(Besloten) Kaasmaakdag in Rastdorf 29-08-2015

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Bericht
Auteur
Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#51 Bericht door Agnes » 29-08-2015 19:36

We hebben een prachtige dag gehad.

Ik ben thuis gekomen met een hoofd vol indrukken, 970 gram Proosdij en 750 gram ( 2 pond vormen)Jarlsberg en nog een bakje ricotta .( ricotta 370 gram)

Nu ga ik alle opgedane kennis eens laten bezinken en mijn kaasjes morgen pekelen.

Vera heel erg bedankt voor deze leuke dag.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#52 Bericht door Vera » 30-08-2015 10:01

:D Geen dank Agnes, ik vond het ook heel gezellig. Geslaagde dag!
Zoals we gisteren al zeiden, zeker voor herhaling vatbaar.

Jouke en ik hebben net onze kaasjes gewogen:
Proosdij (buffelmelk)
1x 905 gram
1x 1100 gram

Die buffelmelk was heel apart om te verwerken, wrongel was zo veel en zo zwaar dat het maar goed was dat er afwisselend geroerd kon worden. Dames hadden er wel pret om, zo vet dat bodylotion voorlopig op de armen achterwege gelaten kan worden.

Jarlsberg
1x 385 gram
1x 405 gram

Ricotta:
540 gram

Jouke weer uitgezwaaid, die is op de thuisreis. Ze zal wel snel een fotoverslag maken denk ik.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#53 Bericht door Vera » 30-08-2015 13:24

Ricotta gekruid met peper en groene peperkorrels. Net een broodje ermee gegeten:
Afbeelding
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#54 Bericht door Agnes » 30-08-2015 14:42

Dat ziet er lekker uit.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#55 Bericht door Jouke » 30-08-2015 23:08

Ik heb er erg van genoten dames!
Allemaal bedankt voor de gezellige dag!
En speciaal bedankt voor Vera en Gerrit voor de ongedwongen gastvrijgastvrijheid.
Ik heb heerlijk geslapen in een soort privé hotelletje met Duits/Oostenrijkse sfeer. 's Avonds hebben we in de serre heerlijke wraps gegeten met zelfgekweekte groenten en vanmorgen kreeg ik een ontbijt waarmee ik met gemak naar nederland kon rijden.

Ik krijg de fotoos met mijn telefoon niet gepost nu, maar morgeochtend zal ik dat meteen even doen als ik mijn laptop aanzet op mijn werk.
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#56 Bericht door Jouke » 31-08-2015 07:30

Jah! Daar komen ze:

Koffie en thee in de tuin
Afbeelding

Aan het werk. Op de AGA ruim 20 liter buffelmelk, op het krukje 20 liter koeienmelk:
Afbeelding

Afbeelding

Wrongel snijden was met de buffelmelk een hele klus. Wat was dat vet en vol zeg!
Afbeelding

De koeienmelk met de garde gesneden:
Afbeelding

Tussen de bedrijven door de kaasjes van Vera, Jessy en Jouke aangesneden. Wat is wat?
Het was in ieder geval allemaal heerlijk!
Afbeelding

Afbeelding

Samen met zelfgemaakte karnemelk van Vera, honing van Agnes en pruimenjam van Jessy een heerlijke lunch:
Afbeelding

Vormen vullen. De kilovormen met buffel, de pondsvormen met koe:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Persen. Er stond een hele tafel vol met verschillende soorten en maten:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Keren:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ricotta maken op de AGA:
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#57 Bericht door Jouke » 31-08-2015 09:39

Ik heb vannacht om 2 uur :shock: de buffel-proosdij nog uit de pekel gehaald. Ik durfde hem niet te lang of te kort te laten zwemmen.
Het was even afzien toen mijn wekker ging, maar ik had de emmer met pekel en kaas al in de aangrenzende badkamer gezet. Daarna onder het geflits van het onweer weer heerlijk gaan slapen.

De Jarlsberg heb ik in een container in mijn trapkast gezet voor de eerste twee weken rijping. Het is daar ongeveer 11 graden.

Leuk hoor: 3 verschillende kazen in mijn grot.
Afbeelding

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#58 Bericht door Jessy » 31-08-2015 09:50

Het was echt super gezellig!
Leuke reportage van de foto's :lol:

Ik heb de kleintjes koe 364 en 376 gram en de buffel is 1053.

Wat een opbrengst van die melk en vet,...!

Hier zijn ze nu aan de coating toe en dan de grot in, k ben heel benieuwd!
Say cheese :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#59 Bericht door Jouke » 31-08-2015 10:02

Dat maakt in totaal:
4010 gram Proosdij (buffel)
2280 gram Jarlsberg

Gaaf!
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#60 Bericht door Agnes » 31-08-2015 10:13

Moet de Jarsberg ook direct gecoat worden?
En heb ik het goed begrepen als ik denk dat Maaslander en Proosdij niet veel van elkaar verschillen? Behalve dan die Chr Hansen Cultuur.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#61 Bericht door Vera » 31-08-2015 11:13

De Jarlsberg zou ik niet niet coaten voorlopig. Die moet dik worden, als je hem coat dan scheurt je coating. Goed schoonhouden met pekel of met water en azijn.

Heel leuk verslag Jouke! Dapper hoor om midden in de nacht je kaas uit de pekel te halen.

Agnes, Maasdammer is ook een gatenkaas als het goed is.
Daar gaat ook propionic in. Die je bij mij geproefd hebt is helaas niet dik geworden.

Wat een opbrengst zeg van die buffelmelk, dan loont het goed om 20 liter te verkazen. Nu afwachten hoe hij smaakt.
De Jarlsberg valt me ook mee, ik dacht dat het veel minder zou zijn.

Meiden het was enorm gezellig! We blijven elkaar wel op de hoogte houden hoe de kaasjes het doen toch?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#62 Bericht door Jouke » 31-08-2015 11:23

Ja, dat doen we uiteraard (ik wel in ieder geval :wink: ) !

En ik had nog een vraag voor jou Vera.
Die heerlijke karnemelk. Maak jij die met gewone verse melk?
Of moet het met UHT melk als ik hem maak met mijn poedercultuur van brouwmarkt? Op die gebruiksaanwijzing staat dat er UHT melk voor wordt gebruikt. Maar dat is natuurlijk voor het maken van een starter.
En de volgende keer kan ik de aanwezige karnemelk als starter gebruiken natuurlijk.
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#63 Bericht door Jouke » 31-08-2015 11:30

Jessy schreef: Hier zijn ze nu aan de coating toe en dan de grot in, k ben heel benieuwd!
Werkelijk? Is die kilo ook al droog genoeg?
Ik heb die van mij afgelopen nacht natuurlijk pas uit de pekel gehaald, maar die moet denk nog wel even drogen voor ik hem kan coaten hoor.
Meestal duurt het wel een dag of 2 voordat ik het aandurf. Dan is het keukenpapiertje wat ik eronder heb pas droog na een paar uur eronder gelegen te hebben.
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#64 Bericht door Vera » 31-08-2015 11:47

Mijn Proosdij is om 21 uur gisteravond uit de pekel gekomen en is nog heel klef.

Nu coat ik altijd pas na drie dagen ongeveer en tussen het aanbrengen van de lagen wacht ik ook steeds wel een of twee dagen. Mijn ervaring is dat de kaas droger je veel minder snel last hebt van schimmelen.

Grappig als je de kazen naast elkaar legt. De Jarlsberg is gelig en de Proosdij is echt heel wit.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#65 Bericht door Jouke » 31-08-2015 12:50

Ja, dat kleurverschil is inderdaad grappig.
Ik vind trouwens dat die proosdij na het pekelen wel een stukje minder zacht is. Zoals hij gisteren was toen ik hem bij jou stond in te pakken, dat hele zachte smeuige, dat is er wel vanaf.
Hij ruikt overigens ook iets andres dan een koeiekaas.
Leuk he?!
Afbeelding

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#66 Bericht door Jessy » 02-09-2015 10:27

Ik leg ze in de magnetron met de deur een stukje open, dus dan blazen ze zo droog :lol:

Dan heb ik dus een soort ventilator erop,..

Enja, ze liggen sinds vandaag allemaal in de grot, de buffel was er ook aan toe.
Wat mega veel opbrengt van die 20 liter zeg!

Jouke, heb je je bodylotion van de melk eralweer af? :P
Say cheese :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#67 Bericht door Jouke » 02-09-2015 10:38

Ja, de bodylotion is eraf. Maar dat koste me wel even moeite :wink:
Wat was dat mooi zeg. En het smaakte ook gewoon naar slagroom. Heerlijk!

Ik heb de buffel proosdij gisteren de eerste halve laag coating gegeven.
Vanmiddag de andere helft.
De Jarlsberg ligt in de grot in een aparte container.


En mijn kilo Blauwe Goudse is gepierced en die ligt ook braaf te wezen. Dus de grot is voller dan die in tijden geweest is.
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#68 Bericht door Vera » 02-09-2015 20:28

Mijn Proosdij is nog bloot! Ik vind hem echt nog te nat. Misschien morgen beginnen met coaten? En anders gaat hij de grot in en hou ik hem voorlopig natuurkorst.

Agnes, we hebben je bruine zeep in gebruik genomen. Wat lekker! Wat zit daar in - kaneel?
Heb gelijk vandaag gespeurd naar zelf zeep maken op internet. Dat wordt mijn nieuwe hobby vrees ik.... Kan ik cadeaupakketjes maken - kaasje, likeurtje, zeepje, potje zoetzuur....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#69 Bericht door Agnes » 02-09-2015 20:54

Ik heb de Proosdij vandaag een dun laagje coating gegeven.

Het geurtje van de zeep is een mengsel, had nog een restje parfum olie met de naam Witches Brew, geen idee meer wat dat was. Denk dat er Patchouili in zit. Daarbij heb ik Bergamot gedaan. De kleur is paprika poeder.

Recept van de zeep
250 gram olijf olie
250 gram palm vet (diamant frituurvet)
250 gram kokos vet ( duits frituurvet)
100 gram cacao boter
100 gram amandel olie
50 gram castor olie (wonder olie, Rizinus öl)

380 water
139 gram NaHO (ontstopper van het Kruidvat, oranje flesje)
Parfum olie

Wil graag een keer een demo geven zeep maken.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#70 Bericht door Jouke » 03-09-2015 10:54

Ik heb inmiddels de etiketten gemaakt. Die van de Jarlsberg gaat er pas op als deze gecoat wordt. De Proosdij gaat er morgen op.


Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#71 Bericht door Agnes » 03-09-2015 13:30

Die zijn leuk.
Ik ben wel aan het spelen geweest met het programma, maar de gekleurde toner is op. Heb nu de saaie etiketten van de brouwmarkt.

En er staat 20 liter melk te stremmen voor de blauwe Goudse :D

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#72 Bericht door Jouke » 03-09-2015 14:34

Mijn blauwe goudse ruikt zo heerlijk!
Ik heb een kilo liggen. Die gaat geweldig. En het kleintje van 200 gram ligt er nog. Die ziet er ook prima uit en die gaat waarschijnlijk dit weekend op.

Het volgende expiriment (pas eind september vrees ik) wordt een goudse met witte schimmel. Kijken wat dat met de smaak doet. Dat zal qua kleur niet zo spannend worden denk ik, maar wie weet qua smaak wel.
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#73 Bericht door Vera » 03-09-2015 16:34

Twee enthousiaste 'blauwe' dames....
Fijn dat je blauwe zo goed gaat Jouke.
Leuk die etiketten. Ik gebruik de oubollige van Brouwmarkt. Heb wel eens getracht met zelfgemaakte maar daarvan gaf de inkt af op de kaas.

Ik ga als de weersvoorspellingen voor zaterdag zo slecht blijven weer kaas maken, weet nog niet wat, maar er komt een kleine blauwe uit.

Witschimmel Goudse wordt niet wat denk ik. Witschimmel rijpt van binnenuit immers, dan krijg je Goudse smeerkaas. Ook lekker, maar niet je bedoeling denk ik?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#74 Bericht door Agnes » 03-09-2015 17:16

Hier staan de vaatjes onder de pers.
Omdat ik ook ricotta wilde maken, heb ik de wei afgeschept, daarna de blauwe schimmel erbij gedaan, en water toegevoegd. Heb twee keer gewassen en ik ben benieuwd of ik blauw in mijn kaas heb of dat ik het weg gewassen heb.

Dan heb ik gewoon Goudse, is ook niet slecht.
Ricotta heb ik in de vergiet gekruid met bieslook mengsel en zout en toen in vaatjes gedaan.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#75 Bericht door Jouke » 03-09-2015 18:44

Ik heb steeds na het verwijderen van de tweede keer wei een mespuntje schimmel erbij gedaan.
Maar die PC is zo sterk, dat het vast wel goedkomt.

Goudse smeerkaas... hmmmm
Ik denk dat ik het toch eens probeer hoor. Met een klein pondje. Zomaar voor de gein.
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten