(Besloten) Kaasmaakdag in Rastdorf 29-08-2015
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
helaas waren het niet de thermostaten, maar kreeg gisterenavond een berichtje dat ze verstuurd waren. :x Duurde wel heel lang.Vera schreef:9 Graden is best koud Jouke. Draai hem wat hoger - 12 a 14 graden is het beste. Je thermostaat kwam gisteren bij Gerda binnen toen ik haar aan de telefoon had.
Gaan jullie met de boot 'op stap' Jouke?
Ja laat je kleintjes maar tot het weekend liggen Jessy, dan komt het vast goed.
Haha, ja ik ben in de soap... Weer een hobby erbij.
Ik heb een leuk recept opgeduikeld van een Amerikaans forum. Havartikaas, nooit van gehoord, maar leuke bereidingswijze en al snel eetbaar. Soort super jonge Goudse lijkt me. Even wachten tot er regen aangekondigd wordt dan snel melk halen. Ik benut de droge dagen nu met het buiten deuren schilderen......
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ach ja, dat heb je verteld Jouke van die zeilvakantie. We wensen je heel veel plezier! En hou ons als het kan een beetje op de hoogte die weken?
Mijn kazen gaan gelukkig ook goed. De kaasjes van zaterdag liggen nu ook in de grot, die raakt lekker gevuld. Kijk echt uit naar die Havartikaas. Misschien zondag?
Daarna ga ik weggeefkaas maken. Ik geef vrienden, buren etc. met de kerst een kaasje. Dat vinden ze zo leuk.
Mijn kazen gaan gelukkig ook goed. De kaasjes van zaterdag liggen nu ook in de grot, die raakt lekker gevuld. Kijk echt uit naar die Havartikaas. Misschien zondag?
Daarna ga ik weggeefkaas maken. Ik geef vrienden, buren etc. met de kerst een kaasje. Dat vinden ze zo leuk.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
We zijn net weer terug aangekomen met de trein bij onze vrienden. We zijn 5de geworden van de 9 teams. Ik ben erg tevreden, maar bekaf.
Thuis is van alles aan de hand met een cavia die uit het hoknid gevallen. Heeft nu een hernia en moet rust houden. Maandag landen we op schiphol om nog een weekje op de boot te vertoeven, maar ik ga eerst thuis polshoogte nemen en zelf even overleggen met de dierenarts. Het verzorgmeisje heeft het geweldige gedaan, maar had haar handen vol.
Ik durf haar niet naar de kaas te vragen :roll:
Thuis is van alles aan de hand met een cavia die uit het hoknid gevallen. Heeft nu een hernia en moet rust houden. Maandag landen we op schiphol om nog een weekje op de boot te vertoeven, maar ik ga eerst thuis polshoogte nemen en zelf even overleggen met de dierenarts. Het verzorgmeisje heeft het geweldige gedaan, maar had haar handen vol.
Ik durf haar niet naar de kaas te vragen :roll:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
Zo, ben ik weer even tussen alle drukte door :roll:
Mijn kleintjes zijn er nu een dag of 6 uit en ik heb het idee dat ze ietsie dikker beginnen te worden.
Liggen ook bovenop mijn kaasgrot in de voorraadkamer, anders vergeet ik ook te draaien.
Ze zien er top uit!
Mijn buffeltje vermaakt zich prima in de kaasgrot :lol:
Verder nog geen tijd gehad om weer wat te maken :cry: , k hoop dat het snel veranderd want mijn grot is bijna leeg en ik ehb zin in kaasmaken!!
Mijn kleintjes zijn er nu een dag of 6 uit en ik heb het idee dat ze ietsie dikker beginnen te worden.
Liggen ook bovenop mijn kaasgrot in de voorraadkamer, anders vergeet ik ook te draaien.
Ze zien er top uit!
Mijn buffeltje vermaakt zich prima in de kaasgrot :lol:
Verder nog geen tijd gehad om weer wat te maken :cry: , k hoop dat het snel veranderd want mijn grot is bijna leeg en ik ehb zin in kaasmaken!!
Say cheese
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
Bij mij is de Jarlsberg duidelijk ronder.
Vandaag heb ik Goudse gemaakt van buffelmelk. Eergisteren zuursel aangezet met een liter melk. Kom ik de buffelmelk halen en de boer ging nog eens extra mijn jerrycan schoonmaken, met maar iets koemelk is de buffelmelk direct zuur. Daarna durfde ik het zuursel niet te gebruiken, is natuurlijk ook koe. Gelukkig heb ik inmiddels poeder is de vriezer. MM 101 is het geworden.
Al mijn vormen gebruikt 😀
Vandaag heb ik Goudse gemaakt van buffelmelk. Eergisteren zuursel aangezet met een liter melk. Kom ik de buffelmelk halen en de boer ging nog eens extra mijn jerrycan schoonmaken, met maar iets koemelk is de buffelmelk direct zuur. Daarna durfde ik het zuursel niet te gebruiken, is natuurlijk ook koe. Gelukkig heb ik inmiddels poeder is de vriezer. MM 101 is het geworden.
Al mijn vormen gebruikt 😀
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Oooo, je hebt een echte verzameling vormen inmiddels Agnes. Hoeveel melk had je en hoevoeel kaas eruit.
Hoe is het met de cavia met een hernia Jouke. Sorry, we moesten hier stilletjes om lachen.... Niet gemeen hoor, maar cavia valt uit het hok en heeft een hernia. Klinkt zo groot.
Grappig dat die natuurkorstkaas helemaal geen schimmel krijgt he.
Ik moet in de grot nu wel regelmatig poetsen. Buffelproosdij ook, die laat nog steeds vocht los. Nog even dan kan de grot uit en gaat de kaas naar de provisiekamer. Daar is het dan goed qua temperatuur.
Hoe is het met de cavia met een hernia Jouke. Sorry, we moesten hier stilletjes om lachen.... Niet gemeen hoor, maar cavia valt uit het hok en heeft een hernia. Klinkt zo groot.
Grappig dat die natuurkorstkaas helemaal geen schimmel krijgt he.
Ik moet in de grot nu wel regelmatig poetsen. Buffelproosdij ook, die laat nog steeds vocht los. Nog even dan kan de grot uit en gaat de kaas naar de provisiekamer. Daar is het dan goed qua temperatuur.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
Ik hoef de proosdij en de jarslberg niet te poetsen, die zien er perfect uit. Heb een parmezaan met een natuurkorst en die schimmelt wel.
Mijn kelder is nu 15 graden en daar ben ik blij mee. Voor de zomer komt er wel een koelkast.
Ik had 20 liter buffelmelk en heb vanochtend na het rechten gewogen, 3811 gram. De Kadova en de microgeperforeerde gaven een redelijk gesloten kaas maar de andere 4 niet. Heb het dunne kaasdoek gebruikt, kaas nog een keer in het warme water gehad maar bleef rommelig.
Het is goudse kaas, twee keer gewassen, start temp 29, daarna 34 en 37. Na het snijden 15 min geroerd, en twee keer een half uur.
Mijn kelder is nu 15 graden en daar ben ik blij mee. Voor de zomer komt er wel een koelkast.
Ik had 20 liter buffelmelk en heb vanochtend na het rechten gewogen, 3811 gram. De Kadova en de microgeperforeerde gaven een redelijk gesloten kaas maar de andere 4 niet. Heb het dunne kaasdoek gebruikt, kaas nog een keer in het warme water gehad maar bleef rommelig.
Het is goudse kaas, twee keer gewassen, start temp 29, daarna 34 en 37. Na het snijden 15 min geroerd, en twee keer een half uur.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Cavia lotje gebruikt haar achterpootjes nog helemaal niet. Masr volgens de dierenarts kan het wel weken duren voor het verbetert. En ze eet en is tierig, dus ik houd nog moed.
Met de kaas gaat het beter. De Jarlsberg gaat echt bollen nu de kamertemp weer wat hoger is na de vakantie. Hij ruikt wel heel sterk hoor. Ben benieuwd naar de smaak.
Foto is van vanmorgen.
Ziet er goed uit Agnes!
Mooie vormen! Lekker veel.
Met de kaas gaat het beter. De Jarlsberg gaat echt bollen nu de kamertemp weer wat hoger is na de vakantie. Hij ruikt wel heel sterk hoor. Ben benieuwd naar de smaak.
Foto is van vanmorgen.
Ziet er goed uit Agnes!
Mooie vormen! Lekker veel.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Sneu Lotje dus Jouke. Maar er is wel kans op herstel? Zolandg ze eet gaat het wel goed denk ik.
Jouw Jarlsberg heeft wel al vroeg natuurkorstvlekken. Die van mij is nog helemaak egaal gelig van kleur. Zal hem morgen eens op de kiek zetten.
Ja ze ruiken sterk naar kaas... dat klopt!
Laat hem liggen hoor zeker tot hij ca 6 weken oud is en liefst langer. De Jarlsberg die je hier in augustus geproefd hebt was van januari. Hoe ouder hoe beter.
Mijn buffelproosdij is een lastige kaas vind ik. Slaat erg wit uit. Na het poetsen is dat weg, maar een dag later is hij weer wit. Misschien laat ik het maar zo, maar ik vraag me af waar dat door komt? Doen die van jullie het niet?
Jouw Jarlsberg heeft wel al vroeg natuurkorstvlekken. Die van mij is nog helemaak egaal gelig van kleur. Zal hem morgen eens op de kiek zetten.
Ja ze ruiken sterk naar kaas... dat klopt!
Laat hem liggen hoor zeker tot hij ca 6 weken oud is en liefst langer. De Jarlsberg die je hier in augustus geproefd hebt was van januari. Hoe ouder hoe beter.
Mijn buffelproosdij is een lastige kaas vind ik. Slaat erg wit uit. Na het poetsen is dat weg, maar een dag later is hij weer wit. Misschien laat ik het maar zo, maar ik vraag me af waar dat door komt? Doen die van jullie het niet?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
Hoi Vera,
Mijn buffel blijft ook nog wat wit uitslaan.
K heb hem rood gecoad dus valt het nog extra op.
Ik poets het er met wat zijn en pekelwater wel weer af, maar idd wel typisch dat hij blijft uitslaan.
Verder worden de kleintjes idd wat ovalig in vorm. :lol:
En agnes had dus alweer grote opbrengst van de buffelmelk!
Mijn buffel blijft ook nog wat wit uitslaan.
K heb hem rood gecoad dus valt het nog extra op.
Ik poets het er met wat zijn en pekelwater wel weer af, maar idd wel typisch dat hij blijft uitslaan.
Verder worden de kleintjes idd wat ovalig in vorm. :lol:
En agnes had dus alweer grote opbrengst van de buffelmelk!
Say cheese
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Mijn Jarlsberg is ook geweldig mooi geworden.
Er zitten wat minimieme haarscheurtjes in de korst, zo hard is hij gegroeid, maar hij is niet open gebarsten.
Ik weet dat hij hoe ouder hoe lekkerder zal worden, maar ik heb toch besloten om hem op mijn verjaardagsfeestje volgende week te gaan aansnijden. Dan issie precies 6 weken oud.
Ten eerste omdat dat gewoon leuk is, omdat er veel kaasliefhebbers komen. Ik heb dan ook een kilo blauwe goudse van eigen fabrikaat om aan te snijden.
En ten tweede omdat deze kaas niet lactosevrij is en ik hem dan wel wil proeven, maar toch niet helemaal zelf kan opeten. Dus dan deel ik hem liever uit.
Rob is nog wat angstig of hij hem wel zal lusten. Hij ruikt hem wel heel sterk :shock:
Als de Jarlsberg goed gelukt is, gaat hij zeker snel een keer opnieuw gemaakt worden, want dit is wel een heel leuke, spannende kaas om te maken.
En om dezelfde reden ga ik ook de Proosdij aansnijden. Die is nu 6 weken oud en zou met dat kleine formaatje volgens mij goed eetbaar moeten zijn.
En nog een algemeen vraagje:
Voordat ik de kaas ga aansnijden, moet ik hem dan nog op een bepaalde temperatuur brengen ofzo? Koeler dan de grot? Of kan ik hem gewoon uit de grot op tafel zetten?
Er zitten wat minimieme haarscheurtjes in de korst, zo hard is hij gegroeid, maar hij is niet open gebarsten.
Ik weet dat hij hoe ouder hoe lekkerder zal worden, maar ik heb toch besloten om hem op mijn verjaardagsfeestje volgende week te gaan aansnijden. Dan issie precies 6 weken oud.
Ten eerste omdat dat gewoon leuk is, omdat er veel kaasliefhebbers komen. Ik heb dan ook een kilo blauwe goudse van eigen fabrikaat om aan te snijden.
En ten tweede omdat deze kaas niet lactosevrij is en ik hem dan wel wil proeven, maar toch niet helemaal zelf kan opeten. Dus dan deel ik hem liever uit.
Rob is nog wat angstig of hij hem wel zal lusten. Hij ruikt hem wel heel sterk :shock:
Als de Jarlsberg goed gelukt is, gaat hij zeker snel een keer opnieuw gemaakt worden, want dit is wel een heel leuke, spannende kaas om te maken.
En om dezelfde reden ga ik ook de Proosdij aansnijden. Die is nu 6 weken oud en zou met dat kleine formaatje volgens mij goed eetbaar moeten zijn.
En nog een algemeen vraagje:
Voordat ik de kaas ga aansnijden, moet ik hem dan nog op een bepaalde temperatuur brengen ofzo? Koeler dan de grot? Of kan ik hem gewoon uit de grot op tafel zetten?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Voor het aansnijden laat ik de kaas altijd eerst op kamertemperatuur komen, alle kaas heeft dan meer smaak.
Ik zou zeggen lekker openmaken hoor leuke gelegenheid om je kaas te laten proeven.
De Buffelproosdij laat ik liggen tot de kerst denk ik.
Mijn Maasdammers beginnen ook al te bollen!
Ik zou zeggen lekker openmaken hoor leuke gelegenheid om je kaas te laten proeven.
De Buffelproosdij laat ik liggen tot de kerst denk ik.
Mijn Maasdammers beginnen ook al te bollen!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
Soms voelt het of ik een extra huisdier heb om voor te zorgen.
Alle kazen keren, poetsen als het nodig is. En dan nog in en uit het keukenkastje. Kijken welke blauw word en of ze bol worden.
En ik word krenterig, deel echt niet zo maar een pond kaas uit :-)
Afgelopen weekeinde heeft mijn moeder goudse met mosterdzaad gekregen en mijn dochter Goudse met brandnetel. Nu ben ik voorlopig weer gul genoeg geweest.
Alle kazen keren, poetsen als het nodig is. En dan nog in en uit het keukenkastje. Kijken welke blauw word en of ze bol worden.
En ik word krenterig, deel echt niet zo maar een pond kaas uit :-)
Afgelopen weekeinde heeft mijn moeder goudse met mosterdzaad gekregen en mijn dochter Goudse met brandnetel. Nu ben ik voorlopig weer gul genoeg geweest.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Gerrit zegt altijd als ik met de kaas bezig ben: het zijn toch een soort je kindjes.
Agnes, als je wat meer voorraad hebt liggen is het makkelijker om eens wat weg te geven. Ik maak ook vaak juist kaas om weg te geven. Als wij alles wat ik maak zelf op moesten eten dan werd er heel veel echt oud.
dan ruimt weggeven lekker op.
Agnes, als je wat meer voorraad hebt liggen is het makkelijker om eens wat weg te geven. Ik maak ook vaak juist kaas om weg te geven. Als wij alles wat ik maak zelf op moesten eten dan werd er heel veel echt oud.
dan ruimt weggeven lekker op.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Mijn feestje was geweldig en de kazen een groot succes!!
De jarlsberg was al heerlijk pittig. Echt niet een kaas van maar 6 weken oud. Hele mooie gaten!
De blauwe Goudse was als altijd een toppertje. 8 weken oud en gewéldig!
De buffel proosdij was heel bijzonder.
Echt anders dan koeienkaas. Alleen was mijn kaasje wat plat en daarom denk iets droger dan hij zou moeten zijn. Maar ook echt goed gelukt en lekker!
Het aansnijden was echt heel leuk zo met een hele groep enthousiaste mensen erbij!
De jarlsberg was al heerlijk pittig. Echt niet een kaas van maar 6 weken oud. Hele mooie gaten!
De blauwe Goudse was als altijd een toppertje. 8 weken oud en gewéldig!
De buffel proosdij was heel bijzonder.
Echt anders dan koeienkaas. Alleen was mijn kaasje wat plat en daarom denk iets droger dan hij zou moeten zijn. Maar ook echt goed gelukt en lekker!
Het aansnijden was echt heel leuk zo met een hele groep enthousiaste mensen erbij!
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten