik heb er toch zo'n zin in!!
Afbeelding

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#6 Bericht door Jessy » 12-08-2015 22:17

Hoi Vera,

Mijne was ook niet dik geworden, en is AL LANG op :lol:

K zal ook een kaasje meenemen, misschien mijn kaasje in bier,...

Groetjes :D
Say cheese :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#7 Bericht door Jouke » 13-08-2015 06:58

Ik ga zaterdag Goudse blauwe maken. Ik zal naast een dikke kilo voor onszelf ook een pondje maken en meenemen.
Hij is dan pas 2 weken oud, maar de ervaring van de vorige keer leert dat ie dan al heel goed eetbaar is :)
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#8 Bericht door Vera » 15-08-2015 18:17

Klinkt goed Jouke en Jessy!

Nog twee weekjes...... :wink:

Ik zal Hans en Judith eens 'porren'.

Ik zorg dat er 40 liter melk is. Jessy kan niet een nacht over koelen en jij bent te lang onderweg Jouke, dat komt de kwaliteit niet ten goede denk ik. Ik haal de dag ervoor 20 liter en zaterdagmorgen vroeg dan nog een keer.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#9 Bericht door Jouke » 15-08-2015 20:15

Helemaal goed Vera!
Bij mij staan inmiddels de kazen te rechten. 1 kilovorm, 1 pondsvorm, en nog een klein beetje in een zelf verzonnen vormpje, want ik kreeg al die wrongel niet in de twee vormen.
Ik ga ze straks nog even wegen.
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#10 Bericht door Jouke » 15-08-2015 21:43

1417, 470 en 225 gram
Best netjes volgens mij.
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#11 Bericht door Vera » 15-08-2015 21:49

Van hoeveel melk Jouke?

Ik had vorige week van 20 liter net 2 kilo.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#12 Bericht door Jouke » 15-08-2015 21:53

Van 15 liter rauwe koemelk.
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#13 Bericht door Jouke » 17-08-2015 08:37

Na het pekelen zijn de gewichten iets afgenomen en dit is de stand van zaken heden morgen:
1332 gram, 446 gram en het reservekaasje is 217 gram

Ik heb iets minder zwaar geperst dan ik normaal doe. De korsten zijn dan ook iets minder glad, maar omdat ik wat aan de zware kant perste (als ik zo de persverhalen hier volg) dacht ik: laat ik eens wat minder zwaar persen en kijken wat er van komt.

En hier het resultaat:
Afbeelding
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#14 Bericht door Vera » 17-08-2015 18:21

Mooie kaas Jouke!
Als ik de kaas niet glad genoeg vind doe ik alsnog gewicht erbij en pers dan wat langer. Kilo krijgt dan al gauw 15 kilo erop, dan willen ze wel..... :wink:

Dan doe ik het zo slecht nog niet - had de laatste keer ook ca 2 kilo uit 20 liter.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#15 Bericht door Vera » 23-08-2015 20:57

Ok, Agnes komt ook dat is wel heel leuk.
Dan zijn we met 4.

Ik schreef eerder al dat ik pondjes wil maken.
Heb zelf 7 pondsvormpjes, Jouke 1 en een alternatieve, laten we zeggen dan hebben we er 8.
Jessy heeft er twee dacht ik? Dat maakt 10.
Agnes, heb jij pondvormpjes?

We hebben kaas om te proeven en om mee te lunchen. En misschien honing van Agnes? Ik zorg voor verse tomaten uit eigen tuin. Koffie, thee, fris of water.

Wie brengt er iets lekkers mee voor bij de koffie - thee en als er nog iemand is die broodjes mee wil brengen? Dan hebben we het wel.
Ervaring leert dat die lunch echt een broodje tussen de bedrijven door is.....
Zeker met twee pannen, twee verschillende kazen en nog ricotta maken zullen we geen uren tussendoor kunnen lunchen.
Jessy brengt haar 20 literpan mee en haar eigen spulletjes. Jouke haar pan voor de ricotta en haar spulletjes, mijn pan erbij.
Jessy, denk aan je opstapje..... Jouw pan moet op de Aga.

Culturen en stremsel gebruiken we van mij. Als we kruidenkaas willen maken heb ik dat ook in huis.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#16 Bericht door Agnes » 23-08-2015 21:28

Ja ik heb 4 vormen van ongeveer een pond.

Natuurlijk neem ik honing mee, en zal ik een appeltaart bakken?
Dit jaar hebben we veel appels en voor het eerst redelijk wat honing, de bijen hebben hun best gedaan.

Ik heb een pan met thermostaat, zo'n inmaakpan met een inzetpan.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#17 Bericht door Jouke » 23-08-2015 22:30

Gezellig Agnes, dat je erbij zult zijn! En appeltaart klinkt héérlijk! Daar ben ik enorme fan van :lol:

Dan hebben we dus iets lekkers bij de koffie/thee.
Zal ik dan wat broodjes meenemen?
Is het goed als dat afbakbroodjes zijn? Of is dat onhandig?
Broodjes die ik vrijdag haal, zijn misschien niet meer zo lekker vers.
Tenzij ik in Rastdorf langs een bakker rijd. Hmmmm... Verse Duitse broodjes zijn wél heel lekker. Vera? Kan ik ietwat makkelijk langs een bakker?
Afbeelding

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#18 Bericht door Jessy » 24-08-2015 11:22

Hoi allemaal,

Gezellig , as zaterdag kaas maken!
Ik heb 3 pondvormpjes ondertussen vera :-)

De pan neem ik mee, met opstapje. En lekker zelfgemaakte pruimenjam,..

Hoelaat worden we ong verwacht?

Groetjes Jessy
Say cheese :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#19 Bericht door Vera » 24-08-2015 15:00

Klinkt allemaal helemaal goed!

Ik ga vanavond eens op een rijtje zetten wat we allemaal nodig hebben Jessy.

Jouke ik haal wel even broodjes zaterdagmorgen hier in het dorp.

Agnes, als je aan buffelmelk kunt komen dan lijkt me dat een geweldig leuk experiment (en daar ben ik dol op!). Heb even zitten snuffelen, dubbel zoveel vaste stof in vergelijk met koeienmelk. Dan zouden we uit 20 liter 4(!!) kilo kaas kunnen maken. Voor Jouke ook fijn buffelmelk wordt meestal goed verdragen door mensen die lactoseintolerantie hebben. Zie je kans 20 liter mee te brengen?

Zullen we zeggen rond 10.30 uur hier in Rastdorf en beginnen met een bakje koffie? Ik stuur jullie mijn adres wel even via PB.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#20 Bericht door Jouke » 24-08-2015 15:19

Misschien 22 liter buffelmelk :wink: ?
Ik krijg meteen visioenen van buffelmozzarella!
Hmmmmm!

Hahaha! Als we dat doen, gaan we pas om 12 uur snachts naar bed
Proosdij, Jarlsberg, Riccotta, mozzarella, ... 8)
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#21 Bericht door Agnes » 24-08-2015 15:55

Ik kan vrijdag 10 liter krijgen, meer lukt niet deze week. Heb dat natuurlijk direct gereserveerd. :D

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#22 Bericht door Jouke » 24-08-2015 16:21

Gaaf!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#23 Bericht door Vera » 24-08-2015 17:30

Ik had bedacht dat we Buffelproosdij gingen maken, zullen we dan half buffel, half koe doen? Evt. een paar bekers slagroom erbij? En dan kijken of we allemaal een kilootje eruit kunnen halen?

Je kunt van buffelmelk allerlei soorten kaas maken, zoals je ook Goudse van geit kunt maken.

Want het wordt een lang dagje inderdaad als we 4 soorten kaas gaan maken.
Of willen jullie liever mozarella in plaats van ricotta?

Ik vind het net als Jouke heeel gaaf!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#24 Bericht door Jouke » 24-08-2015 18:02

Dat kunnen we ook zaterdag nog beslissen. Ik zal mijn spullen meenemen en dan zien we wel?

Ik heb er zo'n zin in!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#25 Bericht door Vera » 24-08-2015 18:17

Nee Jouke, als we Proosdij willen maken dan moeten we 20 liter melk hebben anders is het zo'n miezerig beetje.....
Dus we moeten vooraf beslissen of we Proosdij maken met de buffelmelk, of bijvoorbeeld mozzarella. En dan de Proosdij van koeienmelk.

Jouw kaasmaakspulletjes moet je zeker meebrengen.

Ik heb ook veel voorpret moet ik zeggen. Het wordt vast een heel leuke dag.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten