(Besloten) Kaasmaakdag in Rastdorf 29-08-2015

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Bericht
Auteur
Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#26 Bericht door Agnes » 24-08-2015 19:00

Wat jammer dat ik niet meer buffelmelk kan krijgen. Denk dat ze alleen verkopen wat ze zelf niet gebruiken in de kaasmakerij. Een boer met koeien is makkelijker, die doet zelf niets met zijn melk.

De buffelmelk is ook een stuk duurder, ik moet 1,50 euro per liter betalen en voor de koe melk betaal ik 0,50 euro.

webmaster

#27 Bericht door webmaster » 25-08-2015 07:30

Agnes schreef:Een boer met koeien is makkelijker, die doet zelf niets met zijn melk.
Tenzij je de melk haalt bij een zelf kazende boer :D

webmaster

#28 Bericht door webmaster » 25-08-2015 07:31

Agnes schreef:Een boer met koeien is makkelijker, die doet zelf niets met zijn melk.
Tenzij je de melk haalt bij een zelf kazende boer :D

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#29 Bericht door Jouke » 25-08-2015 08:06

Ik haal mijn melk altijd bij zelfkazende (koeien en geiten) bedrijven, maar die hebben wel altijd mijn 15 liter te vergeven (verkopen) gelukkig.
Zelfs een keer toen ze zelf druk aan het vrkazen waren, kon ik nog gewoon melk kopen.

Maar buffelmelk is misschien in wat minder grote voorraden aanwezig.
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#30 Bericht door Agnes » 25-08-2015 09:50

Gke genoeg zie ik wel zelfkazende boeren net over de grens maar aan deze kant van de grens niet.
Bij de boer waar ik kom mag ik het zo uit de tank halen, betalen dat moet ik maar zien en zelf bijhouden. Makkelijker kan niet.

De buffelfarm( in Denekamp) heb ik gisteren nog extra gemaild, en kreeg als antwoord, zie mijn antwoord van eerder vandaag. Oei. Daar ga ik dus niet verder aandringen.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#31 Bericht door Vera » 25-08-2015 10:09

Nee doe maar niet Agnes, hou ze te vriend.

Zullen we het dan zo doen als ik voorstelde Proosdij half om half?
Is toch ook leuk?
Opbrengst zal dan zeker hoger zijn dan normaal. Gooien we er nog extra slagroom door.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#32 Bericht door Jouke » 25-08-2015 10:28

Ja, is toch prima! Is ook een mooi expiriment!

Ben benieuwd of je ook aan de "buitenkant" verschil ziet/ruikt aan die melk. Geit en koe is ook een verschillende kleur. Geit ruikt wat sterker dan koe.
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#33 Bericht door Jouke » 25-08-2015 10:35

Vera schreef:Nee Jouke, als we Proosdij willen maken dan moeten we 20 liter melk hebben anders is het zo'n miezerig beetje.....
Ik doelde eigenlijk meer of de keus tussen mozzarella of ricotta :-)
Ik weet niet hoeveel werk ricotta is, dat heb ik nog nooit gemaakt. (wat dat betreft eigenlijk wel weer een kleine voorkeur voor ricotta..)
Mozzarella is ongeveer een half uurtje tot 3 kwartier werk.
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#34 Bericht door Vera » 25-08-2015 18:40

Ahhh zo, dan heb ik je verkeerd begrepen.

Laten we even wachten op de reacties van de andere dames.

Ok wat hebben we allemaal nodig:
40 liter melk - ik haal in ieder geval vrijdag 20 liter - Agnes zie jij kans 20 liter mee te brengen?
((3 liter extra melk (voor de ricotta) - Vera -
azijn - Vera
bakje om de ricotta in mee te nemen naar huis))

2x 20 literpan - Vera en Jessy
Pan voor ricotta of mozzarella - Jouke
Thermometers - 4 stuks zou handig zijn - Vera - 2x
Zuursel - Vera
CACL, Salpeter, Stremsel, propionic (voor Jarlsberg) - Vera
Wrongelsnijder - Vera
Grote garde - Vera
Vergieten 2x - Vera 1
2 grote lepels - 1x Vera
500 grams vormpjes, ik heb er 7 rest graag jullie assortiment meebrengen + evt. kaasddoek
Als we de buffelmelk gaan gebruiken voor Proosdij - ook allemaal een kilovorm meebrengen.
Als jullie hier willen persen iets van een pers meebrengen graag.
Ik kan wel een aantal pondjes / kilo's tegelijk persen.

Jouke een paar theedoeken om je kaas in mee te nemen, die kun je dan vochtig maken dan blijft je kaas wel ok en droogt niet teveel in. Kun je thuis pekelen.

Heb ik iets vergeten?
Goed humeur en een gezonde dosis humor. :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#35 Bericht door Agnes » 25-08-2015 20:02

Vergiet heb ik en kan ik meenemen, thermometer ook, grote lepel.
Maar de 20 liter melk lukt me niet, ik heb maar 1 jerrycan en daar zit de buffelmelk in.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#36 Bericht door Vera » 25-08-2015 20:07

Ok wat hebben we allemaal nodig:
40 liter melk - ik haal vrijdag 30 liter - Ages 10 liter buffelmelk.
((3 liter extra melk (voor de ricotta) - Vera -
azijn - Vera
bakje om de ricotta in mee te nemen naar huis))

2x 20 literpan - Vera en Jessy
Pan voor ricotta of mozzarella - Jouke
Thermometers - 4 stuks zou handig zijn - Vera - 2x - Agnes 1x.
Zuursel - Vera
CACL, Salpeter, Stremsel, propionic (voor Jarlsberg) - Vera
Wrongelsnijder - Vera
Grote garde - Vera
Vergieten 2x - Vera 1 - Agnes 1x
2 grote lepels - 1x Vera - Agnes - 1x
500 grams vormpjes, ik heb er 7 rest graag jullie assortiment meebrengen + evt. kaasddoek
Als we de buffelmelk gaan gebruiken voor Proosdij - ook allemaal een kilovorm meebrengen.
Als jullie hier willen persen iets van een pers meebrengen graag.
Ik kan wel een aantal pondjes / kilo's tegelijk persen.

Jouke een paar theedoeken om je kaas in mee te nemen, die kun je dan vochtig maken dan blijft je kaas wel ok en droogt niet teveel in. Kun je thuis pekelen.

Heb ik iets vergeten?
Goed humeur en een gezonde dosis humor. Wink
_________________
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#37 Bericht door Jouke » 26-08-2015 08:02

Bakje om de ricotta in mee te nemen naar huis - Check!
Pan voor ricotta of mozzarella - Jouke – Check!
Thermometers - 4 stuks zou handig zijn - Vera - 2x , Agnes 1x, Jouke1x
Vergieten 2x - Vera 1 - Agnes 1x, Jouke 1x
2 grote lepels - 1x Vera - Agnes - 1x - Jouke 1x
500 grams vormpjes + evt. kaasddoek - Jouke 1x + kaasdoek
Kilovorm – Jouke 1x (heb eventueel nog een Tommes vorm met volger)
Pers – Jouke: Heb ik niet. Wel gewichten, maar geen pers.

Jouke een paar theedoeken om je kaas in mee te nemen, die kun je dan vochtig maken dan blijft je kaas wel ok en droogt niet teveel in. Kun je thuis pekelen. – Check!

Humor, goed humeur en een dosis zin! - CHECK!!!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#38 Bericht door Vera » 26-08-2015 18:31

:D Als we persen tekort hebben fabrieken we wel wat met planken en gewichten. Komt goed.

Ik heb een extra kan om melk te halen - ik haal vrijdag 35 liter dus ook genoeg voor de ricotta.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#39 Bericht door Vera » 26-08-2015 22:06

Jouke, even een andere vraag. Hou je van vis?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#40 Bericht door Jouke » 27-08-2015 06:56

Ja, daar ben ik gek op, Vera!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#41 Bericht door Vera » 27-08-2015 20:23

:lol: Daar ben ik blij om.....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#42 Bericht door Jessy » 27-08-2015 21:01

Ik sluit ook even aan na een dag hard werken :lol:

Buffelmelk! Gaaf! Denk dan ook gelijk aan mozarella :wink:

En is er melk genoeg of moet er nog twintig liter komen?
Ik kan het nml alleen vrijdagmiddag halen en niet goed koelen, dus niet echt een handige optie, maar als t moet?

Ik lees het wel.

K heb er enorm veel zin in !

Groetjes
Say cheese :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#43 Bericht door Vera » 27-08-2015 22:03

Nee Jessy, dank, maar dat is niet nodig. 10 Liter buffelmelk van Agnes en ik haal 35 liter, dan hebben we 40 liter voor Proosdij en Jarlsberg. En de rest mikken we in de pan voor Ricotta, met de 1e wei uit beide pannen.

Dat is nummer 4 die er zin in heeft. We gaan er een leuke dag van maken.
:D
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

woeco

#44 Bericht door woeco » 28-08-2015 09:24

Leuk dat jullie samen kaas gaan maken.
Vergeten jullie niet om foto's te maken? Kunnen wij op afstand ook meegenieten.
Heel veel plezier morgen.
Gr, Jacqueline

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#45 Bericht door Agnes » 28-08-2015 11:10

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik heb 20 liter buffelmelk.

Mijn mag ging mee, hij wilde graag het bedrijf zien. In zijn overall omdat hij thuis bezig was, en hij kan kletsen en kletsen (dominee en advocaat) Hele bedrijf hebben we gezien, en de belofte dat ze snel bij ons komen kijken. De kan ging onder de machine en ik kreeg 20 liter

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#46 Bericht door Vera » 28-08-2015 12:43

Dank je Jacqueline, gaat vast lukken.

Super! Kunnen we echte buffelkaas maken.....

Ik haal dan gewoon 20 liter melk.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#47 Bericht door Gerda » 28-08-2015 13:45

Ik wil jullie alvast een hele fijne dag wensen morgen en hoop op leuke foto's hier!!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#48 Bericht door Jouke » 28-08-2015 16:50

Gaaf! Buffelkaas!!!
En dan toch 25 liter (ipv 20) neem ik aan, Vera?
Voor de ricotta toch :-)

Wij slapen vandaag op de boot. Kan Rob ook op een fijn weekend verheugen. En ik rijd hier rond 7 uur weg.
Tot morgen!
Afbeelding

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#49 Bericht door Jessy » 28-08-2015 21:43

HI,Hi, handig zo'n man!

Tot morgen, heb er reuze zin in!

Groetjes Jessy :roll:
Say cheese :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#50 Bericht door Vera » 28-08-2015 22:04

Jessy schreef: Tot morgen, heb er reuze zin in!
Anders ik wel!
Ik wens jullie een goede reis en we zien en spreken en lachen met elkaar morgen!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten